Η αλήθεια πίσω από το γιατί τρώμε κρέας
Σήμερα γνωρίζουμε πως η βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων βλάπτει τον πλανήτη. Επίσης η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζωϊκών πρωτεϊνών συνδέεται με διάφορες ασθένειες και μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Υπάρχουν ακόμα πολλά κινήματα χορτοφαγίας και προστασίας των ζώων.
Όμως συνεχίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Η απάντηση συνδέεται με ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Οι άνθρωποι τρώνε κρέας από την προϊστορική εποχή, και όσο περνάει ο καιρός και τα χρόνια καταναλώνουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.
Κλιματική αλλαγή
Πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια, η Γη άρχισε να γίνεται θερμότερη και ξηρότερη. Πριν από αυτή την κλιματική αλλαγή οι πρόγονοί μας τρέφονταν με φρούτα, σπόρους, φύλλα και άλλα. Η αλλαγή του κλίματος οδήγησε στη συρρίκνωση των δασών (και της κύριας πηγής τροφής κατ’επέκταση) αναγκάζοντας τους προγόνους μας να αναζητήσουν νέες πηγές τροφής. Ταυτόχρονα δημιούργησε μεγάλα λιβάδια στα οποία μπορούσαν να βοσκήσουν μεγάλα κοπάδια φυτοφάγων ζώων. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι στράφηκαν στην κατανάλωση κρέατος δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους.
Ύπαρξη εργαλείων
Τα δόντια και το πεπτικό σύστημα των προγόνων μας δεν ήταν σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να φάει ωμό κρέας. Σε αυτό βοήθησε κατά πολύ η ύπαρξη εργαλείων με τα οποία μπορούσαν να καταναλώσουν πιο εύκολα το κρέας των ζώων.
Το κρέας ήταν η “αρχική τροφή του εγκεφάλου”
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας για να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μαγειρεύουν το κρέας, έγινε ακόμα πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και έτσι έδινε εύκολα και γρήγορα στον εγκέφαλο την ενέργεια που χρειαζόταν.
Οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε κρέας επειδή τους αρέσει και όχι επειδή το χρειάζονται
Το κρέας ήταν σαφώς καθοριστικό για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σήμερα δε μπορεί να αντικατασταθεί. Στις μέρες μας αναζητάμε το κρέας λόγω της πολιτισμικής του σημασίας. Ο κάθε πολιτισμός καταναλώνει περισσότερο ή λιγότερο κρέας, σε όλους τους πολιτισμούς όμως η κατανάλωση κρέατος συσχετίζεται με τον πλούτο. Έτσι, στα δυτικά κράτη ένα άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο 100 κιλά κρέας ετησίως, ενώ στην Αφρική λιγότερο από 10 κιλά.