Σιμόν Ντε Μποβουάρ: «Μία γυναίκα νιώθει πως γέρασε όταν οι άλλοι παύουν να την κακολογούν»
Πέντε μαθήματα ζωής από τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ στις γυναίκες.
H Σιμόν Ντε Μποβουάρ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 και έφυγε στις 14 Απριλίου του 1986.
Ήταν συγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβίστρια αλλά πάνω απ’ όλα ήταν αυτή που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται τη γυναίκα.
Ας δούμε πέντε, από τα πολλά, πράγματα που δίδαξε η Σιμόν Ντε Μποβουάρ στις γυναίκες και στον κόσμο ολόκληρο:
«Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι γυναίκα»
Η Μποβουάρ ήταν υπαρξίστρια. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Επομένως δε γεννιέται κανείς γυναίκα αλλά γίνεται.
Στο διάσημο βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο», το οποίο βρισκόταν για χρόνια στη λίστα του Βατικανού με τα απαγορευμένα βιβλία, βλέπει πώς έχει κατασκευαστεί κοινωνικά η ταυτότητα της γυναίκας. Για πρώτη φορά η Μποβουάρ αναλύει πώς η γυναίκα παρουσιάζεται ως το τυπικό παράδειγμα Άλλου και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι καταπιεσμένη.
«Η βιολογία και το φύλο δεν αποτελούν πεπρωμένο»
Με απλά λόγια υπάρχει ένα κοινωνικό στερεότυπο, το οποίο έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια, όπου η γυναίκα αντιλαμβάνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ως παρέκκλιση, ως ανωμαλία και αν οι ίδιες οι γυναίκες δεν καταρρίψουν αυτό το στερεότυπο, τότε δε θα πάψουν να είναι καταπιεσμένες,
«Το να κερδίσεις ένα άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα»
Είναι ειρωνικό αλλά ένας από τους λόγους που θυμόμαστε την μητέρα του φεμινισμού είναι για την ιδιαίτερη σχέση της με τον φιλόσοφο-υπαρξιστή Ζαν Πωλ Σαρτρ.
Θεωρούσαν ότι είναι «ουσιώδεις» εραστές, πνευματικοί σύντροφοι, είχαν άλλες ερωτικές σχέσεις είτε μόνοι τους, είτε μαζί.
Η Σιμόν είχε πει για τη σχέση της με τον Σαρτρ: ”Στην ζωή μου είχα μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία: τη σχέση μου με τον Sartre. Σε περισσότερο από τριάντα χρόνια, μόνο μια φορά πήγαμε για ύπνο τσακωμένοι.”
«Ο γάμος είναι περιορισμός, αστικοποίηση, αλλά και θεσμοθετημένη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών»
Η Μποβουάρ δε παντρεύτηκε ποτέ με τον Σαρτρ, ορκίστηκαν να μη κάνουν παιδιά και έμεναν σε διαφορετικά σπίτια.
Η σχέση τους σόκαρε την τότε κοινωνία, καθώς ήταν αρκετά ελεύθερη για εκείνα τα δεδομένα.
«Μία γυναίκα νιώθει πως γέρασε, από τη στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν»
Ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν σε εξώφυλλα περιοδικών, πολλοί έλεγαν πώς η Μποβουάρ ήταν «πορνογράφος» και «νυμφομανής».
Παράλληλα η ίδια είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον υπαρξιστή Σαρτρ, κάτι που φαίνεται από τα γραπτά της και πολλοί την κατηγορούσαν γι’ αυτό. Ωστόσο και ο Σαρτρ είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αντιλήψεις της, κάτι που φαίνεται έντονα στο έργο του.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Σιμόν Ντε Μποβουάρ ήταν εξίσου ικανή δοκιμιογράφος, συγγραφέας, στοχαστής. Μετά τον θάνατο της, όπως γίνεται συνήθως, αναγνωρίστηκε το έργο της και σήμερα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
Παρακολουθήστε μία συνέντευξη της Σιμόν Ντε Μποβουάρ του 1975, «Γιατί είμαι φεμινίστρια»: