Connect with us

Ανήκετε σ’ αυτούς που αποφεύγουν τις σαλάτες ή δεν τις επιλέγετε για τη διατροφή σας επειδή σας ταλαιπωρεί η διαδικασία παρασκευή τους;
Αν ναι, τότε καλύτερα να αναθεωρήσετε, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα λαχανικά και οι σαλάτες ενισχύουν τη μνήμη μας.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rush κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία μερίδα σαλάτας ή λαχανικών την ημέρα συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών ημερησίως είχαν χαμηλότερο ρυθμό πτώσης στις δοκιμές της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης από τους ανθρώπους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ κάποιο λαχανικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που επέλεγαν να προσθέσουν στην καθημερινή τους διατροφή μία σαλάτα, έδειχναν πάνω από μία δεκαετία νεότεροι από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου.

Η συγγραφέας της μελέτης, Martha Clare Morris, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, δήλωσε:

«Η προσθήκη καθημερινής μερίδας πράσινων, φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας», τονίζοντας:

«Οι προβλέψεις δείχνουν απότομες αυξήσεις στο ποσοστό των ανθρώπων με άνοια, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες συνεχίζουν να αυξάνονται σε αριθμό, έτσι οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας είναι κρίσιμες».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 5 χρόνια περίπου, 960 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 81 ετών που δεν είχαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά έτρωγαν κάποια τρόφιμα, ενώ κατά τη διάρκεια των χρόνων εξετάστηκαν σε διάφορα τεστ μνήμης.

Αυτοί που κατανάλωναν το λιγότερο μία μερίδα λαχανικών και σαλατικών, ημερησίως, είχαν καλύτερη μνήμη και η υγεία του εγκεφάλου τους , έδειχνε πάνω από μία δεκαετία, νεότερη.

Οι ερευνητές ανέφεραν, επίσης, ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν έγκυρα αφού είχαν ληφθεί υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το επίπεδο εκπαίδευσης και η ποσότητα των σωματικών και γνωστικών δραστηριοτήτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Advertisement