Connect with us

Η κρίση μέσης ηλικίας είναι μια συναισθηματική κρίση ταυτότητας και αυτοπεποίθησης που μπορεί να συμβεί στην αρχή της μέσης ηλικίας.

«Η κρίση μέσης ηλικίας αρχίζει μερικές φορές στη δεκαετία των ’40, όταν κοιτάξει κανείς τη ζωή του και σκεφτεί,«Αυτό ήταν όλο;» και τελειώνει περίπου 10 χρόνια αργότερα, όταν κοιτάς τη ζωή σου ξανά και σκέφτεσαι,« Βασικά, όλα καλά» – Donald Richie

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η ζωή μπορεί να είναι ένα απίστευτα δύσκολο ταξίδι. Από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την στιγμή του θανάτου μας πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν. «Έτσι είναι η ζωή», όπως λένε. Θα  αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτές συχνά είναι πέρα από τον έλεγχό μας και, ή θα μας δυναμώσουν ή θα μας νικήσουν.

Η κρίση της μέσης ηλικίας δεν είναι κάτι διαφορετικό. Αυτή η πρόκληση και η αβεβαιότητα μπορεί να μας αλλάξει τελείως αλλά και να είναι κάτι τρομακτικό. Μάλιστα πολλές φορές, αυτή η χρονική περίοδος περιλαμβάνει μια σειρά από συναισθήματα, σκέψεις, και / ή φυσικές αλλαγές που δείχνουν το είδος του μετασχηματισμού που συμβαίνει.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι ο εξής: να επισημάνει ορισμένες ενδείξεις της κρίσης της μέσης ηλικίας, ώστε αυτή η κρίση να αναγνωρίζεται πιο εύκολα. Παράλληλα όμως θέλει να δώσει και κάποια ελπίδα, εξηγώντας γιατί αυτή η περίοδος της ζωής μπορεί να είναι συντριπτικά, μια θετική εμπειρία. Είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρει.

Πρώτα δείτε εδώ τα 10 πιθανά σημάδια της κρίσης της μέσης ηλικίας:

Αρχίζει ένας πανικός για τα προβλήματα υγείας

Είναι απόλυτα φυσικό, όσο μεγαλώνουμε, να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων και των «σημαδιών» των πιθανών προβλημάτων. Είμαστε έξυπνα και λογικά όντα, έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε ότι η παροδικότητα της ζωής μπορεί να μετριαστεί, έστω για λίγο,με το να είμαστε υγιείς.

Έτσι, δεν είναι πραγματικά μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η κρίση της μέσης ηλικίας προκαλεί συχνά επίμονες σκέψεις γύρω από την υγεία και την ευεξία.

Συγκρίνετε τον εαυτό μας με τους φίλους και άλλους συναδέλφους

Πολλοί άνθρωποι οδηγούνται από την αντίληψη της επιτυχίας. Σαν βαρόμετρο, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα συγκρίνουν χρήματα, ρούχα, αυτοκίνητα, σπίτια, κλπ – με εκείνα των φίλων και συναδέλφων τους ακόμη και συγγενών τους! Στην μέση ηλικία βρίσκονται οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι στην κορυφή της καριέρας τους, της επιτυχίας τους και άλλων πραγμάτων που θεωρούνται επίτευξη. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, είναι πιο πιθανό να διαμορφώσουμε τις σκέψεις της «σύγκρισης και αντίθεσης» με τους άλλους ανθρώπους.

Εμμονή με την απώλεια βάρους/διατήρηση φόρμας

Η επιθυμία να χάσετε βάρος ή να είστε σε καλή φόρμα είναι καλό πράγμα ανεξάρτητα από την ηλικία.

Για όσους βιώνουν μια κρίση μέσης ηλικίας, αυτό μπορεί συχνά να έρθει με τη μορφή αποκάλυψης. Ξαφνικά μετανοείτε για το τι δεν κάνατε στο παρελθόν και σκέφτεστε πως  θα μπορέσετε να τα καταφέρετε τώρα. «Τι θα μπορούσα να έχω κάνει;» ή «Πώς μπορώ να είμαι καλύτερα;»

Αυτά τα ερωτήματα είναι κοινά … ειδικά για εκείνους που μπαίνουν στην μέση ηλικία.

Αίσθημα της αξίας του εαυτού σας

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια κρίση μέσης ηλικίας συχνά συνεπάγεται τη σύγκριση του εαυτού μας με κάποιους άλλους ανθρώπους. Μπορούμε επίσης να κάνουμε το ίδιο με τον εαυτό μας και να αναρωτιόμαστε  εάν σταθήκαμε στο ύψος των προσδοκιών μας. Υλοποιήθηκαν οι πραγματικές μας δυνατότητες;Σε τι έχουμε αποτύχει; Σε τι έχουμε πετύχει;Είναι πολύ αργά για να αλλάξω;

Θέλετε να φύγετε από την δουλειά σας ακόμη και αν είναι καλή

Ρωτήστε σχεδόν όλους αυτούς που δουλεύουν για να ζήσουν. Θα σας πουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την δουλειά τους. Λίγοι είναι οι τυχεροί που δουλεύουν για να έχουν ένα καλό εισόδημα και απολαμβάνουν την πηγή του εισοδήματός τους. Αυτό, όμως, είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Όταν είμαστε στα 40 μας ή 50 και μισούμε τη δουλειά μας, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε γιατί την ανεχόμαστε.

Περιόδους με κατάθλιψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, η κατάθλιψη σπάνια έρχεται σε μεσήλικες. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι βιώνουν την κρίση της μέσης ηλικίας με μια απώλεια της ταυτότητάς τους.  Αυτή η απώλεια που μάλιστα γίνεται σοβαρά αντιληπτή σαν «απώλεια», μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου. Αυτή η αθροιστική σειρά από ατυχή γεγονότα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή παρόμοια συμπτώματα.

Σκέφτεστε περισσότερο τον θάνατο και ποιος ο σκοπός της ζωής

Μέσα μας γνωρίζουμε ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, ακόμα και αν κάποιοι από εμάς επιλέγουμε να αγνοούμε το γεγονός. Η απλή αλήθεια είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε, είμαστε πιο κοντά στο θάνατο. Ο όρος «μέση ηλικία» σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο ήμισυ της διαδρομής της ζωής μας. Είναι έτσι αναμενόμενο, εκείνοι που βιώνουν μια κρίση της μέσης ηλικίας να έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκέφτονται τον θάνατο και τον «σκοπό της ζωής».

Αγορά ακριβών πραγμάτων χωρίς δεύτερη σκέψη

Αυτό συμβαίνει περισσότερο από όσο νομίζετε. Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων από 40 έως 59 ετών,αγοράζουν κάτι ακριβό. Οι άνδρες αγοράζουν συνήθως ένα ακριβό αυτοκίνητο και οι γυναίκες επιλέγουν την  πλαστική χειρουργική, Botox ή κάποια άλλη αισθητική αλλαγή.

Απρόσμενες αλλαγές στη συμπεριφορά

Μία από τις πιο προφανείς ενδείξεις της κρίσης της μέσης ηλικίας είναι η ακανόνιστη συμπεριφορά. Ένα άτομο που χοροπηδάει στα club στα 45 μπορεί να τον κοιτάξουν λοξά. Το ίδιο και όταν κάποιος σκοντάψει στο γραφείο του από το αλκοόλ.  Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά πηγάζει από την πεποίθηση ότι κάποιος δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει.

Κάποιος λέει «έχετε κρίση μέσης ηλικίας!»

Εντάξει, αυτό συμβαίνει σπάνια. Αλλά μερικές φορές το πως μας βλέπει ένας ξένος είναι ακριβώς ό, τι χρειάζεται κάποιος που βιώνει μια κρίση της μέσης ηλικίας … και μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που παλεύουν με την κρίση πολλές φορές νοιώθουν πληγωμένοι,χαμένοι και ψάχνουν για απαντήσεις. Θέλουν απεγνωσμένα να ξέρουν τι συμβαίνει. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να κάνει μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση.

Ζώντας την Στιγμή

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν κάποιος βιώνει μια κρίση της μέσης ηλικίας μπορεί να βρει παρηγοριά, καταφύγιο, ακόμα και φώτιση.

Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι μια προσπάθεια για αναθέρμανση της ζωής σε μια μεταβατική περίοδο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτό μπορεί να γίνει, ανεξάρτητα από την περίσταση. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε και να κάνετε αρνητικές σκέψεις και  συναισθήματα  που φαίνεται να σας εκτροχιάζουν.

Αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο που να είναι θετικός και να φωτίσει την ψυχή.

Στο κάτω κάτω  η ψυχή δεν ορίζεται από «επιτυχία», δεν μπορεί να ενταχθεί με  ένα τέτοιο τρόπο. Η ψυχή δεν ορίζεται από την εμφάνιση ή τα υπάρχοντα. Ακόμη και η κατάθλιψη δεν μπορεί να νικήσει. Η ψυχή μας ξεπερνά όλα αυτά τα πράγματα. Πράγματι, η ψυχή ξεπερνά την ίδια την ύπαρξή μας.

Έτσι θυμηθείτε να εκτιμάτε τις στιγμές στη ζωή. Με τον τρόπο αυτό, θα εξελιχθούμε προς το καλύτερο.

Τελικά, αυτό δεν είναι το παν;

Advertisement