Connect with us

Το τι σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε και για πόσο καιρό το αισθανόμαστε ή το σκεφτόμαστε επηρεάζει την υγεία μας.

Η επιστήμη το έχει σοβαρά επισημάνει αλλά παρ΄όλα αυτά, το στρες θεωρείται μια άμορφη, γκρίζα περιοχή, κάτι που δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε με το δάχτυλο ή να μετρήσουμε. Έτσι το αφήνουμε να περάσει σαν κάτι που δεν είναι ‘αληθινό’.

Ίσως κάποτε στο μέλλον να φοράμε αισθητήρα στον καρπό, να ανοίγουμε την εφαρμογή στο κινητό και να μετράμε το στρες. Όπως και να έχει όμως πρέπει να καταλάβουμε πως οι ορμόνες και τα επίπεδά τους αλλάζουν με την συμπεριφορά μας.

Να 10 σοβαροί λόγοι που το στρες είναι τοξικό:

Το στρες αλλάζει την λειτουργία των γονιδίων.

Οι χημικές ενώσεις που παράγονται όταν έχουμε στρες ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια που αποφασίζουν τα πάντα. Από το πόσο λίπος θα αποθηκεύσουμε, πόσο καλά θα λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα,πόσο γρήγορα θα γεράσουμε,εάν θα αναπτύξουμε καρκίνο ή όχι.

2. Πρώιμα γεγονότα στην ζωή ‘ρυθμίζουν’ το CRH, δηλαδή την μεγάλη ή μικρή έκκριση της ορμόνης corticotropin.

Έρευνες έδειξαν πως η CRH, είναι σαν το πόδι στο γκάζι, αυξάνοντας την αδρεναλίνη και έτσι και τα επίπεδα στρες.

3. Το στρες καταστρέφει τον εγκέφαλο.

Υψηλά επίπεδα ορμονών που προκαλούν στρες, καταστρέφουν σημαντικά μέρη του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την μνήμη. Μια αιτία που οι άνθρωποι νοιώθουν ότι το ‘έκαψαν’ είναι δηλαδή τελείως αδύναμοι και υποφέρουν από το σύνδρομο ‘adrenal burnout’ με τρομερή εξάντληση μετά από περίοδο με στρες, είναι γιατί ο εγκέφαλος, για να σώσει τον εαυτό του, σταματά την έκκριση της αδρεναλίνη.

4. Το στρες απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τις φλεγμονές.

Το στρες είναι ο έσχατος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού μας συστήματος: από το πόσο γρήγορα θα κλείσει μια πληγή, ή πόσο αποτελεσματικό είναι κάποιο εμβόλιο μέχρι τον βαθμό ευαισθησίας και ροπής προς ασθένειες.

5. Το χρόνιο στρες καταστρέφει τις αποθήκες ενέργειας στο σώμα μας, τα μιτοχόνδρια.

Αυτά τα ‘εργοστάσια’ παράγουν την ΑΤΡ, το ρεύμα μέσα από το οποίο λειτουργούν όλα τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η καταστροφή είναι αναστρέψιμη με τον χρόνο, καθώς το στρες απομακρύνεται .

6. Το στρες ελαττώνει την ικανότητά του σώματος να μεταβολίζει και να αποτοξινώνει .

Έρευνες έδειξαν πως η δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων, που είναι υπεύθυνα για τα ένζυμα που διασπούν τα λίπη και αποτοξινώνουν από τα φάρμακα, επηρεάζεται αρνητικά από το στρες. Το στρες επίσης, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των τοξινών, αυξάνοντας την επιθυμία για φαγητά με πολύ λίπος ή ζάχαρη.

7. Το καρδιοαγγειακό σύστημα επηρεάζεται από το στρες, αυξάνοντας το καρδιακό αποτέλεσμα σαν να τρέχατε να ξεφύγετε από μια τίγρη.

Αλλά το χρόνιο στρες έχει διαπιστωθεί πως κλείνει τα αρτηριακά τοιχώματα οδηγώντας έτσι σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σε αύξηση καρδιακών νοσημάτων.

8. Το στρες επεμβαίνει και στις ορμόνες του σεξ.

Το στρες ελαττώνει τις ορμόνες που συμβάλουν στην επιθυμία για σεξ. Το χρόνιο στρες καταστρέφει το σεξ.

9. Το στρες είναι κακό για τα κόκαλα και τους μύες.

Υπάρχουν αποδείξεις πως υψηλά επίπεδα στρες συνδέονται με κόκαλα χαμηλής πυκνότητας και πολλές μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι με χρόνιο στρες υποφέρουν από πόνους.

10. Τα έντερα και το στρες είναι στενά συνδεδεμένα.

Ίσως έχετε ακούσει ότι το 95% της σεροτονίνης βρίσκεται στα έντερα και ίσως θυμάστε κάποια στιγμή που είχατε νεύρα ή ήσασταν λυπημένοι και νιώθατε έναν κόμπο χαμηλά στο στομάχι.

Αλλά η έρευνα έδειξε πως το στρες επηρεάζει τα έντερα κάθε ημέρα. Αυτό οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και επανακυκλοφορία ορμονών,όπως τα οιστρογόνα, στο συκώτι. Αυξάνει τον πληθυσμό των κακών βακτηριδίων και οδηγεί σε φλεγμονές και τροφικές ευαισθησίες ακόμη και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Τώρα που τα μάθατε όλα αυτά τι σκοπεύετε να κάνετε;

Advertisement