Connect with us

Η έλλειψη ύπνου έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας, σε βαθμό να μην θεωρείται καν πρόβλημα από πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, δεν λείπουν εκείνοι που περηφανεύονται για την ικανότητά τους να μείνουν άγρυπνοι. Στην πραγματικότητα, βέβαια, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες που συνδέονται με την αϋπνία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ίδρυμα “Sleep Foundation”, κάθε χρόνο σημειώνονται 100.000 αυτοκινητιστικά ατυχήματα, 76.000 τραυματισμοί και 1.500 θάνατοι με αίτιο την αϋπνία.

Δείτε παρακάτω δέκα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ύπνου.

1. Αύξηση Βάρους Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την αύξηση του βάρους. Σε μια μελέτη, τα άτομα που κοιμήθηκαν λιγότερο κατανάλωσαν 300 θερμίδες περισσότερες σε μια μέρα από όσες κατανάλωσαν την ημέρα που κοιμήθηκαν κανονικά. Σε βάθος χρόνου, ο αριθμός των θερμίδων που λαμβάνουν μπορεί και να αυξηθεί. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σωματικό στρες, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που στέλνει σήμα στον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια, δηλαδή θερμίδες.

2. Διαταραγμένες Πνευματικές Λειτουργίες Οι άνθρωποι που ξαγρυπνούν τείνουν να νιώθουν τη σκέψη τους πιο ομιχλώδη και να βιώνουν συχνά δυσκολία συγκέντρωσης. Aυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και μία άγρυπνη νύχτα μπορεί να μειώσει την ετοιμότητα και άλλες εγκεφαλικές διεργασίες κατά 32%. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι εγκέφαλοι των ατόμων που είχαν στερηθεί σημαντικά τον ύπνο σε βάθος χρόνου είχαν συρρικνωθεί κατά ένα ποσοστό και είχε μειωθεί η πυκνότητά τους, με εμφανείς αρνητικές συνέπειες σε πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες.

3. Προβλήματα συναισθηματικής φύσης Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έμειναν άγρυπνοι το προηγούμενο βράδυ ομολογούν πως ένιωθαν πιο κατηφείς την επόμενη μέρα. Μάλιστα, αρκετές μελέτες συμφωνούν με αυτή την ομολογία, υπογραμμίζοντας μια στενή σχέση ανάμεσα στις λίγες ώρες ύπνου και την ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων και άγχους. Όταν συνεχίζεται για πολύ καιρό, η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρά προβλήματα, όπως κατάθλιψη.

4. Φτωχή μνήμη Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ικανότητά μας να θυμόμαστε απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα πού αφήσαμε τα κλειδιά μας ή την ατζέντα μας.Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα κύματα που εκπέμπονται κατά την φάση REM ενός καλού ύπνου στη διάρκεια της νύχτας βοηθούν στην ενδυνάμωση της μνήμης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών.  Χωρίς τον κατάλληλο ύπνο, όμως, ο οργανισμός δεν βιώνει την πολύτιμη φάση REM.

5. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα Ο ύπνος είναι ωφέλιμος για όλες τις βιολογικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αϋπνία μας κάνει πιο ευάλωτους σε μολύνσεις, ιούς και κρυολογήματα. Αυτό έχει σαφείς επιρροές στην ποιότητα ζωής μας και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συνέπειας στην εργασία κλπ.

6. Mειωμένες σeξουαλικές επιδόσεις Οι διαταραχές στη λίμπιντο έχουν συνδεθεί στενά με τη μακροχρόνια έλλειψη ύπνου. Αυτό συνδέεται με αρκετούς παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από την αϋπνία και την έλλειψη ενέργειας που νιώθουν όσοι δεν κοιμούνται αρκετά.

7. Μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Όλοι επιθυμούμε τη μακροζωία, αλλά η χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί αρκετά με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που υπέφεραν από αϋπνία, μειώνοντας κατά 5 τις ώρες του καθημερινού ύπνου τους, ήταν πιθανό να ζήσουν λιγότερο από όσες ξεκουράζονταν αρκετά. Πιθανότατα, αυτό συμβαίνει λόγω του χρόνιου άγχους που προκαλείται από την αϋπνία.

8. Καρδιακές παθήσεις Λόγω της σύνδεσης της στέρησης ύπνου με την αύξηση βάρους, αλλά και λόγω της αυξημένης πίεσης που προκαλεί η αϋπνία, είναι συνυφασμένη με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν και την βασική αιτία θανάτου και των δύο φύλων στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

9. Τραυματισμοί και ατυχήματα Οι στατιστικές του ιδρύματος “Sleep Foundation” σχετικά με τραυματισμούς και ατυχήματα αποδεικνύουν ότι όταν κάποιος εκδηλώνει αδυναμία συγκέντρωσης είναι περισσότερο πιθανό να κάνει λάθη που ίσως οδηγήσουν σε εργασιακά ή αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

10. Χρόνιες παθήσεις Λόγω του χρόνιου στρες και του καταπονημένου ανοσοποιητικού συστήματος από την αϋπνία, μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο όπως οι καρδιακές αλλά και τα εγκεφαλικά επεισόδια, η παχυσαρκία και διανοητικές διαταραχές.

Αποφεύγοντας την αϋπνία μεθοδικά. Οι συνέπειες της αϋπνίας μπορεί να είναι ολέθριες, αλλά σίγουρα υπάρχουν απλοί τρόποι να διατηρηθούμε υγιείς, χαρίζοντας στον εαυτό μας την πολυτέλεια του ποιοτικού ύπνου. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι:

Να προγραμματίζουμε καθημερινά 7-8 ώρες νυχτερινού ύπνου. Να προσπαθούμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα καθημερινά. Να διατηρούμε το υπνοδωμάτιό μας δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό. Να κάνουμε ένα χλιαρό ντους ή μπάνιο πριν κοιμηθούμε για να βοηθάμε τους μυς να χαλαρώσουν. Να έχουμε την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές εκτός υπνοδωματίου. Να προγραμματίζουμε περίπου μια ώρα ήρεμης δραστηριότητας πριν τον ύπνο, ώστε να χαλαρώνουμε. Να αποφεύγουμε την καφεΐνη, τη ζάχαρη και τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο.

Γι’ αυτό μην υποτιμάτε τον ύπνο σας! Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να τηρηθεί σε καθημερινή βάση, αλλά μακροπρόθεσμα ο καλός ύπνος ωφελεί τόσο την υγεία όσο και την ευτυχία σας!

Advertisement