Connect with us

Της Στεύης Τσούτση.

Τι είναι ευτυχία; Και ποιος είναι άραγε αυτός που μπορεί να την καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια; Είναι η οικονομική ευημερία; Είναι μια πετυχημένη οικογένεια; Ένας εpωτικός σύντροφος όπως τον ονειρεύτηκες; Μια καλή και προσοδοφόρα δουλειά; Όποιον και να ρωτήσεις σίγουρα θα βρει και κάτι διαφορετικό να σου απαντήσει. Θα σου αναπτύξει αράδες και αράδες για το πως ένας άνθρωπος μπορεί και πρέπει να είναι ευτυχισμένος. Μόνο σε μια ερώτηση θα κομπιάσει για λίγο. Σαν τον ρωτήσεις αν είναι ο ίδιος ευτυχισμένος.Εσύ άραγε είσαι; Κοιτιέσαι στον καθρέφτη και νιώθεις πως σου ανήκει ο κόσμος; Κι είναι η ζωή σου όπως τη θέλησες; Ή μήπως σου λείπει κάτι;

Μάλλον και συ αργείς να απαντήσεις. Βλέπεις η ευτυχία είναι στιγμές. Είναι άνθρωποι, γεγονότα, κατορθώματα. Δεν είναι κάτι στατικό, κάτι που το αγοράζεις, το βάζεις στην τσέπη κι είναι δικό σου, μόνιμα δικό σου.Κύκλους κάνει η ζωή και οι ανατροπές της μπορούν να σε φτάσουν από το μηδέν στην κορυφή κι από το απόγειο στον πάτο. Κάθισε όμως και σκέψου, τι είναι ευτυχία για σένα. Κι αναρωτήσου τι από αυτά που σκέφτηκες έχεις και κυρίως τι διεκδικείς. Κι έτσι θα έχεις την απάντησή σου. Αλλά και το στόχο σου για το αύριο και κάθε αύριο. Κι αν θέλεις να επιβεβαιώσεις την απάντηση που έδωσες στον εαυτό σου, κάνε και το παρακάτω τεστ.

Πολλοί τα κοιτούν με δυσπιστία αυτά τα ερωτηματολόγια. Αν το δούμε όμως αντικειμενικά, κάποιο όφελος έχουν κι αυτά. Όχι τόσο με τα πορίσματα που βγάζουν όσο με τη διαδικασία στην οποία μας υποβάλουν.Αυτή είναι που μας οδηγεί στην αυτογνωσία κι είναι πολύτιμη.

Το Oxford Happiness Questionnaire έχει δημιουργηθεί από τους ψυχολόγους Michael Argyle και Peter Hills στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης.

Οδηγίες

Δηλώστε πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις παρακάτω δηλώσεις για την ευτυχία, βάζοντας έναν αριθμό στο τέλος κάθε πρότασης, σύμφωνα με την παρακάτω διαβάθμιση. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι αυτό που σας εκφράζει.

1=διαφωνώ έντονα,

2=διαφωνώ αρκετά,

3=διαφωνώ αμυδρά,

4=συμφωνώ αμυδρά,

5=συμφωνώ αρκετά,

6=συμφωνώ απόλυτα

Το ερωτηματολόγιο

1. Δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον εαυτό μου (A).

2. Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι άλλοι άνθρωποι.

3. Νιώθω ότι η ζωή σε αποζημιώνει.

4. Τρέφω πολύ θερμά αισθήματα σχεδόν απέναντι σε όλους.

5. Σπανίως ξυπνάω και νιώθω ξεκούραστος (A).

6. Δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον (A).

7. Βρίσκω σχεδόν τα πάντα διασκεδαστικά.

8. Είμαι πάντα αφοσιωμένος σε ό,τι κάνω.

9. Η ζωή είναι ωραία.

10. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος είναι ένα ωραίο μέρος (A).

11. Γελάω πολύ.

12. Είμαι ικανοποιημένος με όλα στη ζωή μου.

13. Δεν πιστεύω ότι είμαι γοητευτικός (A).

14. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτό που θα ήθελα να κάνω και σε αυτό που έχω κάνει (A).

15. Είμαι πολύ χαρούμενος.

16. Βρίσκω την ομορφιά σε αρκετά πράγματα.

17. Πάντα φτιάχνω το κέφι στους άλλους.

18. Μπορώ να βρω χρόνο για ό,τι θέλω να κάνω.

19. Νιώθω ότι δεν έχω ιδιαίτερο έλεγχο της ζωής μου (Α).

20. Είμαι ικανός να αναλάβω τα πάντα.

21. Είμαι σε απόλυτη πνευματική εγρήγορση.

22. Συχνά νιώθω χαρά και ενθουσιασμό.

23. Δυσκολεύομαι να πάρω αποφάσεις (Α).

24. Δεν έχω συγκεκριμένο σκοπό ή νόημα στη ζωή μου (Α).

25. Νιώθω ότι έχω τεράστια ενέργεια.

26. Συνήθως μπορώ να επηρεάζω καταστάσεις.

27. Δεν περνάω καλά με άλλους ανθρώπους (Α).

28. Δεν νιώθω ιδιαίτερα υγιής (Α).

29. Δεν έχω ιδιαίτερα χαρούμενες αναμνήσεις από το παρελθόν (Α).

Υπολογίστε το σκορ σας

Βήμα 1. Οι φράσεις που έχουν την ένδειξη (Α) πρέπει να βαθμολογηθούν ανάποδα: Για παράδειγμα, αν έχετε βάλει «1», το αλλάζετε με «6». Αλλάξτε το 2 με 5, το 3 με 4, το 4 με 3, το 5 με 2, το 6 με 1.

Βήμα 2. Προσθέστε τους βαθμούς και των 29 απαντήσεων, χρησιμοποιώντας την αντεστραμμένη βαθμολογία για τις 12 προτάσεις που είχαν την ένδειξη (Α).

Βήμα 3. Διαιρέστε διά του 29 και το πηλίκο είναι το τελικό σκορ σας.

Αξιολόγηση

Από 1-2 βαθμούςΔεν είσαι καθόλου ευτυχισμένος. Μπορεί να βλέπεις τον εαυτό σου χειρότερα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Από 2-3 βαθμούςΕίσαι αρκετά δυστυχισμένος.

Από 3-4 βαθμούς Είσαι κάπου στη μέση – ούτε ευτυχισμένος ούτε δυστυχισμένος. Το σκορ 3,5 σημαίνει ότι η ζυγαριά δεν γέρνει προς πουθενά.

4 βαθμοίΑρκετά ευτυχισμένοι-ικανοποιημένοι. Αυτό είναι το συνηθέστερο σκορ που σημειώνει ο μέσος άνθρωπος.

Μεταξύ 4 και 5Είσαι ευτυχισμένος.

Μεταξύ 5 και 6Πολύ ευτυχισμένος. Το να αισθάνεσαι έτσι έχει μεγάλα πλεονεκτήματα στην υγεία, συμβάλλει στις επιτυχημένες εpωτικές σχέσεις και στην επίτευξη των στόχων σου. Μία ευτυχισμένη βάση σε βοηθά στο να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να κατευθυνθείς προς την ευτυχία.

6 βαθμοίΕίσαι υπερβολικά ευτυχισμένος. Ε ναι, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που λέει ότι αν κάποιος παραείναι ευτυχισμένος, καταλήγει να μην είναι λειτουργικός σε κανέναν τομέα της ζωής του, επειδή ακριβώς ζει στο συννεφάκι του. Μέτρο σε όλα λοιπόν.

Advertisement