Connect with us

Ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και στη λιστα Forbes βρίσκεται και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την περιουσία που άφησε μετά το θάνατό της


Στην λίστα συνολικά βρίσκονται 6 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι

Πρώτη βρίσκεται η Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 5,6 δισ. δολ και στη θέση 455 της συνολικής κατάταξης.

Στη 2η με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια, βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης. Ο επιχειρηματίας, που είναι στη θέση 905 της συνολικής λίστας.

Ο κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια, καταλαμβάνει την 3η θέση στην ελληνική εκπροσώπηση και τη θέση 1.067 στον συνολικό πίνακα του Forbes.

Η 4η θέση είναι του Βαρδή Βαρδινογιάννη, με την οικογενειακή περιουσία να ανέρχεται στο 1,9 δισ. δολάρια. Καταλαμβάνει τη θέση 1.575 της λίστας του Forbes και έχει επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από τη Motor Oil έως τα ΜΜΕ.

Στην 5η θέση βρίσκεται η Μαριάννα Λάτση, με περιουσία 1,6 δισ. δολάρια, καταλαμβάνοντας τη θέση 1.804.

Στην 6η θέση μεταξύ των Ελλήνων, με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια βρίσκονται ο Σπύρος Λάτσης και η αδελφή του, Μαργαρίτα, καταλαμβάνοντας τη θέση 1.905, σύμφωνα πάντα με το Forbes.


Η ζωή και το έργο της

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ήταν παντρεμένη με τον μεγαλοεπιχειρηματία και εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil, και απέκτησαν 5 παιδιά : το Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), το Γιώργο (1967), το Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Η Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών : η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Οι δράσεις της
Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.
βαρδινογιαννη

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως : Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών

Advertisement