Connect with us

Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών; Φανταστείτε όλες οι υπηρεσίες, η εργασία σας και οι χώροι αναψυχής για τα παιδιά σας, να βρίσκονταν σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι σας!

Η βασική ιδέα πίσω από τη σχεδίαση των έξυπνων πόλεων είναι η λέξη «εγγύτητα». Μια πόλη αυτού το είδους θεωρείται ως ένας αυτάρκης «δορυφόρος», εντός του οικιστικού ιστού μιας σύγχρονης μητρόπολης, όπου οι περισσότερες από τις καθημερινές ανάγκες (βασικές υπηρεσίες, αναψυχή, ψώνια κ.τ.λ.) βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι. Σε περπατητή απόσταση, για την ακρίβεια ή σε απόσταση τέτοια που να καλύπτεται με ποδήλατο, ΜΜΜ ή με οχήματα μικροκινητικότητας.

Το Παρίσι είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που έχει υιοθετήσει αυτό το νέο δόγμα ανάπλασης και λειτουργίας, με τις πρώτες ριζικές αλλαγές να εφαρμόζονται ήδη, συνδυαζόμενες με έναν με έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο στα αυτοκίνητα (απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και τη στάθμευση, αύξηση κόστους κ.τ.λ.).

Φυσικά το να αλλάξει μια πόλη που έχει αναπτυχθεί οικιστικά και πολεοδομικά εδώ και αιώνες, δεν είναι καθόλου εύκολο και απαιτεί μια πολύπλευρη δέσμη πολύ καλά σχεδιασμένων ενεργειών. Τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα αν μια πόλη σχεδιαστεί και θεμελιωθεί εξ αρχής με γνώμονα αυτή την νέα τάση και όσο και αν σας ακούγεται απίστευτο, η πρώτη εξ αυτών, στην Ευρώπη, δημιουργείται ήδη στην Ελλάδα!

Ο λόγος για το Ελληνικό, του οποίο η ανάπλαση κα η εκμετάλλευση προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Θα είναι η πρώτη πόλη -από τα θεμέλια- στην Ευρώπη και στην Ελλάδα των «15 λεπτών», επιτρέποντας στους κάτοικους και στους επισκέπτες να ζουν την καθημερινότητά τους σε αποστάσεις που θα διανύουν πεζή ή με ποδήλατο σε ένα τέταρτο της ώρας .
elliniko-ependisi-1200×778-1-900×584

Αυτή θα είναι η πρώτη «πόλη των 15 λεπτών» στην Ελλάδα, όπου δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα
Αυτή η προσέγγιση προάγει την βιώσιμη κινητικότητα και την υγιή ζωή, πόσο μάλλον όταν το Ελληνικό, θα είναι η πρώτη επίσης πόλη στην Ελλάδα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι ενεργειακές της ανάγκες θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλες ανεξαιρέτως οι κατοικίες θα είναι «smart» και πράσινες, ενώ Δίκτυα αισθητήρων και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) θα αξιοποιούν δεδομένα, προβλέποντας ανάγκες συντήρησης κτιρίων και υποδομών, εντοπίζοντας βλάβες σε αρχικό στάδιο, εξοικονομώντας δαπάνες, ενέργεια και φυσικούς πόρους.

Advertisement