14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν νοικιάσετε ένα σπίτι
Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα καλό διαμέρισμα για ενοικίαση. Αυτός είναι ο λόγος, που παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με όσα πρέπει να δώσετε προσοχή πριν υπογράψετε το συμβόλαιο.
#1 Ελέγξτε τον αριθμό πριζών
Δώστε προσοχή στο πόσες πρίζες για συσκευές υπάρχουν στο σπίτι. Πρέπει να βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο. Διαφορετικά, θα αναγκαστείτε να γεμίσετε το διαμέρισμα με καλώδια για επεκτάσεις.
Ελέγξτε αν οι πρίζες έχουν την τάση που χρειάζεστε. Όσα πρέπει να κάνετε, είναι να ενεργοποιήσετε τον βραστήρα και τον φούρνο μικροκυμάτων ταυτόχρονα. Αν λειτουργούν όλα κανονικά, οι πρίζες αντέχουν το φορτίο ρεύματος.
#2 Μάθετε αν είναι συνδεδεμένα το ίντερνετ και η τηλεόραση
Λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να μείνουν σε ένα σπίτι χωρίς ίντερνετ και τηλεόραση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάθετε εκ των προτέρων, αν το διαμέρισμα είναι συνδεδεμένο με αυτά.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης απαντήσει αρνητικά, ρωτήστε αν θα συμφωνούσε να σας λύσει αυτό το πρόβλημα, ή αν είναι έτοιμος να αφαιρέσει τις σχετικές δαπάνες από το ενοίκιο.
#3 Ελέγξτε ότι δεν υπάρχει μούχλα
Η μούχλα σε ένα διαμέρισμα, είναι αρκετά δυσάρεστη. Είναι η αιτία των κακών οσμών, φαίνεται απωθητική και είναι σχεδόν αδύνατο να την ξεφορτωθείτε. Ταυτόχρονα, η εισπνοή σπορίων μούχλας, είναι επικίνδυνη για την υγεία. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.
Ως εκ τούτου, είναι μια καλή ιδέα να εξετάσετε ένα νέο διαμέρισμα για παρουσία μαύρων σημαδιών μούχλας. Τις περισσότερες φορές, σχηματίζονται σε μέρη όπου υπάρχει υψηλός βαθμός υγρασίας: στο μπάνιο, στην κουζίνα, καθώς και γύρω από τα περβάζια.
#4 Ρωτήστε αν υπάρχουν μετρητές για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
Αρκετά συχνά, οι ιδιοκτήτες, δεν περιλαμβάνουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας στο ενοίκιό σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να υπάρχουν μετρητές ρεύματος και νερού στο διαμέρισμα, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα έξοδά σας.
#5 Σκεφτείτε το χώρο στάθμευσης
Εάν έχετε αυτοκίνητο, θα χρειαστείτε ένα μέρος για να το αφήσετε. Μάθετε αν υπάρχει χώρος στάθμευσης δίπλα στο σπίτι που προορίζεται για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Αν όχι, πηγαίνετε έναν περίπατο και σκεφτείτε πού θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας τη νύχτα: αν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, ορατοί δρόμοι από το παράθυρό σας (χωρίς πινακίδες που απαγορεύουν τη στάθμευση), ή κέντρα για ψώνια με μεγάλους χώρους στάθμευσης.
#6 Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο
Είναι καλύτερα να ελέγξετε αν υπάρχουν σημεία με φωτεινές πινακίδες μπροστά από το παράθυρό σας. Αν δεν δώσετε προσοχή σε αυτό, οι ακτίνες νέον που ίσως μπαίνουν στο σπίτι μέσα από το παράθυρο, μπορεί να σας προκαλέσουν παρατεταμένη αϋπνία.
Οι μεγάλοι οδικοί άξονες, τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ που βρίσκονται δίπλα στο σπίτι, μπορούν επίσης να σας χαλάσουν τον ύπνο.
#7 Ρωτήστε αν υπήρχαν ζώα πριν στο διαμέρισμα
Το σημείο αυτό είναι σημαντικό για εκείνους που είναι αλλεργικοί στο τρίχωμα. Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, στη συνέχεια, όταν μείνετε στο διαμέρισμα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τρίχες ζώου στο χαλί ή σε γωνίες.
#8 Βεβαιωθείτε πως τα παράθυρα ανοίγουν και οι πόρτες κλείνουν
Σιγουρευτείτε πως οι πόρτες κλείνουν καλά και κλειδώνουν με ασφάλεια. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγξετε αν ανοίγουν τα παράθυρα. Αν δεν ανοίγουν, δεν θα μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο και θα υποφέρετε από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως το καλοκαίρι.
#9 Καταγράψτε τα πράγματα που βρίσκονται στο διαμέρισμα
Με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη, κάντε μια λεπτομερή λίστα με τα πράγματα που έχουν απομείνει για να τα χρησιμοποιήσετε, και να τα αναφέρετε στο συμβόλαιο. Είναι σκόπιμο να αναφέρετε αμέσως τα αντικείμενα που δεν λειτουργούν ή εμφανίζουν προβλήματα με οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι, ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορέσει να σας κατηγορήσει πως χαλάσατε το ακίνητο.
#10 Ελέγξτε αν το διαμέρισμα είναι προς πώληση
Συχνά οι ιδιοκτήτες, δεν αναφέρουν πως το διαμέρισμα που νοικιάζουν είναι προς πώληση. Στην περίπτωση αυτή, είναι έτοιμοι να απαλλαγούνε από τους ενοικιαστές, μόλις βρεθεί κάποιος αγοραστής.
Φυσικά, μπορείτε να του υποβάλετε κυρώσεις για την πρόωρη λήξη του συμβολαίου και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει. Παρόλα αυτά, το να σας ζητηθεί να φύγετε από το διαμέρισμα σε ανύποπτο χρόνο, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Έτσι, προσπαθήστε να νοικιάσετε ένα σπίτι που δεν είναι προς πώληση.
#11 Τι θα συμβεί αν σπάσει κάτι;
Βεβαιωθείτε πως αναφέρεται στο συμβόλαιο, το ποιος θα πληρώσει αν σπάσει ή χαλάσει κάτι, αν δεν το προκαλέσατε εσείς. Ρωτήστε αν ο ιδιοκτήτης μπορεί να αφαιρέσει τα έξοδα από το μηνιαίο μίσθωμα.
Αν ο ίδιος ζητήσει να είστε υπεύθυνοι εσείς για τις επισκευές, θα πρέπει να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα.
#12 Πόσο συχνά θα ελέγχει το διαμέρισμα;
Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη, πόσο συχνά θα επιθεωρεί τον χώρο που ζείτε. Είναι φυσικό να θέλει να ξέρει την κατάσταση του διαμερίσματος. Ωστόσο, μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια και ελέγχουν πλήρως τους ενοικιαστές.
Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την συνεχή παρουσία του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, είναι να γράψετε τη συχνότητα των επισκέψεων στη σύμβαση. Ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να έρχεται περισσότερο από 1 φορά τον μήνα και πάντα θα πρέπει να κάνει επισκέψεις σε ώρες και μέρες που έχετε συμφωνήσει. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την καταβολή του μισθώματος.
#13 Θέστε όρια στην «απληστία»
Το πόσο συχνά και πόσο μπορεί ο ιδιοκτήτης να αυξήσει το ενοίκιο, θα πρέπει να αναγράφεται στο συμβόλαιο. Αν σας διαφύγει αυτό το σημείο, ο ιδιοκτήτης μπορεί σύντομα να αρχίσει να απαιτεί εξωπραγματικά ποσά που δεν περιμένατε και κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.
#14 Δώστε προσοχή στην καθαριότητα του διαμερίσματος
Αν δείτε πως το διαμέρισμα είναι βρώμικο, μην βιαστείτε να το νοικιάσετε. Ίσως πίσω από αυτό το χάος, υπάρχουν κι άλλα μειονεκτήματα. Μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να καθαρίσει, αλλά να είστε προετοιμασμένοι πως ίσως αρνηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και θα σας ζητήσει να φύγετε.
Αν η βρωμιά σας κάνει να έχετε αμφιβολίες για το διαμέρισμα, μπορείτε να το σκεφτείτε, αλλά μην βιαστείτε να το εγκαταλείψετε. Ελέγξτε διεξοδικά το διαμέρισμα ώστε να αποφασίσετε αν μπορείτε να το τακτοποιήσετε μόνοι σας.