Connect with us

Το να ξέρουμε να δίνουμε τις πρώτες βοήθειες είναι πολύ σημαντικό για όλους μας. Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε αρκετές γνώσεις για το πως να βοηθήσουμε έναν τραυματισμένο άνθρωπο μπορεί να τα κάνουμε χειρότερα. Δείτε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν δίνουμε τις πρώτες βοήθειες.

Πρώτα από όλα:

Σιγουρευτείτε ότι δεν κινδυνεύετε.
Ελέγξτε τον παλμό, την αναπνοή και το μέγεθος της κόρης των ματιών στο σκοτάδι και το φως.

Σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας:

Το κυριότερο λάθος: τοποθετούμε αμέσως επίδεσμο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε την αιμορραγία. Γι’ αυτό πρέπει να πιέσετε την αρτηρία που βρίσκεται πιο κοντά στην πληγή. Στην συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε έναν επίδεσμο, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα μαντηλάκια ή αν το τραύμα είναι πολύ βαθύ να το γεμίσετε με μαντιλάκια.

Ο επίδεσμος πρέπει να τοποθετείται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και πρέπει να τον χαλαρώνετε κάθε 15-20 λεπτά και να μην ξεχνάτε να πιέζετε την αρτηρία.

Σε περίπτωση αιμορραγίας της μύτης:

Το κυριότερο λάθος: γέρνουμε το κεφάλι προς τα πίσω.

Βάλτε τον άνθρωπο να καθίσει και πείτε του να γείρει το κεφάλι προς τα εμπρός για να τρέξει το αίμα. Πιέστε το μαλακό μέρος της μύτης με τα δάχτυλά σας μέχρι και 10 λεπτά.

Σημαντικό: μην γεμίσετε την μύτη με βαμβάκι. Αυτό είναι αναγκαίο μόνο όταν η μύτη αιμορραγεί πάνω από 15 λεπτά.

Σε περίπτωση υποθερμίας:

Το κυριότερο λάθος: τρίβουμε το σώμα με λάδι ή βαζελίνη για να αυξήσουμε γρήγορα την θερμοκρασία του.

Πρώτα από όλα πρέπει να βάλουμε τον άνθρωπο που πάσχει από υποθερμία σε ένα ζεστό δωμάτιο και να καλύψουμε τα παγωμένα μέρη του. Σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα που φοράει είναι στεγνά και τυλίξτε τον με ζεστές κουβέρτες. Επίσης, το πιο σημαντικό είναι να του δώσετε να φάει κάτι γλυκό και ένα ζεστό γεύμα.

Σημαντικό: μην τρίψετε ποτέ έναν άνθρωπο που έχει υποθερμία με οινόπνευμα, γιατί προκαλεί διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και αυτό με την σειρά του προκαλεί απώλεια της ζέστης.

Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής:

Το κυριότερο λάθος: κάνουμε τις ίδιες κινήσεις για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Το έμμεσο μασάζ καρδιάς για ενήλικες εκτελείται και με τα δυο χέρια: η βάση των παλαμών πιέζει το στήθος και οι αντίχειρες του πρέπει να είναι στραμμένοι προς το πηγούνι ή τα πόδια του ατόμου. Οι ίδιες κινήσεις, αλλά με όλη την παλάμη πρέπει να γίνονται στους εφήβους. Για τα μωρά αυτό το μασάζ πρέπει να γίνεται με 2 δάχτυλα.

Σε περίπτωση εγκαυμάτων:

Για να βοηθήσετε έναν άνθρωπο που καίγεται, βάλτε τον να ξαπλώσει και σβήστε την φωτιά χρησιμοποιώντας τα ρούχα σας μόνο αν τα υλικά δεν είναι εύφλεκτα.

Μετά, πάρτε τον γιατρό. Αν υπάρχει ένα μικρό έγκαυμα χωρίς σημαντική καταστροφή του ιστού, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε την επιδερμίδα με νερό για 20 λεπτά. Βάλτε ένα αποστειρωμένο επίδεσμο και μετά κάτι παγωμένο από πάνω.

Σε περίπτωση απόφραξης των αεραγωγών:

Το κυριότερο λάθος: προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο Χάιμλιχ σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του. Αν ένας άνθρωπος έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε τον ανάσκελα και καθίστε στους γοφούς του.

Ασκήστε πίεση με τα χέρια σας στον θώρακά του. Στην συνέχεια, βάλτε τον άνθρωπο στο πλάι και αφαιρέστε το ξένο αντικείμενο από το στόμα του με τα χέρια σας.

Σε περίπτωση εξάρθρωσης:

Το κυριότερο λάθος: προσπαθείτε να βάλετε πίσω στην θέση της την άρθρωση. Ο μόνος τρόπος για να δούμε το είδος της εξάρθρωσης είναι με ακτινογραφίες, οπότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το άτομο να μην μετακινήσει το τραυματισμένο μέρος του σώματός του.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δέσετε το μέρος του σώματος που έχει τραυματιστεί και να πάτε τον άνθρωπο αμέσως στο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης:

Το κυριότερο λάθος: έλλειψη νερού.

Για να καθαρίσει το στομάχι ο άνθρωπος θα πρέπει να πιει 15-20 ποτήρια νερό. Για να προκαλέσετε εμετό πιέστε την βάση της γλώσσας με 2 δάχτυλα.

Σε περίπτωση τσιμπήματος φιδιού:

Το κυριότερο λάθος: προσπαθείτε να βγάλετε το δηλητήριο.

Πρώτα από όλα ξαπλώστε τον άνθρωπο κάτω για να μην εξαπλωθεί το δηλητήριο. Ακινητοποιήστε το άκρο: αν το τσίμπημα βρίσκεται σε ένα πόδι, δέστε το με το άλλο πόδι. Αν ο άνθρωπος είναι αναίσθητος κάντε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Σε περίπτωση πόνου χαμηλά στην κοιλιά:

Το κυριότερο λάθος: παίρνετε παυσίπονα. Συνήθως, παίρνουμε παυσίπονα για να ηρεμήσουμε από τους πόνους στην κοιλιά, αλλά οι γιατροί μας συμβουλεύουν να μην παίρνουμε, γιατί αν δεν νιώθουμε καθόλου πόνο δεν θα προσέξουμε τυχόν επικίνδυνα συμπτώματα ασθενειών.

Σημαντικό: αν αισθανθείτε οξύ πόνο στην κοιλιά, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Advertisement