6 τροφές για να μην γεράσει ποτέ ο εγκέφαλος σας.
Η κληρονομικότητα και η άσκηση είναι δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός παράγοντας, είναι η διατροφή. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει την αξία συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλύτερη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.
Φλαβονόλες & κακάο
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, οι οποίες περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα, ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης όχι απλώς μπορεί να «φρεναριστεί», αλλά ακόμη και να βελτιωθεί αισθητά χάρη στη συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη μνήμη, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση της κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στο ότι ενσωματώνονται στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων, τις κάνουν πιο ελαστικές και εύκαμπτες και έτσι υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Έγκυες που προσλαμβάνουν ω-3 λιπαρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης που έχει σχέση με την εγκυμοσύνη (επιλόχεια κατάθλιψη). Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος.
Καρύδια
Η κατανάλωση καρυδιών ενισχύει τη νοητική λειτουργία. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καρύδια βελτιώνουν την απόδοση σε τεστ νοητικής λειτουργίας όπως τεστ μνήμης, συγκέντρωσης και ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών. Τα συστατικά που κάνουν τόσο ευεργετικά τα καρύδια είναι τα αντιοξειδωτικά τους, ο συνδυασμός πολλών βιταμινών και μετάλλων, καθώς και το γεγονός ότι είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν αλφα-λινολεϊκό οξύ, που κάνει καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
Μαγνήσιο
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου συμβάλλει στη γνωστική εξασθένηση, τη γήρανση του εγκεφάλου και εν τέλει την άνοια. Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου ή η επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν μαγνήσιο, όπως σπανάκι, σπόροι κολοκύθας, γιαούρτι, αμύγδαλα, μαύρα φασόλια, αβοκάντο, μαύρη σοκολάτα και μπανάνες, βοηθούν στην πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης του εγκεφάλου.
Σταυρανθή λαχανικά
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης, απομακρύνει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης, καθώς και χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.
Καταναλώστε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολα και το σπανάκι.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ψάρια, ελαιόλαδο και μικρή κατανάλωση αλκοόλ, γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, είναι η πλέον ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, σε αντίθεση με τη δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε λ΄ίπη, υδατάνθρακες και κρέας.
Πράσινο τσάι
Ελβετοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες . Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες – μία ομάδα θρεπτικών συστατικών, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείροντας έτσι την παροχή αίματος (και) στον εγκέφαλο.
Το πράσινο τσάι εμποδίζει την εκφύλιση των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, και αναστέλλει την δημιουργία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, που διαταράσσουν τη νόηση. Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταδίδουν τα μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, ενώ οι αμυλοειδείς πλάκες είναι συσσωρεύσεις μιας πρωτεΐνης (της βήτα-αμυλοειδούς) και αποτελούν χαρακτηριστικό «σημάδι» της νόσου Αλτσχάιμερ.