Connect with us

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τη μαγειρική. Πολλές φορές όμως, ειδικά εμείς οι Έλληνες, μαγειρεύουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού απ’ όση πραγματικά χρειαζόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι να ξαναζεσταίνουμε το φαΐ που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα και να το τρώμε. Και μέχρι εδώ καλά, να κάνουμε και λίγη οικονομία.

Όμως, ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν πολλά τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να φαγωθούν εφόσον τα ξαναζεστάνουμε. Και, θα αναρωτηθείτε- Γιατί; Η απάντηση είναι απλή- επειδή πολλά τρόφιμα μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας εφόσον ξαναζεσταθούν. Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που αναλογίζονται ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Επίσης, κάποια τρόφιμα δεν διατηρούν τις διατροφικές τους αξίες μετά το ζέσταμα. Εδώ είναι ό,τι χρειάζεται να ξέρετε:

Προσοχή! Μην ξαναζεσταίνετε τα παρακάτω τρόφιμα:

  • Σπανάκι

Επιστήμονες λένε ότι δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε το ήδη μαγειρεμένο σπανάκι! Γιατί; Επειδή δεν είναι ασφαλές για την υγεία σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να τρώτε το σπανάκι αμέσως μετά το μαγείρεμα του. Και, πάλι, θα αναρωτιέστε γιατί. Η απάντηση είναι στο ότι περιέχει μεγάλο ποσοστό νιτρικού άλατος. Αυτό το ποσοστό μετατρέπεται σε νιτρώδες άλας μετά το ζέσταμα. Αυτό σημαίνει ότι το σπανάκι μπορεί να γίνει καρκινογόνος ουσία αν το ζεστάνετε ξανά.

  • Σέλινο

Το σέλινο περιέχει νιτρικό αλάτι, όπως το σπανάκι, και έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις, δηλαδή μετατρέπεται σε νιτρώδες αλάτι μετά το ζέσταμα. Είναι καλύτερο, σε κάθε περίπτωση, να βγάζετε το σέλινο από τη σούπα για να τη ζεστάνετε. Το ίδιο ισχύει και για τα καρότα.

  • Παντζάρια

Σε όλους μας αρέσουν τα παντζάρια, επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και κάνουν καλό στην υγεία. Αλλά, όπως είπαμε και για τα προηγούμενα, είναι επικίνδυνο να τα ξαναζεσταίνουμε. Πρέπει, λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί και ποτέ να μην τα ξαναζεστάνετε από δω και πέρα. Προστατέψτε τον οργανισμό σας.

  • Πατάτα

Η πατάτα έχει πολλές χρήσιμες ιδιότητες, που κάνουν καλό στην υγεία σας. Όμως, αν αφήσετε τις πατάτες για μία ή δύο μέρες μετά το μαγείρεμα, τότε αυτές θα χάσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Έτσι, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για το σώμα μας.

  • Αυγά

Ξέρετε ότι τα αυγά μπορεί να γίνουν θανατηφόρα αν τα εκθέσετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μετά τα ζεστάνετε ξανά; Ναι, αλλά αν τα αυγά αποτελούν μέρος μίας συνταγής, τότε δεν είναι επικίνδυνα. Εδώ αναφερόμαστε μόνο στα βραστά και στα τηγανιτά αυγά.

  • Κοτόπουλο

Θα πρέπει να ξέρετε πως αν καταναλώσετε το κοτόπουλο την επόμενη ημέρα, αφού έχει προπαρασκευαστεί, μπορεί να είναι γίνει επικίνδυνο για την υγεία. Πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η δομή των πρωτεϊνών αλλάζει την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό επειδή το κοτόπουλο περιέχει πολλή περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας. Συνιστάται να τρώτε το κοτόπουλο κρύο. Αλλά αν είναι απαραίτητο να το ζεστάνετε, ρυθμίστε τη φωτιά να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

  • Μανιτάρια

Τα ξαναζεσταμένα μανιτάρια, θα λέγαμε ότι, είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο. Ναι, και θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι προτείνεται αυστηρά η κατανάλωση τους αμέσως μετά το μαγείρεμα. Αν καταναλώσετε μανιτάρια την επόμενη ημέρα, φροντίστε να τα φάτε κρύα. Το ζέσταμα των μανιταριών μπορεί να επιφέρει άσχημα προβλήματα, ακόμα και στην καρδιά.

Advertisement