12 συμπεριφορές που όλοι πρέπει να αλλάξουμε για να έχουμε μια καλύτερη ζωή
Ο κάθε ένας από εμάς είναι ικανός να πληγώσει και να αναστατώσει τους ανθρώπους γύρω του και τους ανθρώπους που τον νοιάζονται.
Δείτε παρακάτω 12 τοξικές συμπεριφορές που απομακρύνουν τους ανθρώπους από κοντά μας.
1. Το να ζηλεύετε όλους τους άλλους.
Μην αφήνετε την ζήλια να επισκιάσει τον καλύτερο εαυτό σας. Ο φθόνος είναι η πρακτική που μετράμε τα καλά που συμβαίνουν σε όλους τους άλλους ανθρώπους εκτός από τα δικά μας. Το ταξίδι της ζωής σας είναι δικό σας, δεν είναι διαγωνισμός. Ο μόνος άνθρωπος που πρέπει να ανταγωνίζεστε είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, για να αγωνιστείτε να γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
2. Παίρνετε τα πάντα πολύ προσωπικά.
Οι άνθρωποι γίνονται τοξικοί, όταν πιστεύουν ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους είναι μια άμεση επίθεση σε εκείνους ή ότι όλα σχετίζονται με κάποιο τρόπο μαζί τους. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντί σας σχετίζονται με την προοπτική τους, τις πληγές τους και τις εμπειρίες τους. Είτε οι άλλοι πιστεύουν, ότι είστε καταπληκτικός άνθρωπος ή ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου έχει να κάνει με εκείνους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να γίνουμε ναρκισσιστές ή να αγνοούμε όλους τους άλλους. Απλά, οι απογοητεύσεις και οι στεναχώριες στην ζωή μας έρχονται από το γεγονός, ότι παίρνουμε τα πάντα πολύ προσωπικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ πιο παραγωγικό και υγιές να αφήνουμε στην άκρη των άποψη των άλλων και να λειτουργούμε με βάση το δικό μας ένστικτο.
3. Συμπεριφέρεστε σαν να είστε πάντα το θύμα.
Μια άλλη τοξική συμπεριφορά είναι, όταν παίρνουμε πάντα τον ρόλο του θύματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε ποτέ τον έλεγχο της ζωής μας και αυτή η στάση μας κρατάει στάσιμους. Όταν σταματάμε να παραπονιόμαστε και αρνούμαστε να δούμε τον εαυτό μας ως αβοήθητο θύμα, θα δούμε, ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο πιστεύαμε, αλλά μόνο αν επιλέξουμε να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα.
4. Συσσωρεύουμε πόνο και απώλειες.
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην ζωή είναι να μάθουμε να αφήνουμε πράγματα πίσω μας, είτε πρόκειται για ενοχές, είτε θυμό, είτε απώλεια. Η αλλαγή ποτέ δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές, όμως, το να αφήνουμε πράγματα πίσω μας είναι ο πιο υγιής τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Καθαρίζει το μυαλό μας από τις τοξικές σκέψεις του παρελθόντος. Πρέπει να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά από πράγματα που κάποτε σήμαιναν πολλά για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας τον πόνο που μας προκαλούν αυτές οι παρελθοντικές καταστάσεις.
5. Εμμονή στις αρνητικές σκέψεις.
Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι γύρω από ανθρώπους που συνεχώς απελευθερώνουν αρνητική ενέργεια, όταν μιλάνε αδιάκοπα για τα τρομερά πράγματα που θα μπορούσαν να τους έχουν συμβεί και όλες τις αδικίες που έχουν υποστεί στην ζωή τους. Άλλο η απαισιοδοξία και άλλο το να έχουμε μια μόνιμα αρνητική νοοτροπία. Όταν βλέπουμε τα πράγματα μόνο από την αρνητική πλευρά τους, αυτό γυρίζει εναντίον μας.
6. Έλλειψη συναισθηματικού αυτο-ελέγχου.
Η ανικανότητα να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας είναι τοξική για τους ανθρώπους γύρω σας. Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που φωνάζουν ή βάζουν τα κλάματα με το παραμικρό πρόβλημα. Αν έχετε παρατηρήσει, ότι χάνετε την ψυχραιμία σας με το παραμικρό, τότε χρειάζεστε κάποια εξωτερική βοήθεια για να μπορέσετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να ανακαλύψετε ποια είναι η πραγματική ρίζα του προβλήματος.
7. Κρίνετε επιφανειακά τους άλλους.
Μην κρίνετε πάντα τους ανθρώπους από αυτό που σας δείχνουν. Να θυμάστε, ότι πολλές φορές αυτό που βλέπετε είναι ό,τι έχει επιλέξει ο άλλος να σας δείξει ή αυτό που οδηγήθηκαν να σας δείξουν με βάση το εσωτερικό τους άγχος και τον πόνο τους. Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να σας κάνει να υποφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο είναι επειδή ο ίδιος υποφέρει μέσα του. Δεν χρειάζεται να τους τιμωρήσετε ή να τους περιγελάσετε. Αν δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, απλά απομακρυνθείτε.
8. Σκληρότητα (ή έλλειψη εμπάθειας και συμπόνιας).
Βλέπουμε καθημερινά στο διαδίκτυο ανθρώπους να προσβάλουν ή να πληγώνουν ανθρώπους απλά επειδή μπορούν. Καταστρέφουν ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα την ανωνυμία τους. Αν βρεθείτε στην θέση να φερθείτε σκληρά σε κάποιον ή να του την φέρετε πισώπλατα, σταματήστε και ψάξτε βαθιά μέσα σας για συμπόνια.
9. Εξαπατάτε, επειδή μπορείτε.
Η εξαπάτηση είναι επιλογή. Δεν είναι ούτε λάθος, ούτε δικαιολογία. Αν αποφασίσετε να εξαπατήσετε κάποιον και τα καταφέρετε, μην θεωρήσετε, ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ανόητος. Συνειδητοποιήστε, ότι αυτός ο άνθρωπος σας εμπιστεύτηκε πολύ περισσότερο από όσο πιστεύατε. Μην εξαπατάτε. Να είστε ειλικρινείς με τους άλλους και κυρίως με τον εαυτό σας. Κάντε το σωστό. Η ακεραιότητα είναι η ουσία της ευτυχίας.
10. Κρύβετε την αλήθεια.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνδεθούν μαζί σας, αν προσπαθείτε συνεχώς να αποκρύψετε κάτι από τον εαυτό σας. Και αυτό μετατρέπεται σε μια πραγματικά τοξική κατάσταση, μόλις δεθούν με την ψεύτικη πλευρά του εαυτού σας. Όλοι μας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την καταγωγή μας, κρύβουμε ένα φως μέσα μας και έχουμε μια αποστολή να εκπληρώσουμε. Αν νιώθετε, ότι είστε έξω από νερά, βρείτε ένα καινούργιο ποτάμι να κολυμπήσετε, αλλά σε καμία περίπτωση μην αλλάξετε αυτό που είστε.
11. Χρειάζεστε διαρκή επιβεβαίωση.
Οι άνθρωποι που συνεχώς ψάχνουν επιβεβαίωση από τους άλλους γίνονται κουραστικοί. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συνεχώς την ανάγκη να αποδεικνύουν την αξία τους γίνονται τοξικοί άθελά τους. Το να προσκολλάσαι στο πως βλέπουν οι άλλοι τα πράγματα είναι εξουθενωτικό. Σημασία δεν έχει το πως βλέπουν οι άλλοι τα πράγματα, αλλά πως τα βλέπετε και τα κρίνετε εσείς για τον εαυτό σας. Σημασία έχει η διαδικασία, τι έχετε μάθει από το ταξίδι σας και πως έχετε μάθει να βοηθάτε τους άλλους.
12. Πεισμώνετε με την τελειομανία.
Ως άνθρωποι, συχνά κυνηγάμε μια υποθετική τελειότητα, οπότε αρχίζουμε να ψάχνουμε για το τέλειο σπίτι, την τέλεια δουλειά, τον τέλειο σύντροφο. Βέβαια, το πρόβλημα είναι, ότι η τελειότητα δεν υπάρχει. Η τελειότητα δεν είναι μια στατική κατάσταση, αφού κατά την διάρκεια της ζωή μας εξελισσόμαστε και αλλάζουμε συνεχώς. Οπότε, αυτό που είναι σήμερα τέλειο, αύριο μπορεί να μην είναι.
Αν έχετε παρατηρήσει κάποια από αυτές τις συμπεριφορές στον εαυτό σας, να θυμάστε, ότι δεν είστε μόνοι. Όλοι έχουμε “τοξικές” ιδιότητες κρυμμένες μέσα μας, που όταν βρίσκουν την ευκαιρία ξεπροβάλλουν. Φυσικά, το κλειδί είναι η επίγνωση και η προσπάθεια να σταματήσουμε αυτές τις συμπεριφορές.
Πηγή