Connect with us

Τα ακριβοθώρητα στολίδια της παγκόσμιας χλωρίδας!
Σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική καταμέτρηση, περισσότερα από 270.000 είδη λουλουδιών έχουν εντοπιστεί στην οικουμένη, με ένα επιπλέον 10-15% αυτών να παραμένουν αταξινόμητα, καθώς φύονται σε απομονωμένες γωνιές του πλανήτη.
Το να βρεις λοιπόν τα σπανιότερα όλων μόνο εύκολο δεν το λες, αν και δεν θα μας απασχολήσει το σχολαστικό του πράγματος, καθώς θα παρελάσουν από μπροστά μας όχι μόνο μια σειρά από τα πλέον σπάνια άνθη της υφηλίου, αλλά και αυτά με τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στους στήμονές τους!

Ιδιαίτερα, πανέμορφα και μοναδικά από κάθε άποψη, ιδού τα «πράσινα» κοσμήματα της Φύσης… Silene tomentosa

Φύεται αποκλειστικά στο Γιβραλτάρ και το 1992 χαρακτηρίστηκε εξαφανισμένο από την επιστημονική κοινότητα. Κι όμως το 1994 ανακαλύφθηκε ένα και μοναδικό δείγμα από ορειβάτη στα κορφοβούνια της χερσονήσου του Γιβραλτάρ, το οποίο διατηρήθηκε στον βοτανικό κήπο της πόλης και απέδωσε απογόνους, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στον βασιλικό βοτανικό κήπο του Λονδίνου… Strongylodon macrobotrys

Η ιδιαίτερη κληματαριά διατηρεί μια από τις πλέον παράξενες ταξιανθίες του κόσμου και γονιμοποιείται με τη βοήθεια των νυχτερίδων, που κρέμονται ανάποδα για να πιουν το νέκταρ της. Φύεται αποκλειστικά στις Φιλιππίνες και θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί πλέον από την άγρια ζωή, με κάποια ελάχιστα δείγματα να συναντώνται στους βοτανικούς κήπους της χώρας… Lotus berthelotii

Με κοινή ονομασία «ράμφος παπαγάλου», το λουλούδι χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά σπάνιο ήδη από το 1884. Γηγενής κάτοικος των Κανάριων Νήσων, πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί από τη Φύση και κάθε απόπειρα να αναβιώσουν οι ένδοξες ημέρες του στην άγρια χλωρίδα έχει αποτύχει οικτρά. Ελάχιστα δείγματα εργαστηρίου συναντώνται στον βοτανικό κήπο του νησιωτικού κράτους…

Με κοινή ονομασία «σοκολατένιος κόσμος», το σπανιότατο λουλούδι ζούσε κάποτε στις ερημιές του Μεξικού, έχει εκλείψει ωστόσο εδώ και 100 χρόνια. Τα ελάχιστα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα είναι εργαστηριακοί κλώνοι, ανήμποροι να γονιμοποιηθούν, έχοντας έρθει τεχνητά στη ζωή ήδη από το 1902…

Kokai cookie

Άλλο ένα σπανιότατο λουλούδι είναι ο ανθός ντόπιου δέντρου της Χαβάης: το δέντρο Koki’o ανακαλύφθηκε το 1860 και εξαιτίας της περίπλοκης αναπαραγωγικής διαδικασίας του, μέχρι το 1950 χαρακτηρίστηκε εξαφανισμένο. Είκοσι χρόνια αργότερα ωστόσο εντοπίστηκε ο τελευταίος των τελευταίων, αν και έμελλε να χάσει τη ζωή του σε πυρκαγιά το 1978! Ένα όμως κλωνάρι επιβίωσε και μπολιάστηκε κατόπιν σε 23 δέντρα, διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια της Χαβάης, κάτι που διατήρησε την υπέροχη κληρονομιά του…

Epiphyllum oxypetalum

Εδώ η σπανιότητα δεν έγκειται στην καλλιέργειά του, αλλά στο πόσο σπάνια ανθίζει! Ιερό φυτό του βουδισμού, φύεται αποκλειστικά στην ύπαιθρο της Σρι Λάνκα. Όταν μάλιστα αποφασίσει να ανθίσει, ανθίζει μόνο τη νύχτα και μαραίνεται πριν την αυγή, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες να το αποκαλέσουν «Καλλονή στο Φεγγαρόφωτο»…

Epipogium aphyllum / Dendrophylax lindenii

Όχι μόνο σπάνια αλλά και μαγική, η ορχιδέα-φάντασμα είχε εκλείψει για περισσότερα από 20 χρόνια, αν και έμελλε να επανεμφανιστεί πρόσφατα. Η σπανιότητά της έγκειται στο σχεδόν αδύνατο της γονιμοποίησής της, καθώς χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα τόσο για να τραφεί όσο και να αποδώσει απογόνους. Μπορεί να ζήσει κάτω από την επιφάνεια της γης για χρόνια και συναντάται πλέον μόνο στα δάση της Κούβας, όταν και όποτε οι συνθήκες επιτρέψουν την εμφάνισή της…

Σπανιότατη άλλοτε ορχιδέα που συναντιόταν μόνο στην Ευρώπη, σήμερα υπάρχει αποκλειστικά στη Βρετανία και μάλιστα μόνο σε μια αρκούντως περίεργη τοποθεσία: ένα γήπεδο γκολφ! Από το 1917 έχει τεθεί κάτω από αστυνομικό κλοιό για να προστατευτεί από τους ανθρώπους (και τα μπαλάκια του γκολφ προφανώς!), ενώ κάθε φορά που κόβεται κάποια πωλείται έναντι 4.000-5.000 ευρώ, κι αυτό εξαιτίας της σπανιότητας της αναπαραγωγής της. Ακόμα και ο Κάρολος Δαρβίνος απέτυχε να την καλλιεργήσει!

Youtan Poluo (χωρίς επιστημονική ονομασία)

Πρωτοανακαλύφθηκε στη σύγχρονη εποχή από κινέζο αγρότη να φυτρώνει πάνω στις χαλύβδινες σωληνώσεις του και λίγο αργότερα από κινέζα καλόγρια κάτω ακριβώς από το πλυντήριο ρούχων της! Το σπανιότατο και μυστηριώδες Youtan Poluo δεν έχει επιστημονικό όνομα, παρά το γεγονός ότι περιγράφεται ακόμα και στην ινδική μυθολογία, τα σανσκριτικά αλλά και τα βουδιστικά διδάγματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανθίζει μια φορά κάθε 3.000 χρόνια, μην έχοντας φυσικά παρατηρήσει ποτέ το ευχάριστο αυτό γεγονός… Amorphophallus titanum

Το «λουλούδι-πτώμα» φύεται αποκλειστικά στη Σουμάτρα και φτάνει σε ύψος 2 μέτρων και διάμετρο 1 μέτρου. Φυτρώνει στα τροπικά δάση της Ινδονησίας και μοιάζει πράγματι με προϊστορικό φυτό, χαρακτηριζόμενο μάλιστα ως το μεγαλύτερο, σπανιότερο και πιο απειλούμενο με εξαφάνιση λουλούδι του κόσμου. Αναδύει μια φριχτή μυρωδιά σάπιας σάρκας, απ’ όπου έλκει εξάλλου και την κοινή ονομασία του, προσελκύοντας μύγες και έντομα για την αναπαραγωγή του, η οποία λαμβάνει χώρα μόλις μία εβδομάδα πριν από τον θάνατό του…

Advertisement