Connect with us

Πόσες φορές θυμάστε να σας προσέχει η γιαγιά σπίτι, εσείς να έχετε λερώσει τα ρούχα, τον καναπέ ή το χαλί και να την ικετεύετε να μην αποκαλύψει τίποτα στη μαμά; Εκείνη, φυσικά, όχι μόνο δεν σας «μαρτυρούσε» αλλά φρόντιζε να καλύψει αποτελεσματικά τα ίχνη σας, όπως μόνο εκείνη ήξερε. Και τώρα έχει έρθει η στιγμή που χρειάζεστε περισσότερο από κάθε φορά τις συμβουλές της για τους επίμονους λεκέδες, αφού με τα παιδιά στο σπίτι, η καθημερινή εμφάνισή τους είναι αναπόφευκτη… Και επειδή το μόνο σίγουρο είναι ότι τότε δεν δίνατε σημασία στα πολύτιμα «μυστικά» της, δείτε οκτώ από τις πιο χρήσιμες «γιαγιαδίστικες» συμβουλές για επίμονους λεκέδες που περνούν από γενιά σε γενιά, και όχι άδικα!

Αλάτι για το λεκέ από κόκκινο κρασί

Έχετε φορέσει το καινούριο σας πουκάμισο, έχετε πάει σε δείπνο με φίλους, απολαμβάνετε το φαγητό και το ποτό σας και με μία στιγμιαία λάθος κίνηση, περιλούζεστε με κόκκινο κρασί. Τι πρέπει να κάνετε; Με μία πετσέτα απομακρύνετε το υγρό που έχει απομείνει, χωρίς όμως να την τρίβετε πάνω στο λεκέ, και έπειτα ρίξτε πάνω του αλάτι. Όταν επιστρέψετε σπίτι, μουλιάστε το πουκάμισο σε μία λεκάνη με κρύο νερό και λίγο απορρυπαντικό όλο το βράδυ. Το αλάτι θα απορροφήσει την υγρασία και μέρος του λεκέ και έτσι, όταν το πουκάμισο πλυθεί, το κόκκινο σημάδι θα βγει πιο εύκολα.

*Μην χρησιμοποιήσετε λευκό κρασί. Μπορεί να φαίνεται ότι απορροφά το κόκκινο χρώμα αλλά ουσιαστικά, «ποτίζει» το πουκάμισο με το δικό του χρώμα. Έτσι, άθελά σας δημιουργείτε έναν καινούριο λεκέ πάνω σ’ ένα παλιό.

Κρύο για την τσίχλα

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή έχετε βρει στο παντελόνι του παιδιού σας μία κολλημένη τσίχλα. «Μα καλά, πώς τα κατάφερε;», σκέφτεστε! Το ερώτημα μάλλον πρέπει να είναι εσείς πώς θα τα καταφέρετε. Για να ξεκολλήσει η τσίχλα χωρίς κανένα κόπο, απλώς τοποθετήστε το ρούχο μέσα σε μία καλά κλεισμένη σακούλα και βάλτε τη στην κατάψυξη γι’ αρκετές ώρες. Το κρύο θα την «παγώσει» και, μετά από κάποιες ώρες, θα μπορέσετε ν΄αφαιρέσετε τα κομμάτια της πολύ πιο εύκολα.

Καλαμποκάλευρο για το λερωμένο χαλί

Τα χαλιά… υποφέρουν καθημερινά από κάθε είδους λεκέδες -και δυστυχώς, το καθαριστήριο είναι μία μικρή πολυτέλεια, στην οποία δεν μπορείτε να καταφεύγετε κάθε φορά που λερώνεται το καλό σας χαλί.

Γι’ αυτό, η λύση είναι πολύ απλή. Πασπαλίστε το λεκέ με καλαμποκάλευρο, αφήστε το να δράσει περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίστε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα. Τα συστατικά του θ’ απορροφήσουν την βρωμιά ενώ θα εξουδετερώσουν τις δυσάρεστες οσμές. Μία ιδανική λύση ακόμα και για τους πιο δύσκολους λεκέδες!

Χοντρό αλάτι για τις κιτρινισμένες κουρτίνες

Ενώ έχετε πλύνει πρόσφατα τις κουρτίνες σας, τις κοιτάτε και διαπιστώνετε ότι από άσπρες ξαφνικά έγιναν… κίτρινες! Αν αναρωτιέστε πώς το καταφέρατε αυτό, ίσως υπάρχει κάποιος μανιώδης καπνιστής στο σπίτι ή μένετε σε περιοχή με πολλά αυτοκίνητα και, αναπόφευκτα, πολύ καυσαέριο.

Για να κάνετε τις κουρτίνες σας σαν καινούριες, τρία βήματα αρκούν. Ξεκρεμάστε τις, τοποθετήστε τις σε μία λεκάνη με κρύο νερό, που θα έχετε αναμείξει με ένα φλιτζάνι χοντρό αλάτι και αφήστε τις να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, πλύντε τις κανονικά στο πλυντήριο και κρεμάστε τις αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να τις σιδερώσετε.

Γρήγορα μια ασπιρίνη (ή και δύο)… για τα σημάδια από ιδρώτα

Όσες φορές και αν έχετε βάλει στο πλυντήριο τα ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά φανελάκια, όσες φορές και αν τα έχετε πλύνει στο χέρι τρίβοντάς τα σχεδόν με μανία, οι κιτρινίλες από την περιοχή της μασχάλης δεν λένε να φύγουν. Τι θα χρειαστείτε; Δύο ασπιρίνες! Τρίψτε τις μέχρι να γίνουν σκόνη και διαλύστε τις σε μισή κούπα ζεστό νερό. Μουλιάστε μέσα μόνο το επίμαχο σημείο και αφήστε την ασπιρίνη να κάνει το θαύμα της για δύο με τρεις ώρες.

Γάλα για τους λεκέδες από μελάνι

Πόσες φορές έχει τύχει να γυρίσει σπίτι το παιδί σας… ζωγραφισμένο από την κορυφή ως τα νύχια, καταστρέφοντας τα ρούχα του; Επειδή, όμως, δεν μπορείτε ούτε να του απαγορεύσετε να δημιουργήσει ελεύθερα αλλά ούτε και να πετάξετε τα ποτισμένα στο μελάνι ρούχα του, εφαρμόστε το εξής κόλπο: Βουτήξτε τα- κυριολεκτικά- σε μία λεκάνη με γάλα και αφήστε τα να μουλιάσουν για λίγο. Στο τέλος, φυσικά, ξεπλύνετε πολύ καλά.

*Μην τρίψετε καθόλου τον λεκέ γιατί το μελάνι «απλώνεται» πολύ εύκολα και το σημάδι θα γίνει πολύ πιο έντονο.

Κρεμοσάπουνο και σόδα για τις λαδιές στον καναπέ

Αν συνηθίζετε να τρώτε στο σαλόνι, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε συνηθίσει και τις λαδιές από φαγητά στον καναπέ. Για να τις απομακρύνετε, βρέξτε μία άσπρη, λεπτή πετσέτα με νερό και βάλτε ελάχιστο κρεμοσάπουνο για τα χέρια. Ρίξτε λίγες σταγόνες νερό πάνω στον λεκέ για να τον αφαιρέσετε πιο εύκολα και τρίψτε απαλά πάνω του την πετσέτα.

Αν δείτε ότι ο λεκές επιμείνει ή ότι η μυρωδιά στο σημείο αυτό είναι έντονη, πασπαλίστε με λίγη μαγειρική σόδα, αφήστε την να δράσει για πέντε λεπτά και έπειτα αφαιρέστε με την ηλεκτρική σκούπα.

Λεμόνι και ήλιος για λεκέ από αίμα στις πετσέτες

Για να αφαιρέσετε έναν ξεραμένο λεκέ από αίμα σε πετσέτα, θα χρειαστείτε χυμό από λεμόνι και πολλή… ηλιοφάνεια. Αρχικά, μουλιάστε την πετσέτα σε κρύο νερό.

Έπειτα, σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς (ζίπερ), προσθέστε δύο φλιτζάνια χυμό λεμονιού, μισό φλιτζάνι αλάτι, βάλτε μέσα την πετσέτα και κλείστε καλά τη σακούλα. Πιέστε την καλά πετσέτα μέσα στο σακουλάκι, επιμένοντας στα επίμαχα σημεία. Το αλάτι θα «βοηθήσει» τον χυμό από λεμόνι να εισχωρήσει στο ύφασμα, και αυτός με τη σειρά του θα «μαλακώσει» τον λεκέ. Αφήστε την πετσέτα μέσα στη σακούλα για δέκα λεπτά και στη συνέχεια βγάλτε την και στίψτε την καλά. Τέλος, αφήστε την να στεγνώσει στον ήλιο.

Το λεμόνι και ο ήλιος λειτουργούν σαν ένα φυσικό απορρυπαντικό, αλλά και απολυμαντικό. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που «αέριζαν» στο μπαλκόνι τα σκεπάσματα του κρεβατιού!

Advertisement