Μέλι: Το απόλυτο αντίδοτο για πεσμένη ενέργεια, έξτρα κιλά, άσχημη αναπνοή!
Μέλι! Το πιο γλυκό, ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία μας βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας μας.
Διάβασε 7 λόγους για τους οποίους το μέλι θεωρείται (δίκαια) θαύμα της φύσης και πώς θα το χρησιμοποιήσεις!
1. Μέλι, γάλα καρύδας & φράουλες για έξτρα ενέργεια
Το πιο αποτελεσματικό energy drink δεν βρίσκεται συσκευασμένο σε μπουκαλάκια με φλούο χρώματα, αλλά σε ένα smoothie που μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας. Χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία, το μέλι είναι αποτελεσματικό όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετή ενέργεια.
Από την άλλη, το νερό καρύδας περιέχει πέντε φυσικούς ηλεκτρολύτες που ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας κατακόρυφα. Για σούπερ τόνωση, χτυπάς στο μπλέντερ 3 κούπες νερό καρύδας, 2 κουταλιές μέλι, 1 κούπα νερό, 1 κούπα φράουλες, λίγο πάγο και ελάχιστο αλάτι.
2. Μέλι, λεμόνι & κανέλα για απώλεια βάρους
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific World Journal απέδειξε πως αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι χάνουμε ευκολότερα βάρος και αποφεύγουμε να το ξαναπάρουμε (οι ερευνητές βέβαια επεσήμαναν ότι το μέλι δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από διαβήτη, αφού υπάρχει η πιθανότητα η κατανάλωση μελιού να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου).
Μια άλλη έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of Diabetes Science and Technology, επιβεβαιώνει πως η κανέλα στη φυσική της μορφή (όχι το λάδι κανέλας) μειώνει τα επίπεδα του λίπους αν καταναλώνουμε 500 mlγια 12 εβδομάδες.
Όσο για το λεμόνι, οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition υποστηρίζουν πως χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, μειώνει την πρόσληψη βάρους και τον δείκτη μάζας σώματος.
Για να συνδυάσεις τα οφέλη του μελιού, της κανέλας και του λεμονιού, πρόσθεσε σε μια κούπα με ζεστό νερό 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά μέλι και άλλη 1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη και ανακάτεψε. Βάζοντας αυτό το ρόφημα στην καθημερινή σου διατροφή θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να διώξει τα περιττά κιλά με απόλυτα φυσικό τρόπο.
3. Μέλι, λεμόνι, κανέλα & σόδα για δροσερή αναπνοή
Η κακοσμία του στόματος συνήθως οφείλεται σε βακτήρια που κάνουν να την αναπνοή μας να μυρίζει. Τόσο το μέλι και η μαγειρική σόδα όσο και η κανέλα και ο χυμός λεμονιού έχουν αντιμικροβιακή δράση και εξολοθρεύουν τα βακτήρια. Για ένα φυσικό στοματικό διάλυμα που θα σου χαρίσει δροσερή αναπνοή θα χρειαστείς: χυμό από 2 λεμόνια, 1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας, 1/2-1 κουταλάκι μαγειρική σόδα, 1&1/2 κουταλάκι μέλι, 1 κούπα ζεστό νερό (για να διαλυθεί το μέλι) και ένα βάζο που να κλείνει. Ρίχνεις στο βάζο τα υλικά, ανακατεύεις και χρησιμοποιείς σαν στοματικό διάλυμα.
4. Σιρόπι με μέλι & εσπεριδοειδή για πονόλαιμο και βήχα
Από τη μία, τα σάκχαρα που περιέχονται στο μέλι παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και έτσι εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς. Από τη άλλη, τα εσπεριδοειδή ανακουφίζουν από τις φλεγμονές. Αρκετά δυνατή συμμαχία, έτσι;
Μερικοί πεντανόστιμοι και πολύ αποτελεσματικοί συνδυασμοί είναι: (1) Μέλι, λεμόνι & τζίντζερ (αποξηραμένο, σε σκόνη), (2) Μέλι, λάιμ & μέντα (μετά από μία εβδομάδα τα φύλλα μέντας μαυρίζουν, οπότε απομάκρυνέ τα – το σιρόπι έχει ήδη πάρει τη γεύση της), (3) Μέλι, λεμόνι & δεντρολίβανο (κλωναράκι), (4) Μέλι, μανταρίνι & κάρδαμο, (5) Μέλι, πορτοκάλι & γαρίφαλο (κλωναράκι).
Για να φτιάξεις ένα σιρόπι με μέλι και εσπεριδοειδή, κόβεις τα εσπεριδοειδή σε φέτες και τις τοποθετείς κάθετα σε ένα βάζο. Προσθέτεις μπαχαρικά ή βότανα για γεύση και για τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους και ρίχνεις το μέλι φροντίζοντας να πάει παντού. Ανακατεύεις, κλείνεις με καπάκι και αφήνεις στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε το μέλι να τραβήξει τους χυμούς των εσπεριδοειδών και το σιρόπι να γίνει πιο πηχτό. Μπορείς να προσθέτεις το σιρόπι σε ζεστό τσάι ή να καταναλώνεις ένα κουταλάκι όποτε χρειάζεται.
Tips: αν θέλεις το σιρόπι να είναι λιγότερο πηχτό, βάζεις λιγότερο μέλι στο μείγμα, αλλά απόφυγε να το ζεστάνεις ώστε να διατηρήσεις τα θρεπτικά συστατικά αναλλοίωτα. Κόψε τις φέτες από τα μεγαλύτερα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια) στα τέσσερα και από τα μικρότερα (λάιμ, λεμόνι, μανταρίνι) στα δύο. Το σιρόπι διατηρείται για τουλάχιστον 2-3 μήνες, χάρη στις ιδιότητες του μελιού αλλά και το χαμηλό pH των εσπεριδοειδών.
5. Μέλι & τζίντζερ για το στομάχι
Τόσο το τζίντζερ όσο και το μέλι είναι γνωστά για τις μαλακτικές τους ιδιότητες, γι’ αυτό και ο συνδυασμός τους μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στο στομάχι. Άλλωστε το τζίντζερ προτείνεται και για τις πρωινές ναυτίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τοποθετείς 1 κούπα μέλι σε μια κατσαρόλα, προσθέτεις 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο τζίντζερ και αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 10’. Σε δύο ώρες, αφού κρυώσει, κλείνεις το μείγμα σε βάζο με αεροστεγές καπάκι, ενώ αν θέλεις, το σουρώνεις.
6. Μέλι & γαρίφαλο για τον πονόδοντο
Το γαρίφαλο περιέχει ευγενόλη, ένα πολύ ισχυρό φυσικό αναισθητικό, το οποίο έχει επίσης και αντισηπτική δράση, όπως και το μέλι. Η διαδικασία είναι η ίδια με τη συνταγή με μέλι & τζίντζερ:
Τοποθετείς μία κούπα μέλι σε μια κατσαρόλα, ρίχνεις 5-10 κλωναράκια γαρίφαλο (ολόκληρα, όχι σκόνη) και αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 10’. Σε δύο ώρες το μείγμα έχει κρυώσει και είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε βάζο με αεροστεγές καπάκι.
7. Κρέμα με μέλι, γάλα & πορτοκάλι για απαλές φτέρνες
Η βιταμίνη C του πορτοκαλιού ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, το γάλα -χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει- επανορθώνει το ξηρό δέρμα, ενώ το μέλι «σφραγίζει» την υγρασία και προσφέρει έξτρα ενυδάτωση. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τις σκασμένες φτέρνες!
Για την κρέμα θα χρειαστείς μία κούπα μέλι, 1-2 κουταλιές πλήρες γάλα και χυμό από μισό ή ένα πορτοκάλι. Ζεσταίνεις ελαφρά το μέλι, προσθέτεις το γάλα -κι αυτό ελαφρά ζεσταμένο- και το χυμό. Μπορείς να εφαρμόσεις την κρέμα για 45’ και μετά να ξεπλύνεις με χλιαρό νερό ή αφού στεγνώσει επάνω στο δέρμα, να την αφήσεις όλο το βράδυ.