3 τρόποι να «τακτοποιήσεις» το χάος του μυαλού σου
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι κάνουμε περίπου 60.000 σκέψεις την ημέρα.
Και πολλές από αυτές εμπλέκουν τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά: «Δεν έχω αρκετό χρόνο», «δεν έχω τίποτα να φορέσω», «φαίνομαι γελοίος», «το σπίτι μου δεν είναι αρκετά καθαρό», «η ζωή μου θα ήταν καλύτερη, αν είχα χρήματα».
Αναμασώντας τα ίδια πράγματα, εστιάζοντας στα αρνητικά και ανησυχώντας για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, σας κάνει να σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας και την ψυχική σας ενέργεια. Το κλειδί για τη διαμόρφωση περισσότερων «πνευματικών μυών» απαιτεί την αποσυμφόρηση του νου σας από εκείνο το χάος, εκείνες τις νοητικές συνήθειες που μας κρατούν κολλημένους.
3 τρόποι να «τακτοποιήσετε» το χάος του μυαλού σας
1. Ξεφορτωθείτε την αυτολύπηση
Το να νιώθετε θλίψη ή απογοήτευση είναι υγιές. Αλλά η αυτολύπηση είναι κάτι διαφορετικό. Εμπλέκει τη μεγέθυνση της ατυχίας σας και σας πείθει ότι τα προβλήματά σας είναι χειρότερα από όλων των άλλων ανθρώπων γύρω σας. Και αν δεν προσέξετε, σας κρατά κολλημένους στο ίδιο σημείο.
Όταν αντιλαμβάνεστε ότι πέφτετε σε έναν φαύλο κύκλο αυτολύπησης, αφοσιωθείτε καλύτερα στο να κάνετε κάποιου είδους θετική πράξη. Ακόμα και αν αυτή δεν λύσει το πρόβλημά σας, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κάτι, ώστε να βελτιώσετε έστω και λίγο τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου άλλου.
Συμβουλή αποσυμφόρησης: Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε και σας θυματοποιεί. Λέγοντας ότι «κανείς δεν με καταλαβαίνει» ή «συνέχεια μου συμβαίνουν άσχημα πράγματα» είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι γεμίζετε το νου σας με «σκουπίδια». Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται με αυτό τον τρόπο, πάρτε μια βαθιά ανάσα και εντοπίστε το επόμενο δραστικό σας βήμα για να βελτιώσετε τη ζωή σας.
2. Προκαλέστε την αυτο – αμφισβήτησή σας
Η αυτο – αμφισβήτηση τείνει να έχει βαθιές ρίζες, αν και απαντά σε επιφανειακά στοιχεία. Ακόμα κι αν επαναλαμβάνετε μερικές φορές στον εαυτό σας ότι είστε εκπληκτικοί, και πάλι μπορεί να μην καταφέρνετε να αποχωριστείτε την αρνητικότητα.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την αυτο – αμφισβήτηση είναι να αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο την αρνητική σας σκέψη. Κάθε φορά που αποδεικνύετε στον εγκέφαλό σας ότι είστε πιο ικανοί απ’ ότι νομίζετε, αυτός αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Όσο συχνότερα το κάνετε, τόσο περισσότερο θα αλλάζετε αυτή σας τη στάση.
Συμβουλή αποσυμφόρησης: Χρειάζεστε θάρρος, όχι αυτοπεποίθηση, για να λάβετε δράση. Οπότε την επόμενη φορά που ο εγκέφαλός σας αρχίζει να αμφισβητεί την ικανότητά τος να επιτύχει, πείτε απλά: «Δέχομαι την πρόκληση». Να είστε πρόθυμοι να αποδείξετε πόσο λάθος είστε.
3. Ξεχωρίστε την ανησυχία και την υπερανάλυση από την επίλυση του προβλήματος
Είτε πρόκειται για την πληρωμή λογαριασμών, είτε για μια δύσκολη κατάσταση με έναν συνάδελφο, η ενεργητική επίλυση των προβλημάτων είναι αυτή που αποδεικνύεται χρήσιμη. Ο αναμηρυκασμός των ίδιων σκέψεων ξανά και ξανά, τα σενάρια καταστροφικών συνεπειών και οι αμφιβολίες δεν θα σας πάνε πουθενά.
Αν είναι προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν, δουλέψτε στο να αλλάξετε το περιβάλλον. Αν δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε το πρόβλημα, αλλάξτε την νοοτροπία σας.
Συμβουλή αποσυμφόρησης: Προγραμματίστε 15 λεπτά την ημέρα μόνο για ανησυχία και υπερανάλυση. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να το κάνει πέρα από αυτά τα 15 λεπτά, υπενθυμίστε του ότι δεν είναι η ώρα τώρα. Σταδιακά, θα περιορίσετε αυτές τις άχρηστες συνήθειες μόνο σε εκείνα τα 15 λεπτά.