Κι όμως, ο σκύλος σου τελικά μπορεί να καταλάβει όλα όσα του λες!
Εάν έχεις κι εσύ σκυλάκι, κατά πάσα πιθανότητα τρέφεις βαθιά μέσα σου την ελπίδα ότι το κατοικίδιο σου μπορεί στ’ αλήθεια να καταλάβει όσα ακριβώς του λες, σαν πραγματικοί φίλοι ή σύντροφοι που είστε στη ζωή. Εδώ λοιπόν έρχεται η επιστήμη να επιβεβαιώσει την πεποίθηση σου αυτή.
Σύμφωνα με μία έρευνα του επιστημονικού περιοδικού “Science”, οι σκύλοι όχι μόνο μαθαίνουν να συνδέουν ορισμένες λέξεις με τον έπαινο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν ακόμα και τον τόνο της φωνής σου.
Στην πρώτη φάση της έρευνας αυτής, οι ερευνητές του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, θέλησαν να εξετάσουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος των σκύλων επεξεργάζεται τον λόγο του ανθρώπου. Έτσι, εκπαίδευσαν 13 σκύλους να μένουν ακίνητοι ξαπλωμένοι και τους μελέτησαν με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τις εγκεφαλικές τους αντιδράσεις. Οι σκύλοι άκουγαν ηχογραφημένες λέξεις, σχετικές με την επιβράβευση, όπως «τέλεια», αλλά και ουδέτερες όπως «ωστόσο», είτε με χαρούμενο τόνο είτε με ουδέτερο και στις δύο περιπτώσεις.
Καθώς οι σκύλοι άκουγαν κάθε συνδυασμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική απεικόνιση για να μελετήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις αντιδράσεις τους, καταλήγοντας στο ότι οι σκύλοι έχουν τελικά την ικανότητα να επεξεργάζονται το λεξιλόγιο και να αναγνωρίζουν λέξεις, ανεξάρτητα από τον τόνο της φωνής του ατόμου. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκέφαλου τους. Κάνουν δηλαδή τη διάκριση στο περιεχόμενο των λέξεων στο αριστερό ημισφαίριο, αναγνωρίζοντας κάθε λέξη ως ξεχωριστή, ενώ στο δεξιό αναλύουν ξεχωριστά τη χροιά των λέξεων (θετική, ουδέτερη ή αρνητική).
Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κανείς επαινεί έναν σκύλο, ενεργοποιείται το «κέντρο ανταμοιβής», το τμήμα του εγκεφάλου του που ανταποκρίνεται στις ευχάριστες διεγέρσεις, όπως το φαγητό, το σεξ ή τη φροντίδα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο σκύλος ακούει τα λόγια επαίνου με θετική χροιά της φωνής.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πεις στον σκύλο σου «Μπράβο, καλό παιδί!» φρόντισε να συνοδεύεται και από τον ανάλογο τόνο της φωνής σου, γιατί διαφορετικά κινδυνεύεις να χάσεις την εμπιστοσύνη του.
Για να δούμε λοιπόν, ένα βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία:
Αν είσαι λοιπόν ιδιοκτήτης σκύλου ή περνάς αρκετό χρόνο με σκύλους, ίσως όλο αυτό να μη σου φάνηκε ιδιαίτερα συγκλονιστικό, αλλά τώρα έχεις επιχειρήματα – και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένα – για όλους αυτούς που σε περνάνε για «τρελό» όταν μιλάς στο σκυλάκι σου!