Connect with us

Mια από τις μεγαλύτερες ειρωνίες στη ζωή, είναι ότι πολλοί από εμάς ζούμε κάνοντας πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε, παραμελώντας πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εμάς και που μόνο όταν φτάνει το τέλος της ζωής μας κοιτάζουμε πίσω και ευχόμαστε να την είχαμε ζήσει διαφορετικά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στα νεκροκρέβατά τους οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν πέρασαν αρκετό καιρό με τις οικογένειές τους ή που δούλεψαν περισσότερο από ό,τι διασκέδασαν. Εμείς, ως μορφωμένοι ενήλικες, γνωρίζουμε πλέον ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι η οικογένεια, η αγάπη, η υγεία και η ευτυχία.

Ωστόσο, παρόλο που είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τι αξίζει και τι όχι, πολλοί από εμάς αδυνατούμε να αφήσουμε το κυνήγι των υλικών αγαθών πίσω μας, το οποίο με τη σειρά του μας απομακρύνει από τα πνευματικά αγαθά τα οποία είναι τα πολυτιμότερα και πιο σημαντικά. Τα χρήματα, η επαγγελματική καταξίωση, τα χλιδάτα αντικείμενα, τα καλύτερα αυτοκίνητα, τα μοντέρνα ρούχα – όλα είναι πράγματα τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι καταφέραμε κάτι στη ζωή μας. Μας επιτρέπουν να πούμε (σιωπηλά) “Κοιτάξτε με, τα κατάφερα! Είμαι επιτυχημένος, υπεύθυνος, έξυπνος.”

Κι έτσι στην αναζήτηση όλων αυτών των εφήμερων απολαύσεων, χάνουμε τόσες άλλες όπως γενέθλια αγαπημένων μας προσώπων, οικογενειακές διακοπές, χρόνο με τα αδέλφια μας, στενές προσωπικές επαφές.

Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε ακόμα και δεκαετίες δίχως να κάνουμε τίποτε άλλο από το να δουλεύουμε και να βγαίνουμε περιστασιακά κάποια ραντεβού, αντί να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αγαπήσουν και να αγαπηθούν κι αυτό επειδή είμαστε τόσο εθισμένοι στο να αναβάλλουμε την πραγματική ζωή για “αργότερα” – όταν θα έχουμε πλέον επιτύχει τους φανταχτερούς στόχους μας.

Σύντομα, η δουλειά μας, η καριέρα μας, οι στόχοι μας θα γίνουν η ταυτότητά μας και δεν θα μπορούμε να θυμηθούμε πώς είναι να χαλαρώνει κάποιος και να κάνει κάτι αυθόρμητο με τους αγαπημένους του ή να συζητά για ώρες στο τηλέφωνο με τη μητέρα του ή να βρίσκεται σε μια σχέση με νόημα. Κάπου εκεί διαπιστώνουμε ότι τα κοντινά μας πρόσωπα έχουν πάψει να μας προσκαλούν σε φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, αφού κι οι ίδιοι έπαψαν πια να ελπίζουν πως θα τους κάνουμε ποτέ την τιμή να παρευρεθούμε σε αυτές.

Προκειμένου να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας αυτό που θα έπρεπε να θυμόμαστε ούτως ή άλλως για το νόημα και την αξία της ζωής, ας ρίξουμε μια ματιά στην παρακάτω λίστα με 7 από τα πιο συχνά πράγματα τα οποία μετανιώνουν οι άνθρωποι όταν κάνουν μια αναδρομή στη ζωή τους:

1. Δεν είχαν το θάρρος να είναι ο εαυτός τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν έζησαν τη ζωή που ήθελαν και αντίθετα υποχρεώθηκαν να ζήσουν μια ζωή σύμφωνα με τα στερεότυπα και τα πρέπει της οικογένειάς τους, της κοινωνίας κλπ. Εύχονται να είχαν το θάρρος να έκαναν τα πράγματα που λαχταρούσαν οι ίδιοι, αντί για αυτά που τους επέβαλλαν οι άλλοι.

2. Έκαναν δουλειές οι οποίες δεν τους ικανοποιούσαν αντί να πάρουν το ρίσκο και να επιδιώξουν να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούσαν

Ο τόπος εργασίας μας είναι ένα μέρος στο οποίο περνάμε το περισσότερο κομμάτι της ζωής μας. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα και παίρνουμε μονάχα 2 εβδομάδες άδεια το χρόνο, η δουλειά μας αποτελεί ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μέρος της ζωής μας. Αν περνάμε λοιπόν τον περισσότερο χρόνο μας κάνοντας κάτι το οποίο δεν μας γεμίζει, απλώς παραμυθιάζουμε τους εαυτούς μας πως δήθεν κάνουμε κάτι σημαντικό.

Ξεφορτωθείτε την εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε στον κόσμο (με το τέλειο επάγγελμα ή τον βαρύγδουπο τίτλο σας) και σκεφτείτε τι θα κάνατε αν μπορούσατε να ξυπνάτε κάθε μέρα νιώθοντας καλά με τη δουλειά σας. Θα ζούσατε σε ένα μικρότερο σπίτι, θα μετακομίζατε; Θα φορούσατε λιγότερο ακριβά και επώνυμα ρούχα; Τι αξία έχει η πολυτέλεια όταν δεν ζεις μια ευτυχισμένη ζωή;

3. Δεν πέρασαν αρκετό χρόνο με τις οικογένειές τους

Όλοι ξέρουμε πως η οικογένεια είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας, όμως γιατί τη θεωρούμε δεδομένη μέχρι που τελικά είναι πολύ αργά για να αναθεωρήσουμε; Πείτε πως δεν θα δουλέψετε ως αργά αυτή την εβδομάδα και δειπνήστε μαζί με την οικογένειά σας. Αν δεν είστε παντρεμένοι, τηλεφωνήστε στα αδέρφια ή τους γονείς σας και κανονίστε να βρεθείτε. Αν ζουν μακριά, μιλήστε τους ακόμα και μέσω διαδικτύου. Πηγαίνετε για ψάρεμα με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, κάντε οτιδήποτε. Απλώς κάντε το τώρα, αντί για “κάποια στιγμή”.

Οι γονείς μας αργά ή γρήγορα θα φύγουν από αυτή τη γη που σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να συνταξιοδοτηθούμε προκειμένου να περάσουμε χρόνο μαζί τους. Τα αδέρφια θα βρίσκονται ασφαλώς κοντά μας για περισσότερο καιρό, όμως κι αυτά δεν θα μείνουν για πάντα νέα. Σύντομα θα κάνουν τις δικές τους οικογένειες και μπορεί να μην έχουν τόσο χρόνο, όπως δεν είχατε κι εσείς όταν σας ήθελαν κοντά τους.

4. Δεν ήταν εκδηλωτικοί συναισθηματικά

Το να μην εκφράζει κανείς τα πραγματικά του συναισθήματα, είναι κάτι για το οποίο μετανιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως όταν βρίσκονται πιο κοντά στο θάνατό τους. Από τη στιγμή που το γνωρίζετε κι εσείς, γιατί δεν προσπαθείτε να πείτε τώρα σε εκείνους που το αξίζουν, πόσα πολλά σημαίνουν για εσάς; Ή γιατί να μην πείτε σε κάποιον για τον οποίο νοιάζεστε πολύ, ότι τον αγαπάτε; Μπορεί να μην ξέρει πώς αισθάνεστε – δεν είναι κρίμα;

5. Δεν κράτησαν επαφές με παλιούς φίλους

Οι παλιές φιλίες είναι δύσκολο να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου ορισμένες φορές, ιδίως αν υπάρχει γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στους φίλους.

Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτό είναι ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι μετανιώνουν συχνότερα πριν από το τέλος της ζωής τους, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι κάτι σημαντικό. Γιατί λοιπόν να μην έρθετε σε επαφή με ένα παλιό φίλο μέσα από το Facebook και να τα πείτε λιγάκι; Κανονίστε να πιείτε ένα καφέ την επόμενη φορά που θα βρεθεί ο ένας από τους δυο στο ίδιο μέρος ή κανονίστε μια εκδρομή για ένα Σαββατοκύριακο ή μια ομαδική συγκέντρωση, έτσι, χωρίς λόγο. Τι έχετε να χάσετε;

6. Δούλεψαν περισσότερο από ό,τι διασκέδασαν

Φαίνεται πως οι περισσότεροι άνθρωποι εύχονται να είχαν περάσει περισσότερο χρόνο διασκεδάζοντας παρά δουλεύοντας, ή χαραμίζοντας τη ζωή τους σε υποχρεώσεις και κάνοντας ανούσια πράγματα όπως για παράδειγμα ατελείωτο ζάπινγκ στη δορυφορική τηλεόραση.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγκαλιάσατε κάποιον; Που πήγατε στην παραλία και παίξατε όλη μέρα μέσα στο νερό και κάτω από τον ήλιο; Ή πότε ήταν η τελευταία φορά που αρχίσατε ένα χόμπι με το οποίο ονειρευόσασταν από παιδιά να ασχοληθείτε; Πότε χορέψατε τελευταία, πότε γελάσατε, πότε κάνατε μια βόλτα στη φύση; Κάθε λεπτό που περνάμε χαρούμενοι είναι πολύτιμο για την υγεία μας, και αυτές οι στιγμές είναι εκείνες που θα μείνουν πραγματικά αξέχαστες. Γιατί να μην τις κάνετε όσες περισσότερες γίνεται;

7. Δεν ταξίδεψαν αρκετά

Οι υπερβολικές ώρες που περνάτε στη δουλειά, είναι ο χρόνος που αύριο θα εύχεστε να είχατε ξοδέψει σε πράγματα τα οποία να είχαν περισσότερη προσωπική αξία για εσάς. Οι στατιστικές δείχνουν μάλιστα πως οι άνθρωποι οι οποίοι δεν κάνουν διακοπές και δουλεύουν πολλές υπερωρίες, είναι λιγότερο αποδοτικοί στη δουλειά τους, οπότε στην ουσία απλώς ταλαιπωρείτε τους εαυτούς σας, καθώς είτε έτσι είτε αλλιώς, ο χρόνος σας πάει χαμένος.

Βρείτε ένα τρόπο να πάρετε μια άδεια ή ένα ρεπό παραπάνω και αποφύγετε τις παραπανίσιες ώρες στη δουλειά. Θέστε όρια και υπερασπιστείτε τα. Αν ο εργοδότης σας δεν σέβεται το δικαίωμα και την ανάγκη σας να έχετε προσωπική ζωή, αναζητείστε έναν ο οποίος να το κάνει.

Εν συντομία: Μην περιμένετε να φτάσετε στο τέλος της ζωής σας για να θυμηθείτε ότι δεν ζήσατε.

Advertisement