17.000.000 άνθρωποι προσπάθησαν να λύσουν αυτόν τον γρίφο, αλλά μόνο οι 36 τα κατάφεραν.
Τόσο καιρό, έχουμε συναντήσει πολλά παζλ και γρίφους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κάποια από αυτά εξετάζουν την όρασή μας, ενώ άλλα επικεντρώνονται περισσότερο στον τρόπο σκέψης και την λογική. Ωστόσο, ένας γρίφος έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο δύσκολου γρίφου στο διαδίκτυο, ονομάζεται Notpron και ο δημιουργός του, David Münnich.
Αλλά είναι όντως τόσο δύσκολο; Φανταστείτε ότι από το 2004, 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να το λύσουν και από αυτούς μόνο 36 τα κατάφεραν επισήμως. Φυσικά, οι πιο δύσκολες προκλήσεις είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες, έτσι δεν είναι;
Φανταστείτε το συναίσθημα να γίνετε ο 37ος που τα καταφέρνει εκεί που εκατομμύρια απέτυχαν. Δεν θα ξέρετε ότι μπορείτε μέχρι να δοκιμάσετε.
Αλλά αρχικά, ας δούμε περισσότερα γι’αυτό το μυστηριώδες παιχνίδι.
Αρχικά, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις κλικ στην πόρτα και πέρασες το πρώτο επίπεδο.
Στο δεύτερο επίπεδο, το παιχνίδι ζητάει να πας στο 3ο επίπεδο και συμβουλεύει να το ‘κοροϊδέψεις ή να πας στο επίπεδο 3 με άλλο τρόπο.’ Ενώ κάποιος θα σκεφτόταν να κλικάρει πάλι την οθόνη, η απάντηση βρίσκεται στο να αλλάξεις το url από 2 σε 3 και να πας στην επόμενη σελίδα.
Το στοιχείο που βοηθάει είναι αυτό το χέρι που δείχνει προς τα πάνω.
Αρκετοί χρήστες έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται καχύποπτοι. Αλλά να είστε σίγουροι, αυτό δεν είναι από τα παζλ τα οποία τελειώνουν με κραυγές. Το παιχνίδι θέλει να σας προκαλέσει, όχι να σας τρομάξει.
Για τα πρώτα 9 επίπεδα, το παιχνίδι δίνει αρκετά στοιχεία. Ωστόσο, από κει και πέρα είστε μόνοι σας. Δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο, μέχρι που καταλαβαίνεις πως υπάρχουν 140 επίπεδα στο παιχνίδι.
Κάποιες απαντήσεις βρίσκονται κρυμμένες στον πηγαίο κώδικα της σελίδας.
Για άλλες χρειάζεται να επεξεργαστείτε εικόνες για να βρείτε την κρυμμένη πληροφορία και άλλες χρειάζονται ακόμα και γνώσεις διαφόρων τύπων αρχείων για να συνεχίσετε.
Βέβαια, ακόμα και οι πιο δεινοί παίχτες κάποια στιγμή θα κολλήσουν.
Ο δημιουργός του παιχνιδιού λέει πως το αγαπημένο του σημείο είναι το 72ο επίπεδο, που από ότι φαίνεται αναγκάζει τον παίχτη να απομακρυνθεί από τον υπολογιστή και να φτιάξει κάτι με τα χέρια του για να προχωρήσει.
Αρχικά, το παιχνίδι ήταν μία σειρά από γρίφους και το 2004 είχε 81. Ωστόσο, συνέχιζε να προσθέτει επίπεδα με τον καιρό και άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για παράξενες ιδέες και φιλοσοφίες.
Οπότε αυτό τι σήμαινε για τον παίχτη;
Τα επόμενα κομμάτια του παιχνιδιού είχαν να κάνουν με απομακρυσμένη προβολή. Αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να είσαι λίγο πολύ μέντιουμ για να το ολοκληρώσεις, αν και είναι άγνωστο πως κατάφερε να βάλει ο δημιουργός του έναν τέτοιοι μηχανισμό στο παιχνίδι.
Φαίνεται όμως πως ότι και να έκανε έχει κάνει το παιχνίδι του αδύνατο, αφού μόλις 3 άνθρωποι το έχουν τερματίσει τα τελευταία 2 χρόνια.
Ότι και να κάνεις, πρέπει να περιμένεις το απρόσμενο.
Παρόλο που τα φόρουμ έχουν γεμίσει συζητήσεις γύρω από το παιχνίδι αυτό, αυτό δεν έχει αλλάξει τα ποσοστά επιτυχίας. Τα τελευταία επίπεδα πρέπει να είναι εντελώς αδύνατα.
Ο Münnich είπε πως η καλύτερη στρατηγική είναι να παίξεις σαν ομάδα. Είπε πως οι νικητές είναι συνήθως μικρές ομάδες φίλων που αξιοποιούν όλες τις δυνάμεις τους. ‘Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος μόνος του να νικήσει το παιχνίδι, γιατί πρέπει να κατέχεις πολλές διαφορετικές ικανότητες και είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό από ένα άτομο.’
Οπότε τι παίρνεις εάν νικήσεις;
Για να το απαντήσουμε αυτό, υπάρχει ένα κομμάτι που γνωρίζουμε και ένα που δεν γνωρίζουμε.
Αυτό που ξέρουμε είναι πως κάθε νικητής παίρνει ένα πιστοποιητικό που λέει πως ‘επέμεινε σε ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων τρόπων σκέψης, ενώ διατήρησε τη συγκέντρωση και την αφοσίωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.’
Υπάρχει και ένα μυστικό δώρο που μόνο οι 36 νικητές γνωρίζουνν.
Όταν ρωτήσαμε για το έπαθλο, ο Münnich είπε, ‘Σιγούρεψα πως το τελευταίο είναι πραγματικά ιδιαίτερο, έτσι αν το νικήσει κάποιος θα βιώσει κάτι που ίσως αλλάξει την αντίληψή του για το πώς δουλεύει το σύμπαν. Ακούγεται προκλητικό και μυστηριώδες, αλλά πραγματικά το εννοώ.’
Όσο δύσκολη και αν είναι η πρόκληση, το μυστικό έπαθλο καλύτερα να κάνει αυτό που υπόσχεται. Εφόσον κανείς από τους νικητές δεν ανέβασε τις απαντήσεις στο διαδίκτυο, μάλλον το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε τελικά.