Κουτσομπολεύεις; Τότε είσαι πιο υγιής και χαρούμενος άνθρωπος!
κουτσομπολιό, το [kutsomboló] : κακόβουλος συνήθ. σχολιασμός των πράξεων και της συμπεριφοράς τρίτων: Tης αρέσει το ~. Mην ακούς τα κουτσομπολιά του κόσμου. || ανεύθυνες και κακόβουλες διαδόσεις: Mην πιστεύεις τίποτα από αυτά· είναι κουτσομπολιά. Tα πολιτικά κουτσομπολιά λένε ότι
[κουτσομπολ(εύω) -ιό](Σύμφωνα με το λεξικό Τριανταφυλλίδη)
Είναι κάτι που όλοι κάνουμε αλλά ποτέ δεν παραδεχόμαστε. Το κουτσομπολιό γίνεται παραδοσιακά στις γειτονιές και περιλαμβάνει σχόλια τύπου “Έμαθες με ποιον αρραβωνιάστηκε η κόρη του κουμπάρου του περιπτερά που πηγαίνει κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ, ξέρεις αυτό που δουλεύει η Μαρία, η εγγονή του Χρήστου του ξυλουργού που μπλα μπλα”. Ο “κοινωνικός” αυτός σχολιασμός ωστόσο συναντάται και εκτός των γειτονιών. Από τα γραφεία, μέχρι τα καφέ και τα chat στο facebook το κουτσομπολιό (είτε κακόβουλο είτε όχι) είναι η μόνη- ίσως- σταθερή αξία στις συζητήσεις που κάνουμε. Γιατί όμως;
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτές οι συζητήσεις μας φέρνουν πιο κοντά στην ανθρώπινή μας φύση και πολύ πιθανόν μας βοηθάνε να ζούμε περισσότερο. Το κουτσομπολιό καθορίζει τόσο τη φύση μας όσο και το δέσιμο που έχουμε με τους φίλους μας καθώς μέσα από αυτό μαθαίνουμε ποιους πρέπει να εμπιστευόμαστε. “Αυτή η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας που μπορεί να μας αποτρέψει από τον πρόωρο θάνατο” λέει ο καθηγητής της εξελικτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Robin Dunbar.
Χαρακτηριστικά ο καθηγητής λέει ότι έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας περισσότερο από ό,τι άλλο- εκτός από το να κόψεις το τσιγάρο.
“Το κοινωνικό δίκτυο έχει μεγάλη επίδραση στην ευτυχία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η γλώσσα έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να διαιωνίζεται η κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις ιστορίες που λέμε, τις συζητήσεις με τους γύρω μας και το κουτσομπολιό διατηρούμε ζωντανό τόσο αυτό το ανθρώπινο στοιχείο όσο και τη συνοχή της κοινότητας στην οποία ζούμε”.