Το σύνδρομο «Δεν μπορώ να πω όχι»
Πόσες φορές στη ζωή σας , θέλατε να πείτε όχι, αλλά τελικά είπατε ναι ; Πόσες φορές δεν θέλατε να πάτε ξανά στο ίδιο μαγαζί για καφέ ή φαγητό ή με άλλη παρέα και τελικά πήγατε; Πόσες φορές δεν ήθελες να κάνεις κάτι και χρειαζόταν να πεις δεν θέλω, δεν μπορώ… αλλά είπες τελικά εντάξει θα το κάνω ;
Θυμάμαι τον εαυτό μου πολλές φορές στο παρελθόν άλλα να θέλω και τελικά άλλα να κάνω. Να ρωτά κάποιος εάν μπορώ να κάνω κάτι για αυτόν και εγώ ενώ καταλάβαινα ότι δεν θέλω να πω ναι, δεν μπορούσα να πω ΟΧΙ. Το σώμα μου το ίδιο αντιδρούσε. Κόμπος στο λαιμό, σφίξιμο στο στομάχι, σκέψεις έτρεχαν μέσα στο μυαλό μου και έπρεπε να απαντήσω… Σχεδόν πάντα η απάντηση ήταν ναι. Ένα ναι που μέσα μου ήταν όχι και έξω μου ναι! Και λίγο μετά, σχεδόν πάντα μόλις έμενα μόνος, άρχιζαν άλλες σκέψεις, σαν δύο εαυτοί μου να τσακώνονται μέσα στο σώμα μου. -Γιατί είπες ναι ; -Πάλι τα ίδια; -Αφού δεν ήθελες… -Σε κάνουν ότι θέλουν οι άλλοι…και να απαντά ο άλλος. -Μα και αυτός με είχε βοηθήσει στο παρελθόν, πώς να του πω εγώ όχι; -Εάν έλεγα όχι, θα μου κράταγε «μούτρα» και θα είχαμε άλλα. -Αφού σχεδόν όλοι εκεί ήθελαν να πάμε σε αυτό το μαγαζί….
Θα χαλούσα την παρέα. -Εάν δε το έκανα θα τσακωνόμασταν . -Μα είναι οι γονείς μου, πώς να τους πω όχι, αυτοί έκαναν τόσα για εμένα; -Ένα παιδί το έχω, τρέχω όλη μέρα και στις δουλειές, δεν μπορώ να του αρνηθώ και να το στεναχωρήσω.. Σας θυμίζουν κάτι; Θα μπορούσε να γράψει κάποιος σελίδες ολόκληρες ανάλογα. Μα τι συμβαίνει όμως και ενώ θέλουμε να πούμε όχι, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε ή δεν μπορούμε να πούμε όχι; Είναι μάλλον μια ιστορία που ξεκινά από τη μικρή μας ηλικία . Θυμάστε πόσες φορές ακούσαμε από γονείς και συγγενείς τη φράση να είμαστε καλό παιδί ; Αχ αυτό το καλό παιδί ! Ποια ήταν αλήθεια τα χαρακτηριστικά του καλού παιδιού; Σε γενικές γραμμές το καλό παιδί : Δεν κάνει φασαρία. Δεν αντιμιλά. Δεν κάνει ζημιές. Δεν κάνει ότι θέλει. Δεν τσακώνεται. Και σίγουρα δεν λέει ΟΧΙ!!!
Εκτός από αυτά που δεν πρέπει να κάνει ένα καλό παιδί. Υπάρχουν και πολλά άλλα που κάνει ένα καλό παιδί. Βάλτε τώρα όλα αυτά σε συνδυασμό με την αγάπη-ιδιαίτερα σε προηγούμενες γενιές-και το έργο φτιάχτηκε. Πώς να πεις όχι μετά. Αφού υποσυνείδητα το σύστημα σου «τρέχει το πρόγραμμα» πως είναι το καλό παιδί . Αυτό που έμαθε ως καλό, ως σωστό και μάλιστα δεμένο με την έννοια της αγάπης! Εάν δεν κάνω αυτά που πρέπει δεν θα είμαι « καλό παιδί» και δεν θα με αγαπούν. Το σύνδρομο του καλού παιδιού.
προτείναμε κάποιες βασικές ερωτήσεις , που θα τις κάνει στον εαυτό του και να απαντήσει με ειλικρίνεια: Ρωτώντας τι κερδίζει λέγοντας ναι, ενώ ήθελε να πει όχι; Ανάλογα να σκεφτεί τι χάνει λέγοντας ναι ; Τι φοβάται ότι θα γίνει εάν πει όχι; Ποιος θα είναι πλέον ο ίδιος εάν πει όχι; Εάν αγαπά και προστατεύει τον εαυτό του λέγοντας ναι ή όχι αντίστοιχα. Γιατί λειτουργούσε μέχρι σήμερα με αυτό τον τρόπο; Ποιος λειτουργούσε έτσι από το κοντινό του περιβάλλον; Πως μπορεί όμως να αρχίσει να λέει ΟΧΙ; Κάποιες χρήσιμες θεωρούμε πρακτικές είναι : Να πάρει το χρόνο του και, εάν δεν μπορεί να πει εκείνη τη στιγμή όχι ! Μπορεί να απαντήσει από «μακριά» μιλώντας από το τηλέφωνο ή στέλνοντας μήνυμα ! Να σκεφτεί τα θετικά του όχι, σε αυτή την περίπτωση να τα γράψει σε μια σελίδα και να τα διαβάσει δυνατά ! Να βάλει τα θέλω του σε προτεραιότητα ώστε μην τον ορίζουν τα θέλω των άλλων ! Να ξεκινήσει από κάτι απλό . Να πει όχι σε κάτι που του είναι πιο εύκολο, από άλλα «μεγάλα όχι» ! Τι χρειάζεται να κάνει αφού πει το ΟΧΙ. Να κρατήσει το ΟΧΙ. Μην αλλάξει θέση ,τουλάχιστον για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα έχει σκέψεις ενοχικές. Θα θέλει να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει οκ θα το κάνω, θα έρθω….είναι φυσιολογικό γιατί το «σύστημα του» δεν το έχει συνηθίσει σαν τρόπο λειτουργίας του.
Να πει ένα τεράστιο μπράβο στον εαυτό του και να γιορτάσει αυτή του τη νέα θέση, κάνοντας του ένα δώρο! Δεν είναι ένα όχι απέναντι σε ένα άλλο άνθρωπο, αλλά κυρίως είναι ένα όχι σε κάτι που δεν ήθελε, που δεν μπορούσε. Είναι ένα όχι στο «σύστημα πεποιθήσεων» του και αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη αναβάθμιση. Μπορείς να θυμάσαι : «Βεβαιώσου πως όταν λες «ναι» στους άλλους, δεν λες «όχι» στον εαυτό σου…»» Γίνε «καλό παιδί» για εσένα πρώτα, για την ύπαρξη σου και σίγουρα θα γίνεις αυτόματα όχι « πιο καλός» για τους άλλους αλλά σίγουρα πιο χρήσιμος άνθρωπος !!! Το να μάθεις να λες όχι και να βάζεις όρια είναι η ασπίδα σου. Μη την παρατάς, αλλά κράτησε τη και μάθε να τη χρησιμοποιείς όποτε είναι απαραίτητο. Είναι μέρος της προστασίας του εαυτού σου! Η ενέργεια που θα έχεις θα είναι περισσότερη και θα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις με μεγαλύτερη συνείδηση ! Το ΟΧΙ δίνει αξία στο Ναι !! Δεν είσαι δεδομένος/η . Δεν είσαι το σίγουρο ναι πλέον και για αυτό το λόγο, κάθε σου ΝΑΙ θα έχει μεγαλύτερη αξία για όλους!!!! Το παραπάνω κείμενο είναι μέρος από την ομιλία μας «τα θέλω και τα πρέπει στη ζωή μας», στο δρόμο προς την ευτυχία. Η ομιλία είναι βασισμένη στη μέθοδο της dr. Μαρίας Λεβέντη.