«Πάμε βόλτα;». Δύο μαγικές λέξεις που κάνουν τον σκύλο μας ευτυχισμένο
Δύο λέξεις είναι αρκετές για να ξεσηκώσει τον σκύλο μας. Δύο λέξεις, οι οποίες ακούγονται μαγικές στ’ αυτιά του.
Δύο λέξεις που έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο πιστεύουμε και παίζουν το δικό τους ρόλο στην καθημερινή ρουτίνα ενός σκύλου.
[squareadv]
Γράφει για τις «Ιστορίες Αδέσποτων» ο κ. Δημήτρης Γραμματικάκης, Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων (Τηλ.: 6980230002)
«Πάμε βόλτα;», ρωτάμε τον καλύτερο μας φίλο δείχνοντας του το λουρί κι απορούμε πως πρόλαβε σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων, να αφήσει ό,τι κάνει, να τρέξει σπινιάροντας μπροστά μας, να καθίσει στα πίσω πόδια του και να περιμένει εναγωνίως πότε θα του φορέσουμε τον οδηγό και το λουράκι του ή το στηθόλουρο λέγοντας μας με τη στάση του σώματος του ότι έχει φορτισμένες μπαταρίες για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.
Αυτό όλο συμβαίνει καθώς η παραπάνω διαδικασία είναι υψίστης σημασίας για κάθε σκύλο, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεγέθους, ράτσας, φύλλου ή χαρακτήρα. Είναι μια διαδικασία τόσο σημαντική για τη ζωή και την καθημερινότητα του γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή τη χαρά στο πρόσωπο του όταν τον ρωτάμε «Πάμε βόλτα;».
Τόσο σημαντική όσο η δική μας βόλτα με τον άνθρωπο που είμαστε ερωτευμένοι μαζί του κι ανυπομονούμε να τον δούμε. Τόσο σημαντική όσο η βόλτα ενός παιδιού στον αγαπημένο του παιδότοπο ή ακόμα καλύτερα στο λούνα παρκ της πόλης συνοδευόμενο με το αγαπημένο του σνακ.
Στη βόλτα του ο σκύλος μας κυρίως εκτονώνει την ενέργεια του και την ένταση του όταν θα τον αφήσουμε ελεύθερο σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Να τρέξει, να ασχοληθεί με τα αγαπημένα του παιχνίδια, να μυρίσει το περιβάλλον για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που θα λάβει από το χώρο και τελικά να κουραστεί ώστε να επιστρέψει στο σπίτι και να βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση καθώς θα έχει ικανοποιήσει τις ενεργητικές ανάγκες του ως ζώο.
Ο πιστός τετράποδος μας φίλος κατά τη διάρκεια της βόλτας του ανακουφίζεται οργανικά κάνοντας την ανάγκη του, αποβάλλει ένα μέρος του άγχους του που έχει συσσωρευτεί με την έναρξη της διαδικασίας βόλτα και δίνει το παρόν με τις μυρωδιές του στους υπόλοιπους σκύλους της περιοχής.
Καλό όμως είναι να του υπενθυμίζουμε την εκπαίδευση του όσον αφορά τις συμπεριφορές που ήδη γνωρίζει ως εντολές ή ακόμα να μαθαίνει νέες νοιώθοντας χρήσιμος κι εργατικός σε κάθε εξόρμηση του στη γειτονιά.
[squareadv]
Ο σκύλος μας κοινωνικοποιείται συνεχώς σε κάθε βόλτα, γνωρίζοντας νέα ερεθίσματα ή παλιά, συναντιέται με ενήλικες και παιδιά που γνωρίζει ήδη ή που θέλουμε να γνωρίσει, κάτι που είναι ακόμα πιο χρήσιμο στην νεαρή του ηλικία ακόμα και μικρότερη των 2,5 μηνών. Σ’ αυτή την ηλικία εδραιώνονται πολλές σημαντικές συμπεριφορές του, πολλοί συσχετισμοί θετικοί ή μη καθώς και πολλές ανεπιθύμητες φοβίες.
Σε κάθε βόλτα του σκύλου μας οφείλουμε να έχουμε τα απαραίτητα αντικείμενα μαζί μας, τα οποία χρειάζονται κι έχουν μοναδικό ρόλο (το μπαλάκι του ή τη διελκυστίνδα, τις σακούλες για τα περιττώματα και τις λιχουδιές επιβράβευσης του) χρησιμοποιώντας τα πάντα στη σωστή ώρα και με το σωστό ρυθμό.
Στην περίπτωση συνάντησης και γνωριμίας με νέο σκύλο καλό είναι πρώτα να ελέγξουμε και να διαβάσουμε τη στάση του σώματος και των δύο σκύλων. Εάν κρίνουμε σωστό και σίγουρο να προχωρήσουμε σε γνωριμία, τότε περνάμε στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι να μυριστούν ώστε να ανακαλυφθεί το φύλλο, η ηλικία και η διάθεση τους. Εκεί όμως σταματάμε την πρώτη γνωριμία για να έχουμε καλύτερη επιτυχία στις επόμενες συναντήσεις τους!
Εξυπακούεται ότι όλη η διαδικασία της γνωριμίας γίνεται με χαλαρό τον οδηγό ώστε να μην στρεσάρουμε τον σκύλο μας έχοντας τεντωμένο το λουράκι στο λαιμό του. Αυτό πρέπει να γίνεται και στην υπόλοιπη βόλτα έχοντας πάντα τον οδηγό στο χέρι μας και μάλιστα χαλαρό είτε κινούμαστε είτε είμαστε ακίνητοι.
Πολύ σημαντικό είναι να περπατούμε μ’ ενα χαλαρό ρυθμό ακλουθώντας ένα σταθερό βηματισμό, μη κοντοστέκοντας στο παραμικρό ερέθισμα του δρόμου που θα συναντήσουμε, έχοντας τον σκύλο μας στον ρόλο του συνοδηγού κ όχι του καθοδηγητή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα του επιτρέψουμε να πάει σε σημεία και μέρη που επιθυμεί. Άλλωστε η διαδικασία βόλτα είναι κάτι που του ανήκει και γίνεται για εκείνον όσες φορές την ημέρα καταφέρουμε να το κάνουμε.
Ένας σύνηθες αριθμός βόλτας την ημέρα είναι 6-7 ολιγόλεπτες για ενα κουτάβι. Αυτός ο αριθμός μειώνεται αναλόγως την ηλικία του φτάνοντας τις 3 την ημέρα για ενα ενήλικο σκύλο, δίνοντας περισσότερη σημασία στην πρωινή του βόλτα κι όχι στην βραδινή όπως συνήθως γίνεται.
Εξίσου σημαντικό είναι αν θέλουμε να αποφύγουμε ή να προσπεράσουμε ένα ερέθισμα, ο σκύλος μας να γνωρίζει κάποια εντολή (μαζί, δίπλα, κοντά, κ.τλ.), η οποία να τον βάζει με τη θέληση του να ακολουθεί τη ματιά μας για όσο διάστημα χρειαστεί πάντα όμως με μεγάλης αξίας επιβράβευση στο τέλος της εργασίας που έκανε και πάντα θετικά κατά τη μάθηση της!
[squareadv]
Κάθε βόλτα του σκύλου μας περιλαμβάνει λοιπόν την εξωτερίκευση της ενέργειας του, την τουαλέτα του, τη σημαντική του κοινωνικοποίηση, τη μάθηση και την υπενθύμιση της εκπαίδευσης του
Η βόλτα είναι ιερή για κάθε σκύλο, καθώς όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια ένστικτα να ικανοποιήσουν. Οπότε δεν ξεχωρίζουμε τους μικρόσωμους ή νεαρούς τετράποδους φίλους μας αφήνοντας τους μονίμως μέσα στο σπίτι και βγάζοντας βόλτα μόνο τους μεγαλόσωμους και τους ενήλικες.
Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι είτε εκπαιδευτικά είτε απλώς ως βόλτα στο πάρκο, ο σκύλος μας φοράει μόνο το λουράκι του και τον οδηγό του και ποτέ αλυσίδα, πνίχτη ή κολάρο με καρφάκια, καθώς δεν ενδείκνυνται ως τρόποι εκπαίδευσης, δεν ενδείκνυνται ως εργαλεία για τη βόλτα και τέλος είναι λάθος η χρήση τους και νομικά, αλλά και ηθικά.
Δίνουμε την αξία στη βόλτα που της αναλογεί και την προσφέρουμε απλόχερα στον καλύτερο τετράποδο φίλο μας κάνοντας τον πάντα τόσο χαρούμενο με την ερώτηση «Πάμε βόλτα;» με την ουρά του να κουνιέται δεξιά-αριστερά με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που χτυπάει τα φτερά του το κολιμπρί!