“Όσα παίρνει ο άνεμος”, η ταινία μύθος των 10 Όσκαρ
Πού να φανταζόταν η Margaret Mitchell ότι το ρομαντικό μυθιστόρημα που έγραψε το 1936, θα γινόταν δύο χρόνια αργότερα η πιο σπουδαία ταινία όλων των εποχών που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο!
Εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σταθερά στην λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου ως μια από τις πιο σημαντικές ταινίες στην κινηματογραφική ιστορία. Έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη ταινία που έχει παιχτεί ποτέ. Για πολλά χρόνια κρατούσε το ρεκόρ της μακρύτερης χρονικά ταινίας με ήχο που είχε φτιαχτεί στο Hollywood, αλλά και το ρεκόρ της πιο ακριβής παραγωγής.
Έχει κερδίσει 8 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ τους και καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης 1ης γυναικείας ερμηνείας και μερικά χρόνια αργότερα ακόμα 2 ακόμα τιμητικά Όσκαρ!
Τεράστιες ερμηνείες, εκατοντάδες κομπάρσοι, πανάκριβα γυρίσματα, εντυπωσιακά κοστούμια. Ένας μεγάλος έpωτας, μια τραγική σελίδα στην αμερικάνικη ιστορία.
Αν δεν το έχετε βρει ακόμα… μιλάμε για το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” (Gone with the wind) .
Είχε πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και διηγείται την έντονη, σκληρή, αγωνιώδη ιστορία μιας γυναίκας και όλων αυτών που υπάρχουν γύρω της: η οικογένειά της, ο έpωτας και η γη της “η Τάρα”, που θα διεκδικήσει με νύχια και με δόντια.
Εκατοντάδες οι γυναίκες που εpωτεύτηκαν τον ήρωα που υποδύεται ο Κλάρκ Γκέιμπλ, τον «Ρετ Μπάτλερ» και μίσησαν με πάθος την κακομαθημένη Βίβιαν Λι ως «Σκάρλετ Ο’Χάρα»
Η διασημότερη ατάκα στην ιστορία του σινεμά
Η ταινία των 10 Oscar με τον Κάρλ Γκέημπλ και την Βίβιαν Λη έχει ένα από τα καλύτερα φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου. Μετά από μια ταραγμένη και καθηλωτική πλοκή, διάρκειας 4 ωρών, ο πατέρας του παιδιού της και σύζυγος της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, Ρετ Μπάτλερ, ο οποίος της προσφέρει απλόχερα την αγάπη του καθόλη την διάρκεια της ταινίας και εκείνη συνεχώς τον απορρίπτει, αποφασίζει να την εγκαταλείψει οριστικά. Ο Ρετ Μπάτλερ βρίσκεται στην πόρτα του σπιτιού τους και εκείνη τον ρωτά απεγνωσμένα για το τι να κάνει αν αυτός φύγει. Τότε εκείνος της απαντά με την πιο διάσημη ατάκα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράγου: «Frankly, my dear, I don’t give a damn», [Ειλικρινά, αγαπητή μου δεν δίνω δεκάρα], κλείνει την πόρτα και χάνεται στην ομίχλη.
Επικρατέστερες για τον ρόλο εκείνη τη στιγμή είναι: η Πολέτ Γκοντάρ, η Τζιν Άρθουρ, η Τζόαν Μπένετ και η Βίβιαν Λι. Ο σκηνοθέτης, Τζορτζ Κιούκορ, εντυπωσιάστηκε από τη ζωντάνια της Λι και συμφώνησε με το Σέλζνικ και λίγες μέρες αργότερα ο ρόλος ανατέθηκε στη Λι.
Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτη στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.