Connect with us

Με όνομα βαρύ και ιστορία 130 χρόνων ένα ελληνικό ποτό κυριαρχεί ακόμα στα σαλόνια. Το όνομα του γνωστό σε όλα τα ελληνικά χείλη και όχι μόνο, ένα ποτό που ταξίδεψε στη μακρινή Κούβα, στην Αμερική και έγινε σήμα κατατεθέν. «Μεταξύ μας…Metaxa».

Το ποτό που δημιούργησε ο Σπύρος Μεταξάς κέρδισε την αγορά παγκοσμίως και συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία που κουβαλάει από τα πρώτα του βήματα στον Πειραιά.

Έμπορος και ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Πειραιά, μπορεί να ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους πελάτες του, όμως ταυτόχρονα ήταν πνεύμα ανήσυχο που αναζητούσε διαρκώς κάτι καινούργιο.

Ήταν στο μακρινό 1988, όταν ο Σπύρος Μεταξάς, σε μια συνοικία του Πειραιά πήρε την απόφαση και έφτιαξε το δικό του δρόμου. Ο Σπύρος Μεταξάς ήταν αποφασισμένος να επιτύχει ένα επίπεδο γευστικής απαλότητας και αρωματικής έντασης που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν στα οινοπνευματώδη.

Τότε ήταν που έφτιαξε ένα ένα ποτό ζωηρό, αλλά ταυτόχρονα απαλό και του έδωσε το όνομά του: METAXA.

Ο Σπύρος Μεταξάς από τα Ψαρρά που εμπνεύστηκε το ελληνικό ποτό

Με δυο λόγια η ιστορική Ποτοποιία-Κονιακοποιΐα Μεταξά ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια, ήτοι το 1888 στον Πειραιά από το Σπύρο Μεταξά, έμπορο και ιδιοκτήτη ταβέρνας και το… νέκταρ της έφτασε σε όλο τον κόσμο.

Τα γαλλικά ξύλινα βαρέλια είναι ένα ακόμη μυστικό της γεύσης και της μοναδικότητας του METAXA

Είναι το πρώτο διεθνές ελληνικό ποτό, γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι», καθώς από το 1900 είχαν αρχίσει οι εξαγωγές στην Αμερική. Το Μεταξά σήμερα εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες, ενώ κανένα άλλο ποτό δεν έχει την ίδια διαδικασία παραγωγής, ενώ αποστάγματα άνω των 30 ετών χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παραγωγής διαφορετικών ειδών.

Οι ξακουστοί αμπελώνες της Σάμου χαρίζουν το γλυκό Μοσχάτο και δίνουν μια απαλή νότα στο METAXA

Το έμβλημα της εταιρείας, ο Σαλαμινομάχος

Το έμβλημα της εταιρείας, ο Σαλαμινομάχος, φέρεται να εικονιζόταν σε νόμισμα που βρέθηκε στη θεμελίωση του εργοστασίου, στην οδό Αριστείδου 7. Ο θρύλος λέει, πως κατά τις εργασίες κατασκευής της μονάδας βρέθηκε στα θεμέλια ένα νόμισμα που απεικόνιζε τον Σαλαμινομάχο. Ο Σπύρος Μεταξάς θεώρησε το γεγονός οιωνό και αποφάσισε να δώσει στην ποτοποιία του και το ξεχωριστό του αλκοολούχο ποτό αυτό το έμβλημα.

Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε το 1888, με αρχικό κεφάλαιο 100.000 δραχμών, για να γίνει μία από τις πλέον ισχυρές ελληνικές βιομηχανίες και ένα εξίσου ισχυρό brand name.

Η ιστορία του METAXA μέσα από τα ξεχωριστά μπουκάλια του. Ένα από αυτά υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι

Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν ήδη από το 1892 ενώ είναι η ίδια χρονιά που εμφανίζεται και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου των αδελφών Μεταξά στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά.

Οι φιάλες του METAXA άλλαξαν πολλές φορές, το περιεχόμενό τους όμως ποτέ
Το 1895 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης και είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως «Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν». Πέραν του κονιάκ, η εταιρεία τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της παρήγε αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνου.

Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι».

Το μυστικό στους αμπελώνες

Οι ξακουστοί αμπελώνες της Σάμου είναι αυτοί που χαρίζουν το γλυκό Μοσχάτο και δίνουν μια απαλή νότα στο METAXA. Είναι στην ουσία το μυστικό της συνταγής.

Οι Γάλλοι ποτοποιοί χρησιμοποιούσαν τη ζάχαρη, όμως ο Σπύρος Μεταξάς μαζί με το απόσταγμα οίνου έβαλε στο βαρέλι του και το φημισμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου. Εκεί έκανε τη διαφορά.

Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις γης, που συχνά είναι στο μέγεθος ενός κήπου και προστατεύονται από τις παραδοσιακές πεζούλες, πέτρινους τοίχους που συγκρατούν και αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα. Τα πολύτιμα σταφύλια του ποικιλίας, που οι ντόπιοι περιποιούνται και φροντίζουν με αγάπη, τρυγούνται παραδοσιακά, αποκλειστικά με το χέρι.

Οι ιστορίες που συνοδεύουν το ποτό Μεταξά, δεν έχουν τέλος

Ο θάνατος του Σπύρου Μεταξά το 1909, ήρθε σε μια στιγμή που η εταιρία έχει μπει πλέον σε τροχιά απογείωσης. Η εταιρία συνεχίζει την ανοδική της πορεία χάρη στη σύζυγό του Δέσποινα και στους τρεις γιους του.

Οι δε  ιστορίες που συνοδεύουν το Μεταξά, δεν έχουν τέλος. Ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Mεταξά την περίοδο που μετακινήθηκε στην Κούβα με σκοπό να ξεκινήσει την επανάσταση. Στο πλοίο που τον μετέφερε γνωρίστηκε με τον Έλληνα καπετάνιο, ο οποίος του πρόσφερε ένα μπουκάλι. Από εκείνη τη στιγμή έγινε φανατικός οπαδός του.

Ανάμεσα στους φανατικούς του Μεταξά ήταν και ο Έλληνας Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης.

Η πώληση της εταιρείας

Τα εγγόνια του Σπύρου Μεταξά, Ηλίας και Σπύρος ο νεότερος, ανέλαβαν την ώθηση του προϊόντος, με στόχο την ανάπτυξη και την εδραίωσή του στην δεκαετία του ’60.

Το 1968 χτίζεται το σημερινό εργοστάσιο στην Κηφισιά. Αποκτά πλέον εξέχουσα θέση στη Γερμανία, ως το νούμερο ένα εισαγόμενο προϊόν της χώρας, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία δημοφιλέστερα εισαγόμενα προϊόντα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η οικογένεια Μεταξά, δεν ξέχασε ποτέ τον αγαπημένο της Πειραιά. Έτσι, μετά από δωρεά του Άγγελου Μεταξά το 1963, κατασκευάζεται στην πόλη το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά.

Τα χρόνια περνούν και το σλόγκαν «Μεταξύ μας…Metaxa», αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία.

Το 1989 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η οικογένεια Μεταξά αποχώρησε. Πούλησε τον οίκο Μεταξά σε έναν όμιλο αγγλικών τότε συμφερόντων, την ΙDV, ενώ από το 2000 ανήκει στον οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau.

Ο Metaxa Master

Πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που ονομάζεται Metaxa Master. Είναι αυτός που προστατεύει ευλαβικά τα μυστικά και σήμερα το ποτό γεννιέται κάτω από το άγρυπνο μάτι του Κωνσταντίνου Ράπτη, του Metaxa Master. Αυτός είναι που εγγυάται ότι κάθε σταγόνα προσφέρει την απαλότητα και τον χαρακτήρα που έχουν κάνει διάσημο το ποτό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαλεγμένα από τον Metaxa Master, τα αποστάγματα επιλέγονται για τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα τους και την ικανότητά τους για παλαίωση. Η ζωή τους ξεκινά σε μικρά δρύινα βαρέλια. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, αναμειγνύονται με Μοσχάτα κρασιά, κάτω από την επίβλεψη του Metaxa Master, ο οποίος μετά τοποθετεί τα χαρμάνια σε μεγαλύτερα δρύινα βαρέλια για να γίνει το πάντρεμα.

Με τον σημερινό METAXA Master, Κωνσταντίνο Ράπτη, μπροστά από το πρώτο βαρέλι στο κελάρι που φέρει το όνομα του ιδρυτή της εταιρίας

Advertisement