Connect with us

Ο εγκέφαλος είναι ένα μέρος της ζωής μας που δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτόν. Γίνονται συνέχεια μελέτες για το πώς να αυξήσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου μας, επειδή ό, τι γνωρίζουμε για το μυαλό μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό του εγκεφάλου μας, η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Ενώ οι έρευνες για τις δυνατότητες του εγκεφάλου συνεχίζονται, εδώ είναι 8 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε άμεσα και αποτελεσματικά την ενέργεια του εγκεφάλου σας!

1. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα σύνηθες πρόβλημα του οποίου σπάνια γνωρίζουμε την αιτία του. Ωστόσο, διατηρώντας ισορροπημένο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας, προστατεύετε τη λευκή ουσία του εγκεφάλου σας, που είναι οι περιοχές όπου τα νεύρα επικοινωνούν το ένα με το άλλο.

Σύμφωνα με τον Joseph C. Masdeu, MD, PhD, με το να έχετε συνέχεια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας, τα οποία με τη σειρά τους, επηρεάζουν τη λευκή ουσία.

2. Καταναλώστε αρκετά ουσιώδη λιπαρά οξέα

Με το να μην τρώτε αρκετά ουσιώδη λιπαρά οξέα, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών προβλημάτων, όπως η άνοια, η κατάθλιψη, ακόμη και η σχιζοφρένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεμβράνες των εγκεφαλικών μας κυττάρων προέρχονται από αυτά τα λιπαρά οξέα, το ίδιο κάνει και το 60% της μάζας του εγκεφάλου μας.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι έχετε έναν υγιή και λειτουργικό εγκέφαλο, πρέπει να καταναλώνετε πιο λιπαρά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά τα καλά λιπαρά στο λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

3. Μειώστε το επίπεδο της πίεσής σας

Το άγχος απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Όταν είμαστε συνεχώς αγχωμένοι, μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στον εγκέφαλό μας από όση νομίζουμε. Σύμφωνα με τον Joe Herbert Μ.Β Ph.D, η κορτιζόλη κάνει ζημιά στον ιππόκαμπο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μνήμη.

Η μεγάλη παραγωγή κορτιζόλης αναστέλλει τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Alzheimer.

4. Τονώστε τον εγκέφαλό σας

Σύμφωνα με τον Murali Doraiswamy από το “Scientific American”, τα παιχνίδια του εγκεφάλου διεγείρουν τον εγκέφαλο και τον κρατούν σε εγρήγορση. Σε μία από τις καλύτερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 487 ενήλικες ηλικίας 67-93 συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης του εγκεφάλου. Η ομάδα με το γυμνασμένο εγκέφαλο είχε καλύτερα αποτελέσματα όπως καλύτερη μνήμη και ικανότητα συζήτησης σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.

5. Μειώστε τη φλεγμονή στον εγκέφαλό σας

Όταν το σώμα μας μάχεται ενάντια σε έναν ιό ή ένα βακτήριο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται από τον λεμφικό ιστό GALT, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή γύρω από το έντερο μας. Οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές, στη συνέχεια, απελευθερώνονται από τον ιστό GALT και μπορεί να δημιουργήσουν συστηματική φλεγμονή, φθείροντας την προστασία γύρω από τους νευρώνες μας.

Μακροπρόθεσμα, οι νευρώνες μας θα αποδυναμωθούν λόγω αυτών των φλεγμονών. Για να μειωθεί αυτό, είναι καλύτερο να έχετε μια υγιεινή διατροφή που να περιέχει λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

6. Πιείτε πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει αρκετά τη δύναμη του εγκεφάλου σας. Έχει αποδειχθεί ότι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, τα οποία ονομάζονται κατεχίνες, μειώνουν τη γνωστική δυσλειτουργία και να βελτιώνουν τη μνήμη μας. Μελέτες που έχουν γίνει από τον Justus-Liebig από το Πανεπιστήμιο του Giessen στη Γερμανία, έδειξαν επίσης ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση.

7. Ασκηθείτε

Ίσως να το έχετε ακούσει αυτό πολλές φορές, αλλά η σωματική άσκηση είναι επίσης ένα από τα κλειδιά για το πώς να αυξήσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις 20 λεπτά άσκησης μπορούν να διευκολύνουν τις λειτουργίες επεξεργασίας πληροφοριών και να ενισχύσουν τη μνήμη.

8. Κοιμηθείτε αρκετά

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την κοινή αντίληψη ότι όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας κοιμάται. Αλλά στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας είναι ξύπνιος και σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Ένα σημαντικό πράγμα που ο εγκέφαλός μας κάνει όταν κοιμόμαστε, είναι ο καθαρισμός των τοξινών. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας δεν θα καθαρίζει τις τοξίνες, και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από κύριους παράγοντες που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Advertisement