Connect with us

Ξέρεις σε τι κατάσταση μπαίνει ο οργανισμός σου όταν γίνεσαι κουβερτομπουρεκάκι στο κρεβάτι; Γρήγορα κλικ.

Ο ύπνος είναι μετά το νερό και το φαγητό το πιο αναγκαίο πράγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως είναι γνωστό οι 8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα χωρίς να καταρρεύσεις. Τι γίνεται όμως στον οργανισμό σου όσο κοιμάσαι ανέμελη μέσα στα άνετα πυτζαμάκια σου;

1. Τη στιγμή που αρχίζει και σε παίρνει ο ύπνος πετάγεσαι. Κάθε φορά. Σύμφωνα με τους ειδικούς όσο πιο πολύ πετάγεσαι τόσο πιο κουρασμένο είναι το σώμα σου.

2. Η θερμοκρασία του σώματός σου πέφτει πάρα πολύ. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός σου μπαίνει σε “κατάσταση επιβίωσης” και προσπαθεί να διατηρήσει θερμίδες αντί να τις κάψει. “Μοιάζει με τη χειμερία νάρκη που πέφτουν οι αρκούδες” λέει ο Dr. Avi Ishaaya, ειδικός ύπνου και καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA.

3. Ξεκινάει μια διαδικασία αποτοξίνωσης. Αυτό επιτρέπει στο σώμα και τον εγκέφαλό σου να αναζωογονηθεί. Άτομα που δεν κοιμούνται σωστά δεν αποτοξινώνουν και σωστά το σώμα τους με αποτέλεσμα τα νεύρα τους να μην είναι τόσο καλά.

4. Ξεχνάς περιττές λεπτομέρειες. “Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλός μας καταγράφει πολλές άχρηστες πληροφορίες, τις οποίες τις ξεχνάμε όσο κοιμόμαστε. Είναι μια διαδικασία απαιραίτητη για να μην εκραγεί ο εγκέφαλός μας από τις πολλές πληροφορίες” λέει ο Christopher Colwell ειδικός ύπνου στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου UCLA.

5. Το σώμα σου “παραλύει” αλλά ο εγκέφαλός σου είναι πιο ενεργός από ποτέ. Ο εγκέφαλος ενός ατόμου που ονειρεύεται είναι πολύ πιο ενεργός από αυτόν που είναι ξύπνιος καθώς επίσης χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. “Μια θεωρία λέει πως όταν είσαι σε κατάσταση REM ύπνου οργανώνεις τις σκέψεις σου και καταγράφεις όσα έχεις μάθει όσο είσαι ξύπνιος. Η αλήθεια είναι κανείς ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός όταν κοιμάται” λέει ο Dr. Alon Y. Avidan, νευρολόγος καθηγητής και διευθυντής στο τμήμα διαταραχής ύπνους του UCLA. 6. Επιδιορθώνονται όλα τα κύτταρα του σώματός σου. Οποιαδήποτε ζημιά έχει γίνει στον οργανισμό σου εσωτερικά και εξωτερικά διορθώνεται όσο εσύ κοιμάσαι. Αν όμως κοιμάσαι ελάχιστα η διαδικασία αυτή δεν γίνεται σωστά και επηρεάζει όλο σου το σώμα. Για αυτό και νιώθεις “σαν να έχεις φάει ξύλο” όταν κοιμάσαι μόνο 4 ώρες μετά από ξενύχτι.

7. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι φουλ ενεργοποιημένο. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο για τη γρίπη αλλά ξενύχτησαν το βράδυ έδειξαν ότι δεν δημιουργήθηκαν τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό. “Μόλις καταλάβω ότι αρρωσταίνω κοιμάμαι για 10 ώρες” λέει ο γιατρός Dr. Jordan Stern, ιδρυτής και διευθυντής της κλινικής BlueSleep Center στη Νέα Υόρκη. “Αν έχεις χρόνια προβλήματα αϋπνίας είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωσταίνεις συνέχεια” 8. Ξυπνάς 5 με 15 φορές την ώρα για ελάχιστο χρόνο- για αυτό δεν το θυμάσαι. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αλλάζουμε στάδιο ύπνου, ή όταν βλέπουμε ένα όνειρο και μετά πέφτουμε πάλι σε βαθύ ύπνο. 9. Πιθανώς αναπνέεις όσο κοιμάσαι. Και λέμε πιθανώς γιατί το 30% των ανθρώπων σταματάνε να αναπνέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η διαταραχή λέγεται άπνοια και το 90% των ατόμων που πάσχουν από αυτή δεν το γνωρίζουν. Το ροχαλητό είναι μια ένδειξη και καλό είναι να γίνονται εξετάσεις για παν ενδεχόμενο.

Advertisement