Πιο έξυπνοι είναι όσοι προτιμούν να μένουν μόνοι αντί να πάνε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με την επιστήμη.
Δεν είναι άσχημο να θες να περάσεις λίγο χρόνο μόνος. Ίσως να είστε από εκείνους τους τύπους που προτιμάνε να περάσουν χρόνο με τον εαυτό τους παρά να πάνε σε εκείνη την κοινωνική συγκέντρωση που υποσχέθηκαν πριν από κανένα μήνα. Αν είστε έτσι, μην νιώθετε μόνος.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι όσο πιο χαρούμενος είστε με λιγότερες κοινωνικές διαντιδράσεις, τόσο υψηλότερο είναι το IQ σας.
Το να θέλω περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μου σημαίνει ότι είμαι πιο έξυπνος;
Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα μια μελέτη στο βρετανικό περιοδικό Ψυχολογία, με την οποία ψάχνουν πώς η ευφυία, η πυκνότητα πληθυσμού και η φιλία επηρεάζουν την ευτυχία στις μέρες μας. Υπήρξε το συμπέρασμα πως όσο μεγαλύτερη κοινωνική διαντίδραση είχε ο κόσμος, τόσο πιο ευτυχισμένος ένιωθε, αλλά αυτό δεν ίσχυε για όλους.
Η μελέτη περιλάμβανε 15,000 ανθρώπους ηλικίας 15-28 και οι ερευνητές έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερο IQ δήλωναν λιγότερο ικανοποιημένοι με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και προτιμούσαν λίγο χρόνο μόνοι τους.
Οι συγγραφείς της μελέτης, Satoshi Kanazawa και Norman Li είπαν ότι όσοι είχαν χαμηλότερο I.Q. είχαν περισσότερες κοινωνικές διαντιδράσεις με τους στενούς φίλους τους και ανέφεραν μεγαλύτερη αίσθηση χαράς. Τα αντίθετα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για τους πιο έξυπνους ανθρώπους.
Γιατί οι πιο έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν να περνάνε χρόνο μόνοι τους;
“Οι άνθρωποι με χαμηλότερο IQ ήταν διπλάσια ευτυχισμένοι στις κοινωνικές συναναστροφές από ό,τι οι άνθρωποι με υψηλό IQ. Οι τελευταίοι ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένοι αν συναναστρέφονταν συχνότερα με τους φίλους τους.”
Γιατί λοιπόν οι πιο έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν αμήχανα στα πάρτυ και όταν συναντιούνται με φίλους; Έχει μάλλον να κάνει με το πού επιλέγουν αυτά τα άτομα να εστιάζουν.
Οι άνθρωποι με υψηλότερο I.Q. είναι πιθανό να περνάνε λιγότερο χρόνο με κοινωνικές διαντιδράσεις και περισσότερο χρόνο με το να επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμους στόχους. Η κοινωνικοποίηση τους αποσπά την προσοχή από αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Κάπως έτσι λειτουργεί ένας συγγραφέας, ο οποίος απομονώνεται για να γράψει το μυθιστόρημά τους ή ένας ερευνητής γιατρός που ψάχνει το φάρμακο για τον καρκίνο.
Η εξέλιξη
Τα αποτελέσματα των ερευνητών δείχνουν ότι ο μοντέρνος εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι αρκετά παρόμοιος με των προγόνων μας όσον αφορά την κοινωνική διαντίδραση. Παλιά, όταν οι φυλές ήταν ακόμα πολύ μικρές, το να τα πηγαίνουμε καλά με την παρέα μας ήταν για το καλό της γενικότερης ευτυχίας και επιβίωσης και εξηγείται έτσι γιατί παίρνουμε τόση ικανοποίηση όταν έχουμε έναν καλό κοινωνικό κύκλο.
Όμως, οι πιο έξυπνοι από εμάς προσαρμόζονται καλύτερα στις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και είναι σε θέση να αφήσουν πίσω την έμφυτη ανάγκη για κοινωνικότητα, παραμένοντας ευτυχισμένοι και συγκεντρωμένοι στους στόχους τους.
Βέβαια, και οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ανάγκη την κοινωνικότητα, όπως όλοι μας.