Connect with us

Ο ήχος του μασήματος είναι πιθανώς ένας από τους πιο ενοχλητικούς που υπάρχουν, ειδικά για εκείνα τα άτομα που αδυνατούν να “απομονώσουν” τους ήχους του περιβάλλοντος γύρω τους και παθαίνουν προσωρινές “εμμονές” με αυτούς.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απόρροια μιας νευρολογικής διαταραχής, η οποία ονομάζεται μισοφωνία (misophonia) και περιγράφει την απέχθεια, ή τον φόβο του ήχου.

Τα άτομα που θα δείτε να διαμαρτύρονται στους άλλους για τον ήχο που κάνουν όταν μασάνε, δεν το κάνουν από “κακία”, ή από “ιδιοτροπία”. Είναι απόλυτα ειλικρινείς όταν λένε ότι δεν μπορούν να αποσπάσουν τον εγκέφαλό τους από αυτόν τον ήχο και αδυνατούν να τον αγνοήσουν. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί με τον ήχο που κάνει κάποιος όταν κόβει τα νύχια του με νυχοκόπτη ή όταν χτυπάει ασυνείδητα τα πόδια του. Αυτοί οι ήχοι δεν είναι απλά ενοχλητικοί για ορισμένα άτομα, αλλά μπορεί επίσης να τους προκαλέσουν μια “έκρηξη” οργής και αγανάκτησης. Η μισοφωνία μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Προκαλείται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε ακουστικά ερεθίσματα. Σε άτομα με μισοφωνία αυτό γίνεται με αρνητικό τρόπο και τους προκαλεί ένα αίσθημα πανικού, αποστροφής, ή θυμού. Μπορεί, επίσης, να νιώσουν το δίλημμα “σταματάω τον ήχο ή φεύγω μακριά”, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν έξαρση αγχώδους διαταραχής.

Όλη αυτή η διαδικασία και ιδιαιτερότητα που έχουν αυτά τα άτομα, είναι αποκαλυπτική των ξεχωριστών πτυχών του χαρακτήρα τους. Η μισοφωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένδειξη ότι το άτομο αυτό είναι πιο δημιουργικό από τον μέσο όρο. Έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ έδειξε πως υπάρχουν φυσιολογικές ενδείξεις ότι η δημιουργικότητα ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με την μειωμένη του ικανότητα να “φιλτράρει” άσχετες αισθητηριακές πληροφορίες. Βασικά, εκείνοι που είναι πιο δημιουργικοί είναι πιο πιθανό να έχουν μισοφωνία, δηλαδή έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να απομονώνουν και να μην επηρεάζονται από ενοχλητικούς ήχους γύρω τους.

Advertisement