Connect with us

Είναι ωραίος, έχει χιούμορ, σε προσέχει, περνάτε καλά.

Είναι όμως αυτά αρκετά για να καταλάβεις αν ο άντρας που έχεις γνωρίσει εδώ και λίγο καιρό κάνει πράγματι για σχέση; Δεν θα ήταν ιδανικό αν είχαμε μια λίστα με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά και που θα μας αποκάλυπταν αν αυτή τη φορά έχουμε επιτέλους βρει τη σχέση της ζωής μας, αντί για ένα ακόμα αδιέξοδο, το οποίο θα ανακαλύψουμε μήνες μετά, με τον γνωστό, δύσκολο τρόπο που περιλαμβάνει απογοητεύσεις, δάκρυα και τσακωμούς; Κι όμως, αυτή η λίστα υπάρχει και την έχουν συντάξει δύο ψυχίατροι!

Έπειτα από εκατοντάδες συνεδρίες με ανθρώπους πληγωμένους από τις σχέσεις τους, αλλά και δεκάδες δημοσιεύσεις και αμέτρητες διαλέξεις στις έδρες που κατέχουν αντίστοιχα στο University of California Irvine και το UCLA, οι ψυχίατροι Sonya Rasminsky και Robin Berman έχουν καταλήξει ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να καταλάβουμε αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας κάνει πράγματι για σχέση είναι ο βαθμός συναισθηματικής ωριμότητάς του. Ο ιδανικός σύντροφος, λένε, είναι αυτός που είναι συναισθηματικά ώριμος. «Τα χαρακτηριστικά του μπορεί να μην φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά σίγουρα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν μια σχέση να κρατήσει». Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, που αν τα εντοπίσουμε σε έναν άντρα, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο σίγουρες ότι μαζί του η σχέση έχει προοπτικές και ίσως πρόκειται για τη σχέση της ζωής μας;

1. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι ξέρουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους: δεν κατσουφιάζουν, δεν χτυπάνε την πόρτα, ούτε κρατάνε μούτρα.
Σίγουρα είναι πολύ καλό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, λένε οι δύο ειδικοί, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να γνωρίζουμε και πώς να τα διαχειριζόμαστε. Αυτό μάλιστα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των συναισθηματικά ώριμων ανθρώπων. Όλοι έχουμε έναν «συναισθηματικό θερμοστάτη» μέσα μας, αλλά τα ώριμα άτομα ξέρουν να τον ρυθμίζουν, αφού έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να αντιδρούν πάντοτε ανάλογα και φυσικά να τα καλμάρουν, χωρίς να παρασύρονται από αυτά. Αν στο δρόμο βγαίνει έξω φρενών επειδή κάποιος τον έκλεισε, στο επόμενο φανάρι είναι καλύτερο να κατεβούμε και να πάρουμε ταξί. Γιατί αν στα απλά και ασήμαντα δεν ξέρει να κοντρολάρει τα συναισθήματά του, πώς θα το καταφέρει στα δύσκολα και τα ουσιαστικά;

2. Οι συναισθηματικά ώριμοι σύντροφοι μιλούν με σύνεση
Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει, λένε, και όλες έχουμε νιώσει τη δύναμη τόσο ενός καλού λόγου όσο και ενός πιο αιχμηρού σχολίου, ειδικά όταν προέρχονται από το σύντροφό μας. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά πόσο μπορούν τα λόγια τους να πληγώσουν τους άλλους, γι’ αυτό και «μετράνε» πολύ καλά πότε θα πουν τι και σε ποιον. «Σε όλους μας έχει συμβεί να μας απογοητεύσει ο σύντροφός μας, αλλά ατάκες όπως “Πώς μπορείς να είσαι τόσο βλάκας;” απλώς δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιή σχέση», τονίζουν οι Rasminsky και Berman. «Ο λόγος μας μπορεί να δώσει έμπνευση, αλλά να ανάψει και φωτιές και η σύνεση όσον αφορά το πώς τον χρησιμοποιούμε είναι σίγουρα ένα χάρισμα. Δίνετε στον εαυτό σας λίγα λεπτά να επεξεργάζεστε τις σκέψεις σας και διαλέγετε προσεκτικά τα λόγια σας – αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σχέση σας σε πολύ μεγάλο βαθμό».

3. Οι συναισθηματικά ώριμοι σύντροφοι κάνουν υποχωρήσεις
Μπορεί εμείς να λατρεύουμε να καλούμε φίλους στο σπίτι για κρασάκι και φαγητό στο μπαλκόνι, αλλά για εκείνον το ιδανικό βράδυ να είναι να βρίσκεται μπροστά στην τηλεόραση. Κι όμως, να καταφέρνουμε να είμαστε καλά και οι δύο και μάλιστα όχι ο καθένας χώρια, αλλά μαζί. Το κλειδί είναι, σύμφωνα με τους δύο ψυχιάτρους, να κάνουμε υποχωρήσεις, όπως π.χ. να βάλουμε ένα όριο να καλούμε κόσμο στο σπίτι μόνο κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. «Το μάντρα κάθε υγιούς σχέσης πρέπει να είναι “αν είναι σημαντικό για σένα, είναι σημαντικό και για μένα”».

4. Οι συναισθηματικά ώριμοι άντρες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους
«Αυτό και μόνο μπορεί να κάνει έναν άντρα απίστευτα σεksυ», λένε οι δύο ειδικοί. «Ο αληθινός ήρωας δεν είναι εκείνος που δεν κάνει ποτέ λάθη – είναι εκείνος που τα αναγνωρίζει και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά. Όσοι είναι συναισθηματικά ώριμοι, δεν ψάχνουν για δικαιολογίες ούτε τα βάζουν με τις περιστάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από έναν άντρα που λέει “έχεις δίκιο, τα έκανα θάλασσα, δεν θα ξαναγίνει” – και που το εννοεί, φυσικά. Το να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας δεν μας κάνει αδύναμους. Ίσα ίσα, έτσι κάνουμε τον άλλο να μας εμπιστεύεται, αποφεύγουμε τους καβγάδες και τελικά βοηθάμε τόσο το σύντροφό μας όσο και εμάς να βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

5. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι δεν κρατάνε σκορ
Στα χρόνια που εργάζονται ως ψυχίατροι, οι Rasminsky και Berman έχουν ακούσει πολλές φορές να παραπονιέται κάποιος ότι στη σχέση του είναι εκείνος που δίνει περισσότερα, πως υποχωρεί τις περισσότερες φορές κ.ο.κ. «Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στη σχέση σου είναι να πάψεις να κρατάς σκορ», προτείνουν. Το να μετράμε ποιος μάζεψε το τραπέζι τελευταία φορά και σε ποιου τους γονείς πηγαίνουμε συχνότερα είναι όχι μόνο αξιολύπητο, αλλά και ψυχοφθόρο, μας «στραγγίζει» συναισθηματικά. Το σημαντικό είναι να δίνουν και οι δύο πλευρές, χωρίς να υπολογίζουν τι και πόσο. Έτσι οι ισορροπίες τηρούνται από μόνες τους.

6. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι αγαπούν και φροντίζουν τον εαυτό τους
«Αν δίνεις όλη σου την ενέργεια στο να φροντίζεις τους άλλους, χωρίς να φορτίζεις τις μπαταρίες σου, σύντομα θα καταρρεύσεις», λένε οι δύο ψυχίατροι. «Τα τηλέφωνά μας τα φορτίζουμε κάθε βράδυ, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και για εμάς τους ίδιους; Αν ο σύντροφός μας μας ζητάει συνεχώς να βάζουμε τις δικές μας ανάγκες στην άκρη για χάρη της σχέσης, τότε αυτό πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκια. Η αγάπη προς τον εαυτό μας δεν είναι εγωιστική, είναι απαραίτητη».

7. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι είναι οργανωτικοί
Μπορεί να φαντάζει δελεαστικό το να γνωρίσεις έναν άντρα τόσο αυθόρμητο και «ελεύθερο πνεύμα» που φεύγει για το νησί με μια οδοντόβουρτσα και χωρίς κανένα πλάνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, οι μακροχρόνιες σχέσεις απαιτούν και οργάνωση από μέρους μας. Ένας συναισθηματικά ώριμος άντρας ξέρει να είναι συνεπής: αν έχει πει ότι θα έρθει να μας πάρει στις 9, θα έρθει. Αν δεν προλαβαίνει, θα πάρει τηλέφωνο να ειδοποιήσει. Κι είναι τόσο σημαντικό αυτό για την μεταξύ μας εμπιστοσύνη…

8. Οι συναισθηματικά ώριμοι σύντροφοι δεν δίνουν βρόμικες μάχες
Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται, αλλά το πώς διαφωνούμε κάνει όλη τη διαφορά. Ένας συναισθηματικά ώριμος άντρας θα τσακωθεί για συγκεκριμένο λόγο – ούτε θα καταλήξει σε γενικόλογα για το χαρακτήρα σου («Πάντα έτσι είσαι… Ποτέ δεν…»), ούτε θα θυμηθεί περσινά ξινά σταφύλια, ούτε φυσικά θα κάνει εκδικητικά σχόλια, όπως «και, μεταξύ μας, αυτό το τζιν πράγματι σε κάνει να φαίνεσαι παχιά». Σε όλες μας αρέσει να κερδίζουμε, αλλά όταν αγαπάμε τον άλλο, το να είμαστε καλά μαζί είναι πιο σημαντικό από το να έχουμε δίκιο.

9. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι είναι ευέλικτοι
Ο ποιητής Khalil Gibran το έχει θέσει ως εξής: «Γεμίστε ο ένας το ποτήρι του άλλου, όμως μην πίνετε από το ίδιο ποτήρι». Για να είμαστε κοντά με τον άλλο, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να είμαστε ίδιοι και όσοι είναι συναισθηματικά ώριμοι το γνωρίζουν καλά και αποδέχονται τους συντρόφους τους με όλη τους τη διαφορετικότητα. Πολλές φορές έχουμε όλες επιμείνει πως για να γίνει κάτι που αφορά και τους δυο μας πρέπει να γίνει με τον δικό μας τρόπο. Ποια γυναίκα όμως θα ήθελε να έχει δίπλα της έναν άντρα που να της λέει συνεχώς πώς να κάνει το καθετί; Ας αναλογιστούμε, όταν λειτουργούμε έτσι, μήπως με αυτό τον τρόπο «ευνουχίζουμε» τον άλλο και του στερούμε το δικαίωμα να παίρνει πρωτοβουλίες και να έχει τη δική του άποψη;

10. Οι συναισθηματικά ώριμοι σύντροφοι δεν αποζητούν την επιβεβαίωση
Για να νιώθει καλά ο ίδιος με τον εαυτό του, ένας άντρας-νάρκισσος αποζητά συνεχώς την επιβεβαίωση των άλλων και οι συναισθηματικά ώριμοι άντρες είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού του τύπου άντρα, λένε οι δύο ειδικοί. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με όσους αγγίζουν το άκρο του ναρκισσισμού: όσο κι αν προσπαθούμε, ποτέ δεν θα είναι ευχαριστημένοι. Αν λοιπόν, εντοπίσουμε τέτοια σημάδια σε έναν άντρα, οι Rasminsky και Berman μας προτρέπουν να κάνουμε μεταβολή και να φύγουμε μακριά, χωρίς να κοιτάξουμε ποτέ ξανά πίσω. Αντίθετα, ας έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για άντρες που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, αλλά μπορούν να δουν πέρα από την αντανάκλασή τους στον καθρέφτη… Γιατί εκεί, δίπλα στη δική τους αντανάκλαση θα μπορούν να δουν αληθινά και τη δική μας.

ΩΡΑΙΑ, ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ;
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο από το να βρούμε τον ιδανικό σύντροφο, έναν άντρα συναισθηματικά ώριμο, είναι ότι εμείς οι ίδιες δεν είμαστε ακόμα συναισθηματικά ώριμες», καταλήγουν οι δύο ψυχίατροι. Ναι, θέλουμε ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας να μας μιλάει όμορφα ακόμα και όταν έχουμε κάνει ένα μεγάλο σφάλμα – είσαι όμως σίγουρη ότι κι εσύ, από τη μεριά σου, όταν αργεί στο τραπέζι με τους δικούς σου δεν του θυμίζεις, και μάλιστα μπροστά σε όλους, όλες τις φορές που έχει αργήσει; Μόνο καλλιεργώντας αυτά τα 10 χαρακτηριστικά πρώτα σε εμάς τις ίδιες θα μπορέσουμε να έλξουμε κοντά μας έναν ανάλογο άντρα. «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι κάποιος θα έρθει να γεμίσει το συναισθηματικό μας κενό. Το αντίθετο συμβαίνει: η αγάπη είναι η ανταμοιβή που έρχεται μόνο όταν αποφασίσουμε εμείς να ωριμάσουμε συναισθηματικά και να μεταμορφώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό». Κι όταν εμείς είμαστε έτοιμες, κι έχουμε γίνει «η ιδανική σύντροφος», τότε σίγουρα θα βρεθεί στο δρόμο μας ο άντρας που θα το αναγνωρίσει και να το εκτιμήσει.

Advertisement