Connect with us

Είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε στην μαγεία παρά στο πως μπόρεσαν οι άνθρωποι να κάνουν μια μεταλλική μηχανή 1.000 τόνων να πετάει στον αέρα. Η άγνοια μας προκαλεί φόβο για όσα δεν γνωρίζουμε. Γι’ αυτό ακριβώς οι πιλότοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιριών μοιράζονται με προθυμία πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια στον αέρα και τους κινδύνους που ενέχουν.

Δείτε παρακάτω 15 απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνο.

Πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο πιλοτήριο, αν είναι κλειδωμένο από μέσα;

Μπορούν οι πιλότοι να έχουν μουστάκια ή τρύπες;

Τα γένια, τα μουστάκια και οι τρύπες δεν επιτρέπουν στους πιλότους να φοράνε σωστά τις μάσκες οξυγόνου. Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται τέλεια στο πρόσωπο.

Τι θα γίνει αν σταματήσουν να λειτουργούν οι κινητήρες;

Κατά τη διάρκεια κάθε πτήσης, τα αεροπλάνα μπαίνουν σε μια λειτουργία όπου οι κινητήρες λειτουργούν με μηδενική μόχλευση. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και βάλετε νεκρά είναι ακριβώς το ίδιο.

Είναι πολύ σπάνιο να σταματήσουν να λειτουργούν τελείως οι κινητήρες, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Ακόμα και χωρίς κινητήρες ένα αεροπλάνο μπορεί να προσγειωθεί. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν με ένα Boeing 747 πάνω από την Ιάβα το 1982.

Για πόση ώρα λειτουργούν οι μάσκες οξυγόνου;

Κοιμούνται οι πιλότοι στο πιλοτήριο;

Περίπου το 56% των πιλότων τους έχει πάρει ο ύπνος κατά λάθος στο πιλοτήριο. Ευτυχώς, τα σύγχρονα αεροπλάνα έχουν μπορούν να πετάνε στον αυτόματο πιλότο σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης. Σε μεγαλύτερες πτήσεις μπορεί να υπάρχουν 2 πληρώματα ή 3 πιλότοι για να αντικαθιστούν ο ένας τον άλλον.

Γιατί μερικές φορές τα αεροπλάνα κάνουν κύκλους πριν προσγειωθούν;

Οι λόγοι που τα αεροπλάνα κάνουν κύκλους πριν προσγειωθούν είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποιο ζώο στον αεροδιάδρομο ή να υπάρχει ισχυρός πλευρικός άνεμος ή να είναι προσωρινά κλειστό το αεροδρόμιο για την έκτακτη προσγείωση ενός άλλου αεροπλάνου.

Αν γεννηθεί ένα μωρό εν ώρα πτήσης, τι υπηκοότητα θα πάρει;

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

  • να πάρει την υπηκοότητα της χώρας που έχει την έδρα τη η αεροπορική εταιρία
  • να πάρει την υπηκοότητα της χώρας πάνω από την οποία πετάει το αεροπλάνο
  • να πάρει την υπηκοότητα της χώρας στην οποία θα προσγειωθεί το αεροπλάνο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρώτη περίπτωση είναι η πιο δημοφιλής.

Μπορεί το αεροπλάνο να προσγειωθεί με αυτόματο πιλότο;

Στα σύγχρονα αεροπλάνα, υπάρχουν συστήματα ελέγχου που καθοδηγούν τα αεροπλάνα από υψόμετρο 500 μέτρων μέχρι την προσγείωση στον αεροδιάδρομο. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης είναι πιθανό να επιλέξετε την αυτόματη λειτουργία προσγείωσης, αλλά αυτή η λειτουργία πρέπει να επιλεγεί από τον πιλότο. Η λειτουργία θα πρέπει να ελέγχεται σε όλη τη διαδρομή και να προσαρμόζεται όποτε χρειάζεται.

Τι είναι πιο ασφαλές: μια δύσκολη προσγείωση στο έδαφος ή στο νερό;

Αυτό εξαρτάται από το μοντέλο του αεροπλάνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο εύκολη η προσγείωση στο έδαφος. Το νερό θα πλημμυρίσει το αεροπλάνο πολύ γρήγορα. Σύμφωνα, με στατιστικά οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μεγαλύτερες στην στεριά.

Τι τρώνε οι πιλότοι κατά την διάρκεια της πτήσης;

Υπάρχει διαφορετικό μενού για τους πιλότους από το οποίο μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορα πιάτα. Αν ο κυβερνήτης φάει κοτόπουλο, τότε ο συγκυβερνήτης θα φάει κρέας ή ψάρι για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση και των 2 πιλότων.

Γιατί οι πιλότοι πετούν μερικές φορές με τους επιβάτες;

Μερικές φορές, οι πιλότοι πετάνε από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο μαζί με τους επιβάτες. Πάνω στο αεροπλάνο, αν φοράνε στολή, δεν μπορούν να κοιμηθούν, να φάνε ή να φοράνε ακουστικά.

Τι είναι χειρότερο: το χτύπημα από ένα πουλί, η χαλαζόπτωση ή οι αστραπές;

Οι αστραπές χτυπάνε πολύ συχνά τα αεροπλάνα, αλλά οι επιβάτες δεν το καταλαβαίνουν τις περισσότερες φορές. Τα πουλιά είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από όσο νομίζαμε. Δεν μπορεί κάθε αεροπλάνο να αντέξει την σύγκρουση με ένα πουλί. Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά ηχεία ή ακόμα και ελικόπτερα για να διώχνουν τα πουλιά. Το χαλάζι είναι εξίσου επικίνδυνο, αλλά είναι εύκολο να εντοπιστεί και να αποφευχθεί.

Γιατί υπάρχουν σπιράλ στις τουρμπίνες;

Όταν δουλεύουν οι τουρμπίνες δεν κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο, αλλά αν πάτε κοντά τους μπορεί να τραυματιστείτε. Μετά από πολλά ατυχήματα, έβαλαν στις τουρμπίνες σπιράλ ή ειδικά σήματα για να καταλαβαίνουν από μακριά οι άνθρωποι αν λειτουργούν ή όχι.

Μπορεί ένας συνηθισμένος άνθρωπος να προσγειώσει ένα αεροπλάνο;

Αν μιλάμε για ένα σύγχρονο αεροπλάνα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Ένα πρόσφατο πείραμα σε ένα προσομοιωτή έδειξε ότι μια αεροσυνοδός τα κατάφερε. Αυτό συνέβη χάρη στα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης που θα οδηγήσουν το αεροπλάνο και στις πληροφορίες που παίρνει ο άνθρωπος από τον ασύρματο.

Γιατί δεν δίνουν αλεξίπτωτα στους επιβάτες;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το αλεξίπτωτο δεν θα σας σώσει την ζωή όταν αρχίσει να πέφτει ένα αεροπλάνο. Ακόμα και σε ήρεμες καταστάσεις οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως να βάλουν σωστά ένα αλεξίπτωτο και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Επίσης, για να μπορείτε να πηδήξετε με ασφάλεια και να μην τραυματιστείτε το αεροπλάνο πρέπει να πετάει με χαμηλή ταχύτητα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

10 χαρακτηριστικά που δεν γνωρίζατε ότι κληρονομήσατε από τους γονείς σας

Αποκαλύπτει τα πάντα το χαρτί που πέφτει πάνω στα γενέθλιά σου

5 στιλιστικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 40

Το 90% των ανθρώπων, δεν μπορεί να λύσει αυτούς του γρίφους.

Έχετε δει την δίαιτα με μέλι και γιαούρτι; Αποτελέσματα την πρώτη κιόλας εβδομάδα!

Αληθινή αγάπη VS έpωτα: 10 σκίτσα δείχνουν τις διαφορές

10 μυστικά για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας φρεσκάδα όλη μέρα

Με ποια ζώδια ταιριάζει ο Σκορπιός;

Πως χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος άνθρωποι που έχουν πετύχει;

Τα ομορφότερα ονόματα για κορίτσια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα

Σχολιάστε

Τα καλύτερα