Connect with us

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι εξοικειωμένος με το συναίσθημα του να φέρνουμε συνέχεια μνήμες και παλιές καταστάσεις στο μυαλό μας μετά από έναν χωρισμό με αποτέλεσμα να μένουμε κολλημένοι σε μια κατάσταση.

Δείτε παρακάτω 12 αποτελεσματικούς τρόπου από επαγγελματίες ψυχολόγους για να ξεπεράσετε τις κακές εμπειρίες.

1. Μιλήστε λιγότερο και κάντε παύσεις

Όταν μιλάτε με κάποιον που σας φορτίζει πολύ συναισθηματικά, προσπαθήστε να κάνετε παύσεις. Πρέπει να βρίσκετε χρόνο να ηρεμείτε και να σκέφτεστε αυτό που λέτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχουν λιγότερα πράγματα που είπατε για τα οποία θα μετανιώσετε αργότερα.

2. Περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί

Συχνά, νιώθουμε την ανάγκη να αντιδράσουμε σε κάτι που μας λένε ή στις πράξεις ενός άλλου ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνουμε παρορμητικές αποφάσεις. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να σκεφτεί.

3. Σταματήστε να αναζητάτε ποιος φταίει

Το να αναλύετε συνέχεια το παρελθόν και να προσπαθείτε να βρείτε ποιος φταίει, σπάνια θα φέρει καλά αποτελέσματα. Πρέπει απλά να αποδεχτείτε πως ότι έγινε, έγινε. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να βρείτε μια λύση.

4.Μην προσπαθείτε να μαντέψετε τις σκέψεις των άλλων

Αναρωτηθείτε, αν οι άλλοι άνθρωποι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι σκέφτεστε και ποια είναι τα κίνητρά σας, θα έβγαζαν τα σωστά συμπεράσματα; Πιθανότητα, όχι. Το ίδιο ισχύει και για εσάς, αν προσπαθούσατε να μαντέψετε τις σκέψεις των άλλων και αυτό θα ήταν χάσιμο χρόνου.

5. Αντιμετωπίστε το μεγαλύτερο πρόβλημα πρώτο

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι ο θυμός. Αυτό υπερισχύει όλων των άλλων προβλημάτων. Προσπαθήστε να κατευνάσετε τον θυμό σας με γυμναστική ή διαλογισμό.

6. Αναπτύξτε νέες δεξιότητες και ασχοληθείτε με τον αθλητισμό

Όταν το μυαλό μας ασχολείται με την μελέτη κάποιας καινούργιας δεξιότητας, ο αριθμός των ανεπιθύμητων σκέψεων που εισέρχονται στο μυαλό είναι σχεδόν μηδαμινός. Κάθε φορά που καταπιανόμαστε με κάτι καινούργιο, επικεντρωνόμαστε σε αυτό και ξεχνάμε τα υπόλοιπα.

7. Γράψτε τις αρνητικές σας σκέψεις σε ένα χαρτί και μετά καταστρέψτε το

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η καταγραφή των αρνητικών μας συναισθημάτων και μετά η καταστροφή του χαρτιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων του στρες και τις έντασης που αισθανόμαστε, εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων.

8. Να θυμάστε, ότι οι σκέψεις σας δεν είναι γεγονότα

Η πραγματικότητα και οι σκέψεις μας για ένα γεγονός δεν ταυτίζονται απαραίτητα. Τα συναισθήματά μας έχουν μια φυσική επίδραση πάνω μας με την μορφή του στρες, της έντασης και του φόβου, που αισθανόμαστε. Αυτό μας οδηγεί στο να ερμηνεύουμε τα συναισθήματά μας ως γεγονότα.

9. Σκεφτείτε πως αυτή η εμπειρία μπορεί να σας διδάξει και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον

Σκεφτείτε τα μαθήματα που σας δίδαξε η προηγούμενη σχέση σας και προσπαθήστε να τα δείτε ως πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Αν μπορέσετε να βγάλετε κάποιο νόημα για το τι σήμαινε αυτή η σχέση για εσάς, τότε θα είναι πιο εύκολο να βάλετε μια τελεία.

10. Μην αναβιώνετε το παρελθόν ξανά και ξανά

Όταν σκεφτόμαστε το παρελθόν, συχνά φανταζόμαστε διαφορετικούς τρόπου που θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει σε διάφορες καταστάσεις. Αυτό όμως είναι αδύνατον, γιατί είναι σαν να προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι που έχει ήδη γίνει. Και το παρελθόν δεν αλλάζει.

11. Μην αποκλείετε από το μυαλό σας αυτά που θέλατε να ξεχάσετε

Αντίθετα, προσπαθήστε να γεμίσετε το μυαλό σας με εναλλακτικές σκέψεις. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι οι θετικές σκέψεις μπορούν να υπερισχύσουν των αρνητικών και τελικά να νιώσετε πιο ήρεμοι.

12. Θυμηθείτε ποιοι ήσασταν πριν κάνετε αυτή την σχέση

Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας στο παρελθόν, έχουμε μια αίσθηση μεταμέλειας. Ίσως επειδή αυτή η παλιά ανάμνηση του εαυτού μας δεν περιείχε τόσο πόνο και στεναχώρια. Βλέποντας τον εαυτό μας, όπως ήταν παλιά, έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι αυτός ο άνθρωπος.

Advertisement