Connect with us

Όλοι προσπαθούμε να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται, να έχουμε μόρφωση και να είμαστε ανοιχτόμυαλοι.

Έτσι, διαβάζουμε, προσπαθούμε να κάνουμε καινούρια πράγματα, και ευτυχώς μαθαίνουμε νέα πράγματα κάθε μέρα. Έχετε όμως ποτέ σκεφτεί πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον εαυτό μας και το σώμα μας; Είναι πραγματικά ένας εκπληκτικός και μοναδικός μηχανισμός που κάθε δευτερόλεπτο πυροδοτεί χιλιάδες διεργασίες μέσα μας.

Ανακαλύψτε παρακάτω τα τόσα πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το ανθρώπινο σώμα. Απλά φανταστείτε, όλα αυτά τα εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν μέσα σας αυτή τη στιγμή. Καταπληκτικό!

Η αίσθηση της αφής μας είναι πολύ οξεία: αν τα δάχτυλά μας ήταν στο μέγεθος της Γης, θα μπορούσαμε να αισθανθούμε τη διαφορά ανάμεσα στα σπίτια και τα αυτοκίνητα.

Το σύστημα των αιμοφόρων αγγείων σας είναι πάνω από 96.560 χιλιόμετρα, αρκετά για να κάνουν τον γύρω του κόσμου δυο φορές.

Η οπτική οξύτητα μας είναι εκπληκτική. Αν η Γη ήταν επίπεδη, σε μια σκοτεινή νύχτα, θα μπορούσατε να δείτε μια φλόγα κεριού να τρεμοπαίζει μέχρι 48 χιλιόμετρα μακριά από εσάς.

Όταν κοκκινίζετε, το εσωτερικό του στομαχιού σας γίνεται επίσης κόκκινο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να διαβάσει μέχρι 1.000 λέξεις ανά λεπτό.

Ο ομφαλός μας, είναι όπως το τροπικό δάσος. Οι επιστήμονες συνεχώς βρίσκουν χιλιάδες είδη βακτηρίων στον ανθρώπινο ομφαλό, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι νέα στην επιστήμη.

Όταν ερωτευόμαστε, ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει συνεχώς τις ίδιες χημικές ουσίες σαν να παίρναμε ψυχοτρόπα φάρμακα, όπως είναι οι αμφεταμίνες. Η αγάπη οδηγεί σε παρενέργειες, όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού, απώλεια της όρεξης και του ύπνου, και μια έντονη αίσθηση ενθουσιασμού.

Τα μάτια μας θα μπορούσαν να αντιληφθούν το υπεριώδες φως, αν οι φακοί τους δεν το ‘φίλτραραν’. Μερικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης φακού, λένε ότι αντιλαμβάνονται το υπεριώδες φως.

Ένας ενήλικας αποτελείται από περίπου 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (7 octillion) άτομα. Για λόγους σύγκρισης, υπάρχουν περίπου 300 δισεκατομμύρια άστρα στον Γαλαξία μας.

Είμαστε πολύ ισχυρότεροι από ό, τι νομίζουμε. Η κρυμμένη επιπλέον δύναμη μας πιστεύεται ότι προέρχονται από την αδρεναλίνη, αλλά για να μην καταλήξουμε με κομμένους μύες λόγω του μεγάλου μηχανικού στρες, το σώμα μας αρνείται να χρησιμοποιήσει την μυϊκή δύναμη του στο έπακρο. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδρεναλίνη θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σηκώσουμε οχήματα και τεράστιες πέτρες σε καταστάσεις ζωής και θανάτου.

Είμαστε εξαιρετικοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Οι  καλύτεροι στον πλανήτη Γη, στην πραγματικότητα. Μάλιστα, οι ευφυείς πρόγονοί μας μπορούσαν να κυνηγήσουν την λεία τους μέχρι να πεθάνει από εξάντληση.

Σε 30 λεπτά το σώμα μας παράγει αρκετή θερμότητα για να βράσει 2 λίτρα νερού περίπου.

Έχουμε στην πραγματικότητα πολλές τρίχες ανά τετραγωνική ίντσα του δέρματος όπως ένας χιμπατζής. Δεδομένου ότι πολλοί από τους θύλακες των τριχών μας παραμένουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μας μετά τη γέννησή τους, δεν μπορούμε να τις δούμε, και έτσι δεν φαινόμαστε τόσο τριχωτοί.

Κάθε άτομο στο σώμα σας παρήχθη στο big bang πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Έτσι, τα άτομα του σώματός μας είναι δισεκατομμυρίων ετών.

Τα ανθρώπινα οστά είναι τόσο δυνατά όσο ο γρανίτης. Ένα οστό στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου μπορεί να υποστηρίξει έως και 9 τόνους.

Αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν ένας υπολογιστής, θα μπορούσε να εκτελέσει 38.000 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής του κόσμου, ο BlueGene, μπορεί να διαχειριστεί μόνο το 0,002% αυτών.

Οι μύες που επιτρέπουν στα μάτια σας να επικεντρώσουν κάπου,  κινούνται περίπου 100.000 φορές την ημέρα. Για να γυμνάσετε τους μύες των ποδιών σας τόσο, θα χρειαστεί να περπατήσετε 50 μίλια σε καθημερινή βάση.

Όταν παίρνεις ένα κιλό λίπους, το σώμα σου κάνει 11 νέα χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων.

Οι άνθρωποι μοιράζονται περίπου το 50% του DNA τους με τις μπανάνες.

Η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο. Έτσι, αν δεν θέλετε να νιώσετε τον πόνο της μοναξιάς,κάντε νέους φίλους και ψάξετε πιο ενεργά για συντροφικότητα.

Κάθε δευτερόλεπτο, το σώμα σας παράγει μέχρι και 25 εκατομμύρια νέα κύτταρα.

Όλοι οι άνθρωποι είναι βιοφωταυγείς. Αυτό σημαίνει ότι κυριολεκτικά λάμπουν. Ωστόσο, η ένταση του φωτός που εκπέμπεται από το ανθρώπινο σώμα είναι 1.000 φορές χαμηλότερη από την ευαισθησία του γυμνού οφθαλμού μας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο μέσος άνθρωπος απορρίπτει περίπου 18 κιλά δέρματος – το σύνολο του δέρματος μας είναι ανανεώνεται μία φορά το μήνα.

Όταν συνδυαστούν, οι νευρώνες του εγκεφάλου μας φαίνονται ακριβώς όπως η δομή του σύμπαντος.

Κάθε άνθρωπος είναι ένα οικοσύστημα – το 90% των κυττάρων μέσα μας δεν είναι δικά μας, αλλά ανήκουν σε μικρόβια.

Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι έχουμε μόνο πέντε ‘παραδοσιακές’ αισθήσεις – όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση, και αφή. Αποδεικνύεται όμως ότι έχουμε περισσότερες από αυτές: την ισορροπία, την θερμοκρασία, τον πόνο, την κιναισθητική αίσθηση και κάποιες άλλες εσωτερικές αισθήσεις, όπως η αίσθηση της πληρότητας, δίψας, και το αίσθημα της ασφυξίας.

Έκπληξη! Είστε λίγο πλουσιότεροι από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε. Περίπου 0,2 χιλιοστόγραμμα χρυσού υπάρχουν στο αίμα σας. Δυστυχώς, θα χρειαστούν 40.000 άνθρωποι να δωρίσουν όλο το αίμα τους για να συλλεχθεί αρκετός χρυσός ώστε να γίνει ένα μικροσκοπικό, χρυσό νόμισμα οκτώ γραμμαρίων.

Παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του βάρους του σώματος, χρησιμοποιεί έως και το 25% του οξυγόνου και του ενεργειακού εφοδιασμού του οργανισμού.

Μερικές γυναίκες βλέπουν περισσότερα χρώματα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν υποδοχείς για τρεις τύπους χρώματος αλλά μερικές γυναίκες έχουν τέσσερις, και ακόμα πιο σπάνια, πέντε υποδοχείς χρώματος,πράγμα που τους επιτρέπει να βλέπουν ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων από ό, τι το μέσο άτομο.

Μια κατάσταση που ονομάζεται συναισθησία μπορεί να κάνει τις αισθήσεις σας να αλληλοεπικαλύπτονται. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πράγματι σε θέση να ‘γευθούν’ τις λέξεις και να ‘ακούσουν’ τα χρώματα.

Πρέπει να εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα περισσότερο από ό, τι χρειαζόμαστε για να αναπνέουμε οξυγόνο. Αν υπήρχε ένας εναλλακτικός τρόπος για να απαλλαγούμε από το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, εκτός από την αναπνοή, θα εισπνέαμε  μόνο μία φορά το λεπτό.

Το κλάμα απελευθερώνει από το στρες και βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται την οργή και τη θλίψη. Βασικά, το κλάμα βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα.

Τα δάκρυα μας έχουν διαφορετική δομή ανάλογα με το τι μας έκανε να κλάψουμε. Αυτά τα δάκρυα φωτογραφήθηκαν με τη βοήθεια ενός οπτικού μικροσκοπίου.

Τα αυτιά και τη μύτη μας συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθώς γερνάμε, λόγω της βαρύτητας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

35 φορές που πεισματάρηδες ιδιοκτήτες σπιτιών αρνήθηκαν να μετακομίσουν

26 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει το πεπρωμένο

15 απαντήσεις πιλότων στις αγαπημένες ερωτήσεις των επιβατών

10 κόλπα με απάτες που όλοι οι τουρίστες πέφτουν θύματα κάποια στιγμή

10 πράγματα που είναι πιο χρήσιμα αν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά

18 πράγματα που κρύβονται πίσω από αντικείμενα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

Τα 10 χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα μαλλιά σας

11 σημάδια που μαρτυρούν αν ένα προϊόν είναι αυθεντικό ή απομίμηση

7 φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας έχει τελειώσει σύμφωνα με τους ψυχολόγους

6 έξυπνοι γρίφοι που απαιτούν λογική και νοημοσύνη

Σχολιάστε

Τα καλύτερα