Connect with us

Για πολλούς ανθρώπους, οι λέξεις “Duty Free” (καταστήματα αφορολόγητων ειδών) είναι συνώνυμες με τη λέξη “ευκαιρία”. Είναι αλήθεια πως σε πολλές περιπτώσεις, οι τοποθεσίες τους στα αεροδρόμια επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μην πληρώνουν φόρους για τα αγαθά τους και ως αποτέλεσμα, μειώνουν τις τιμές ακόμη και σε ακριβές μάρκες. Αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ορισμένες φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Παρακάτω θα ανακαλύψετε αν αξίζει πραγματικά να αγοράζετε προϊόντα από καταστήματα αφορολόγητων ειδών.

Αυτά τα καταστήματα δεν πληρώνουν φόρους, αλλά να θυμάστε: Το κόστος ενοικίασης των εμπορικών χώρων σε ένα αεροδρόμιο είναι τόσο υψηλό, που μπορεί συχνά να μην εξοικονομείτε χρήματα όταν αγοράζετε κάτι από εκεί. Για το λόγο αυτό, οι τιμές τους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερες σε σχέση με τα κανονικά καταστήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα.

Το άρωμα Tresor in Love της Lancome (η έκδοση των 75 μιλιγκράμ), κοστίζει 73 ευρώ στα επίσημα καταστήματα, 71 ευρώ στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, 99 ευρώ στο Ντουμπάι και 63 στο Τόκιο.

Το άρωμα Flora της Gucci κοστίζει 104 ευρώ στην επίσημη ιστοσελίδα της, στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ 126 και στο Δελχί 93 ευρώ.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν αγορές από τα Duty Free, γιατί νομίζουν πως πάντοτε πωλούνται αυθεντικά αγαθά, ενώ στα καταστήματα των πόλεων υπάρχουν απομιμήσεις. Ωστόσο, συχνά τα εμπορεύματα αποστέλλονται αρχικά σε έναν επίσημο διανομέα στην πόλη και στη συνέχεια σε αυτά του αεροδρομίου.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο επαγγελματίες πωλητές εργάζονται σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτά είναι από τις πόλεις που βρίσκονται πιο κοντά στο αεροδρόμιο και δεν κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές στα αφορολόγητα είναι γενικά αυθόρμητες και όχι ορθολογικές. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή τσιγάρα για μελλοντική χρήση, επειδή δεν υπόκεινται σε φόρους. Το ίδιο ισχύει και για τα αρώματα. Όλα τα άλλα όμως, αγοράζονται γενικά χωρίς σοβαρή εκτίμηση ή οποιαδήποτε «στρατηγική» κατά νου.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας πράγματα χωρίς φόρους. Το θέμα είναι ότι οι τιμές τους εξαρτώνται από δύο παράγοντες: τη θέση τους και την τοπική συναλλαγματική ισοτιμία.

Είναι πιο συμφέρουσα η αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων στην Ασία για παράδειγμα, ενώ τα καλλυντικά είναι γενικά φθηνότερα στη Δυτική Ευρώπη.

Για να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες-αγοραστές, οι αναλυτές της Ευρώπης έχουν συγκεντρώσει έναν κατάλογο που δείχνει πόσο θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε από τα αφορολόγητα καταστήματα σε διάφορες χώρες, σε σύγκριση με τις συνήθεις τιμές λιανικής:

– Αεροδρόμιο Σαιντ Εξυπερύ της Λυών, Γαλλία – 11,9%

– Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ, Γαλλία – 11%

– Διεθνές Αεροδρόμιο Σχίπχολ, Άμστερνταμ, Ολλανδία – 6%

– Διεθνές Αεροδρόμιο Φραγκφούρτης, Γερμανία – 5,6%

– Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – 5%

– Διεθνές Αεροδρόμιο Βαρκελώνης Ελ Πρατ, Ισπανία – 5%

– Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης Μπαράχας, Ισπανία – 4,7%

– Αεροδρόμιο της Ρώμης-Φιουμιτσίνο, Ιταλία – 4,7%

– Αερολιμένας Σόνενφελντ, Βερολίνο, Γερμανία – 4,6%

Έτσι, μπορείτε να ξοδέψετε προσεκτικά τα χρήματά σας και να εξοικονομήσετε αρκετά, υπό την προϋπόθεση ότι ξέρετε τι χρειάζεστε. Θυμηθείτε να ελέγξετε τις τιμές ηλεκτρονικά εκ των προτέρων!

Advertisement