Connect with us

Ήρθε η ώρα για κουίζ: Μόλις επισκεφτήκατε την τουαλέτα και είστε έτοιμοι να πλύνετε τα χέρια σας. Τι κάνετε;

Α) Πλένετε τα χέρια σας με τα δαχτυλίδια  μαζί με την ελπίδα ότι θα καθαριστούν κι αυτά ή

Β) Βγάζετε τα δαχτυλίδια πριν να πλύνετε τα χέρια σας;

Σύμφωνα με την Angela Vassallo, διευθύντρια της πρόληψης των λοιμώξεων σε Κέντρο Υγείας Πρόνοιας του Αγίου Ιωάννη στη Σάντα Μόνικα, η τελευταία επιλογή είναι καλύτερη.

«Αυτό είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί πραγματικά», λέει η Vassallo. «Στο νοσοκομείο, ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να μάθουμε τους ανθρώπους να πλένουν σωστά τα χέρια τους και το προσωπικό δεν επιτρέπεται να φορά σκουλαρίκια, κολιέ, μεγάλα δαχτυλίδια, ρολόγια και γενικότερα κοσμήματα, επειδή γνωρίζουμε ότι το κόσμημα μεταφέρει μικροοργανισμούς.»

Στην πραγματική μας ζωή όμως φοράμε πάρα πολλά πράγματα που μεταφέρουν πολλά μικρόβια.

Προκειμένου να διατηρηθούν καθαρά τα κοσμήματα και απαλλαγμένα από βακτήρια, η Vassallo συνιστά μια ρουτίνα καθαρισμού των κοσμημάτων μια φορά την εβδομάδα. Δοκιμάστε να τα καθαρίσετε με ένα DIY καθαριστικό κοσμημάτων με συστατικά που βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας.

Τι θα χρειαστείτε

  • Ένα μικρό μπολ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρικής
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό για τα πιάτα
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • Αλουμινόχαρτο
  • Χαρτοπετσέτα
  • Παλιά οδοντόβουρτσα

Συγκεντρώστε όλο όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε το καθαριστικό για τα κοσμήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας απορρυπαντικό για τα πιάτα, ό,τι άρωμα κι αν έχει. Το αλάτι, η σόδα και το αλουμινόχαρτο δημιουργούν μια χημική αντίδραση που ονομάζεται μεταφορά ιόντων και καθαρίζουν τα φυσικά μέταλλα.

Βυθίστε το αλουμινόχαρτο στο μπολ και στην κορυφή του συμπληρώστε το αλάτι, τη σόδα και το υγρό για τα πιάτα. Στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό νερό και δείτε τις φυσαλίδες να σχηματίζονται. Ρίξτε μέσα τα κοσμήματα και αφήστε τα να «κολυμπήσουν» στο υγρό για περίπου 10 λεπτά.

Αφαιρέστε όλα τα κοσμήματα από το μπολ και με την οδοντόβουρτσά τρίψτε τα ελαφρά γύρω γύρω από οποιεσδήποτε αιχμές ή πολύτιμους λίθους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ανάγλυφα σχέδια που φιλοξενούν μικρόβια.

Μπορείτε επίσης να τα απολυμάνετε εύκολα τοποθετώντας τα σε ένα ελαφρύ μηχάνημα μικρή υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Γιατί όμως πρέπει να βγάζετε τα δαχτυλίδια όταν πλένετε τα χέρια σας;

Με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνετε το νερό και τα υπολείμματα του σαπουνιού να συσσωρεύονται στον χώρο μεταξύ των δακτύλων και του δέρματος – ένα ελκυστικό μέρος για τα βακτήρια – και είναι λιγότερο πιθανό να κάνετε ζημιά στα κοσμήματά σας.

Advertisement