Connect with us

Το συναίσθημα είναι πάρα πολύ οικείο για πολλούς από εμάς: πηγαίνουμε στο κρεβάτι νωρίς και κοιμόμαστε όχι λιγότερο από 8 ώρες, αλλά ακόμα νιώθουμε πως δεν κοιμηθήκαμε αρκετά και αισθανόμαστε κουρασμένοι.

Συχνά κατηγορούμε το άγχος και την ατελείωτη καθημερινή βιασύνη, αλλά μερικές φορές οι αιτίες της κούρασης του πρωινού ξυπνήματος είναι εντελώς διαφορετικές.

Πρόκειται να σας πούμε τι σας εμποδίζει να έχετε έναν καλό ύπνο.

8. Δεν έχετε καθημερινό πρόγραμμα

Η ζωή μας συμβαδίζει με τον κιρκάδιο ρυθμό (επίσης γνωστό ως βιολογικό ρολόι), που είναι ένας κύκλος εναλλασσόμενης υπνηλίας και εγρήγορσης. Πάμε στο κρεβάτι σε διαφορετική ώρα κάθε βράδυ, σπάμε αυτόν τον κύκλο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και κόπωση. Αξίζει να δημιουργήσετε μια συνήθεια και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

7. Συμπληρώνετε ύπνο τα Σαββατοκύριακα

Αν κοιμάστε 5-6 ώρες τις καθημερινές μέρες, ενώ ο χρόνος που περνάτε στο κρεβάτι τα Σαββατοκύριακα είναι διπλάσιος, τότε – και πάλι – απορρυθμίζεται ο βιολογικός ρυθμός του σώματός σας. Εκτός από τις διαταραχές του ύπνου, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να μην αλλάζετε το χρόνο αφύπνισης περισσότερο από μία ώρα.

6. Πατάτε το κουμπί αναβολής

Αν κλέψετε 15 παραπάνω λεπτά από το ξυπνητήρι σας, δεν θα σας κάνουν καλό. Ξυπνώντας, μπορεί να πέσετε στη φάση του βαθύ ύπνου και να αισθανθείτε ακόμα πιο κουρασμένοι αφού σηκωθείτε. Είναι καλύτερο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας μόνο στην ώρα που χρειάζεται να σηκωθείτε απαραίτητα – και να εκπαιδεύσετε τη θέλησή σας.

5. Πολύ φως στο δωμάτιο

Εάν τα μάτια σας νιώσουν οποιοδήποτε φως, το σώμα σας καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης που προκαλεί ύπνο, την μελατονίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου. Αυτό το φαινόμενο ισχύει τόσο για το φυσικό όσο και για το τεχνητό φως, όπως μια ανοιχτή τηλεόραση ή το φως του κινητού τηλεφώνου σας, οπότε είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε εντελώς όλα τα ηλεκτρονικά αντικείμενα στην κρεβατοκάμαρά σας.

4. Αποφεύγετε να τρώτε πρωινό

Το πρωινό βοηθά να ξεκινήσει το βιολογικό ρολόι που μετράει τον χρόνο μέχρι τον επόμενο ύπνο. Εάν υπάρχει πολύς χρόνος μεταξύ του ξυπνήματος και του φαγητού, το σώμα σας αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

3. Τρώτε αμυλούχα και γλυκά φαγητά πριν κοιμηθείτε

Το φαγητό πριν από τον ύπνο είναι επιβλαβές όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και για τον ύπνο σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία αυξάνουν το επίπεδο κορτιζόλης στο σώμα σας. Αυτή η επίδραση διαρκεί 5 ώρες, οπότε θα ήταν καλύτερα να παραλείψετε την πίτσα, τα κέικ και τις πατάτες 5 ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι και να τις αντικαταστήσετε με ελαφρύτερα τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέας.

2. Ακατάστατο υπνοδωμάτιο

Ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο σας υπενθυμίζει τα καθήκοντα που δεν ολοκληρώσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Αντίθετα, ένα περιποιημένο δωμάτιο και ένα κρεβάτι στρωμένο με καθαρά αρωματικά σεντόνια, σας υποκινούν να πάτε για ύπνο νωρίτερα. Για να κοιμηθείτε καλά, τακτοποιήστε την κρεβατοκάμαρά σας τακτικά και μην την γεμίζετε με πράγματα.

1. Κάνετε ένα καυτό ντους ή ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε

Ένα ζεστό ντους θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλά, αλλά όχι αμέσως πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Ο λόγος είναι ότι η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, στέλνει ένα σήμα στο σώμα σας για να του πει ότι ήρθε η ώρα να πάτε για ύπνο και ένα ζεστό ντους ή μπάνιο διακόπτει αυτό το σήμα. Για να αποφευχθεί αυτό, κάντε ντους  τουλάχιστον 1,5 με 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Advertisement