Connect with us

Η νευρο-επιστήμη απέδειξε σχετικά πρόσφατα πως το «τρέξιμο» εξαντλεί το νευρολογικό μας σύστημα κι ως εκ τούτου «σκοτώνει» την ικανότητα μας να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Φαίνεται τελικά πως το να έχουμε μέσα στη μέρα μας ή έστω μέσα στην εβδομάδα μας, κάποια ώρα με μη-δομημένο πρόγραμμα, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε ώθηση στην απόδοση μας.

Ο μη-δομημένος χρόνος είναι η ώρα που θα αφεθούμε να χαλαρώσουμε χωρίς να έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε τίποτα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως δε θα κάνουμε τίποτα. Ίσως και να ασχοληθούμε με κάτι, αλλά αυτό το «κάτι» θα είναι δίχως το ρολόι στο χέρι και σίγουρα θα είναι μια χαλαρή- ευχάριστη δραστηριότητα. Το ιδανικό βέβαια είναι να αφεθούμε σε ονειροπόληση, πράγμα που θα επιτρέψει στον εγκέφαλο μας να ξεκουραστεί, να ανανεωθεί και να δημιουργήσει χώρο ώστε να ξεπηδήσουν νέες ιδέες, λύσεις για πράγματα που μας απασχολούν και να χτιστούν το νοερό πεδίο επιθυμίες κι όνειρα. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται η καινοτομία και η πρωτοπορία!

Η ξεκούραση, η βαθιά χαλάρωση, τα διαλείμματα, ακόμα κι αν είναι για μερικά λεπτά, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά μέσα από πειράματα κι έρευνες, πως βελτιώνουν την απόδοση και την παραγωγικότητα. Ίσως όμως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτών τω ερευνών είναι πως η βαθιά χαλάρωση, η ξεκούραση, ο μη-δομημένος χρόνος, η ονειροπόληση κι ο χρόνος για τον εαυτό συμβάλουν στην καλή υγεία. Αυτό συμβαίνει διότι επεμβαίνουν στο μηχανισμό του στρες, απενεργοποιούν την ορμόνη του στρες, κορτισόλη, και μειώνουν έτσι την παραγωγή φλεγμονών στο σώμα. Η οποία παραγωγή φλεγμονών είναι η Νο1 αιτία όλων των ασθενειών.

Ποιοι είναι όμως τελικά οι πιο κατάλληλοι τρόποι για βαθιά χαλάρωση και για να αφεθούμε από τη διανοητική λειτουργία του εγκεφάλου;

  • Η τηλεόραση;
  • Η μουσική;
  • Η βόλτα;

Και ναι και όχι. Παρότι όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι χαλαρές ή διασκεδαστικές, συνεχίζουν να κρατάνε το νου σε εγρήγορση. Κι εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βάλουμε το νου σε σιωπή. Κι απλά «να είμαστε στο εδώ και το τώρα» χωρίς άλλες σκέψεις, για το παρελθόν ή το μέλλον. Απλά να βρεθούμε στο «εδώ και το τώρα». Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει απαραιτήτως να απομονωθούμε ή να μην κάνουμε τίποτα. Αν και στην αρχή, μάλλον θα χρειαστεί να εξασκηθούμε σε απομόνωση, κάνοντας ένα μεγάλο… «τίποτα». Η πρακτική του να βρεθούμε στο εδώ και το ώρα όμως είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται άνετα ακόμα κι αν έχουμε χιλιάδες ανθρώπους γύρω μας. Θυμάστε όταν ήσασταν έφηβοι που μπορούσατε να ονειροπολείτε κι ας έπεφταν βόμβες γύρω σας;

Για δοκιμάστε λοιπόν, τώρα, πλένοντας τα πιάτα για παράδειγμα να βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση όπου ο νους βρίσκεται σε πλήρη απραξία. Ή όταν βρίσκεστε σε μία ουρά περιμένοντας να πληρώσετε ένα λογαριασμό, δοκιμάστε να φέρετε το νου σας σε πλήρη απραξία. Ή απλά ρίξτε μια ματιά έξω από το παράθυρο και μείνετε εκεί για 5 λεπτά αγναντεύοντας τον ορίζοντα.

Το ιδανικό εργαλείο για την εξάσκηση του «πως θα μένω στο εδώ και το τώρα» είναι ο διαλογισμός. Επισκεφτείτε το κανάλι μου στο Youtube, elenafissa και θα βρείτε δεκάδες διαλογισμούς στις playlists, αλλά και δωρεάν σειρές εκπαίδευσης στο διαλογισμό για αρχάριους, αλλά και για προχωρημένους μαθητές του διαλογισμού. Απλά επέτρεψε στον εαυτό σου και το σώμα σου να αφεθούν να απολαύσουν τα οφέλη της χαλάρωσης. Απλά επέτρεψε στο σώμα σου να αφεθεί και να σου μάθει τι σημαίνει χαλάρωση. Απλά επέτρεψε στον εαυτό σου να αφεθεί και να σου μάθει τι σημαίνει αληθινός εαυτός. Επέτρεψε στις ιδέες να αναδυθούν, επέτρεψε την ανάδυση του υψηλού σου εαυτού!

Καλή επιτυχία!

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Το κουτσομπολιό είναι δηλητήριο σύμφωνα με την επιστήμη.

Γιατί το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας στην Πλάκα δεν πουλήθηκε μέχρι σήμερα.

Το 87% των ανθρώπων δεν μπορεί να λύσει αυτούς τους γρίφους

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε μία κουταλιά μέλι με κανέλα κάθε πρωί

Το ινστιτούτο ύπνου ανακοίνωσε: Πόσο πρέπει να κοιμάστε καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία μας

6 μυστικά κόλπα για τέλεια μαλλιά, που καμία κομμώτρια δεν πρόκειται να σου πει

Οι γιατροί προειδοποιούν: 8 σημάδια, που δείχνουν πως η καρδιά σας, δεν λειτουργεί σωστά

5 στιλιστικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 40

30 μέρη του πλανήτη που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε επισκεφθεί μέχρι το τέλος της ζωής σας

Οι τέσσερις κόρες της Ελένης Πετρουλάκη μεγάλωσαν και έγιναν κούκλες!

Σχολιάστε

Τα καλύτερα