Connect with us

Το 2016, υπήρχαν περίπου 1.235 δισεκατομμύρια διεθνείς τουρίστες σε όλο τον κόσμο. Σε σχέση με το 2015, αυτό σημαίνει μια αύξηση 4%. Ταυτόχρονα, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Κίνα, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν οι πιο δημοφιλείς χώρες μεταξύ των τουριστών.

Μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών, αυξάνεται και ο αριθμός των εξαπατημένων ταξιδιωτών. Εξάλλου, όταν επισκεπτόμαστε ξένες χώρες, συχνά εμπιστευόμαστε τους ντόπιους περισσότερο από όσο θα’ πρεπε. Και η συνειδητοποίηση ότι έχουμε εξαπατηθεί μπορεί να έρθει πολύ αργά.

Παρακάτω θα δείτε τα πιο συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες και οι κλέφτες σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.

1. Απώλεια αντικειμένων

Φανταστείτε να περπατάτε ήσυχα μέσα από μια άγνωστη πόλη. Ξαφνικά παρατηρείτε ότι στο πεζοδρόμιο υπάρχει ένα δαχτυλίδι, ένα βραχιόλι ή κάποιο άλλο αρκετά ακριβό αντικείμενο. Το σηκώνετε και αυτή τη στιγμή κάποιος έρχεται σε εσάς και σας ενθαρρύνει να μην ψάχνετε τον ιδιοκτήτη (λένε ότι είναι πρακτικά αδύνατο) αλλά να χωρίσετε την αξία του στοιχείου στο μισό.

Δεδομένου ότι δεν έχει καθόλου μετρητά μαζί του, ο ξένος σας ζητάει να του δώσετε ένα ορισμένο ποσό και κρατάτε εσείς το κομμάτι που βρέθηκε. Αργότερα, όμως, αποδεικνύεται ότι το κόσμημα είναι ψεύτικο και άχρηστο και ότι δώσατε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε έναν απατεώνα.

2. Ψευδο-μάντες

Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι ντόπιοι κάτοικοι βγάζουν το μεροκάματο λέγοντας το μέλλον με μια μαγκούρα, πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα ή χρήματα.

Να είστε προσεκτικοί. Μην ξεγελιέστε από τέτοια φτηνά κόλπα, ακόμη και αν ο ψευδο-μάντης προσπαθήσει να σας πείσει ότι μπορεί να σας σώσει από την οικονομική κατάρρευση ή κάτι χειρότερο. Πιθανότατα, απλά θα κλέψει τα χρήματά σας ή τα τιμαλφή σας, αντικαθιστώντας τα με ψεύτικα. Και στην περίπτωση της μαγκούρας και των άλλων, θα προσπαθήσει απλά να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από εσάς για τις πολύ αμφίβολες υπηρεσίες της.

3. Ιδιωτικά ταξί

Αν επισκέπτεστε διαφορετική πόλη ή ξένη χώρα, καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων με μια αξιόπιστη εταιρεία. Αν όμως δεν έχει γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, λεωφορεία) ή κλείστε ταξί με μια μεγάλη εταιρεία που σας ενημερώνει για τα τέλη πριν το ταξίδι.

Μην εμπιστεύεστε τα ιδιωτικά ταξί, καθώς μπορούν να σας επιβαρύνουν ή να σας πάνε εσκεμμένα στον προορισμό σας, από την μακρύτερη δυνατή διαδρομή.

4. Ναύλοι

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέχετε με όλες τις μορφές ιδιωτικών και δημόσιων μεταφορών. Ο οδηγός μπορεί να σας δώσει τα ρέστα στο τοπικό νόμισμα και μπορεί να αξίζει πολύ λιγότερο από τα δολάρια ή τα ευρώ με τα οποία έχετε πληρώσει. Προσέχετε.

5. Ανειλικρινής πωλητής

Αυτοί οι απατεώνες μπορούν να βρεθούν σε μικρά καταστήματα ή σε περίπτερα δρόμου με σουβενίρ. Ο ανέντιμος πωλητής θα κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα: θα μιλάει στο τηλέφωνο, θα διαπραγματεύεται με 3 πελάτες, θα παίρνει χρήματα και θα δίνει ρέστα. Και στη διαδικασία αυτή, μπορεί να γράψει τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας εάν αποφασίσετε να πληρώσετε με μια κάρτα. Ή θα σας δώσει λιγότερα ρέστα, ελπίζοντας ότι κατάφερε να σας αποσπάσει την προσοχή.

Μια άλλη περίπτωση είναι δυνατή: όταν ένας πωλητής τραβάει την προσοχή σας με μια συνομιλία, ο άλλος σας χρεώνει και είτε βρίσκει τις πληροφορίες της κάρτας σας ή δίνει λιγότερα ρέστα από ό, τι πρέπει.

6. Ανεπίσημες πωλήσεις εισιτηρίων

Όταν αγοράζετε εισιτήρια για το θέατρο, για μια συναυλία, για ένα μουσείο ή οτιδήποτε άλλο από πωλητές στους δρόμους, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το εισιτήριο θα αποδειχθεί πλαστό. Ακόμα κι αν το εισιτήριο είναι πραγματικό, μπορεί να πληρώσετε πολύ υψηλότερη τιμή για αυτό από ό, τι εάν το αγοράσατε από κάποιο επίσημο μέρος.

Είναι καλύτερο να αγοράσετε εισιτήρια από τα επίσημα γραφεία εισιτηρίων ή από την ιστοσελίδα της εταιρείας.

7. Μια κλήση από την ρεσεψιόν

Όταν μένετε σε ένα ξενοδοχείο, κάποιος μπορεί να καλέσει το δωμάτιό σας και, αφού συστηθεί ως μέλος της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών, να σας ζητήσει τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για να πληρώσετε τις υπηρεσίες.

Ποτέ μην δώσετε αυτές τις πληροφορίες σε κανέναν. Αν σας πιέζουν επίμονα, πείτε τους ότι δεν σας πειράζει να πάτε στη ρεσεψιόν και να πληρώσετε για τις υπηρεσίες αυτοπροσώπως. Πιθανότατα, ο απατεώνας θα κλείσει το τηλέφωνο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε αξιοπρεπή ξενοδοχεία η πληρωμή γίνεται κατά την ώρα της αναχώρησης όταν παραδώσετε τα κλειδιά του δωματίου.

8. Ενοικίαση δωματίων

Μερικές φορές οι τουρίστες προτιμούν να μην μείνουν σε ξενοδοχεία, αλλά να νοικιάσουν διαμερίσματα ή ακόμη και ολόκληρα σπίτια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα προσπαθήσει να σας κάνει να πληρώσετε ένα τεράστιο πρόσθετο τέλος για “ζημιά ιδιοκτησίας”.

Για να αποφευχθεί αυτό, υπογράψτε μια συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος πριν από τη μετακίνηση σας μέσα, η οποία θα προβλέπει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις υλικές ζημίες και τυχόν πρόσθετες αμοιβές.

9. Νέοι φίλοι

Αυτή η μέθοδος είναι πολύ συνηθισμένη σε θερμότερες χώρες όπου οι τουρίστες δεν ζουν στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου αλλά σε μπανγκαλόους. Οι απατεώνες εξοικειώνονται με εσάς και μπορείτε να διασκεδάσετε μαζί για μερικές βραδιές. Στη συνέχεια, μια μέρα θα ανακαλύψουν την ακριβή ώρα που θα μείνετε μακριά από το δωμάτιό σας και θα εισέλθουν. Ως εκ τούτου, κινδυνεύετε να χάσετε όλα τα χρήματά σας και τα τιμαλφή σας.

Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε δωμάτια ή μπανγκαλόου που διαθέτουν χρηματοκιβώτιο. Και προσπαθήστε να μην αποκαλύψετε πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια διακοπών σας σε άγνωστους ανθρώπους.

10. Όταν ζητούν να δανειστούν το κινητό σας

Ένα πολύ φοβισμένο ή μπερδεμένο άτομο μπορεί να σας προσεγγίσει στο δρόμο. Θα σας ζητήσει να τον αφήσετε να κάνει μια κλήση από το κινητό σας επειδή έχασε το δικό του ή θα μπορούσε να σας πει ότι του το έκλεψαν. Ως αποτέλεσμα, η κλήση θα σας κοστίσει μια περιουσία. Ο απατεώνας θα καλέσει απλά έναν προετοιμασμένο αριθμό και θα σας χρεωθεί ένας τόνος χρημάτων για αυτή τη “συζήτηση”. Και αυτά τα χρήματα είναι πιθανό να πηγαίνουν στον λογαριασμό του κλέφτη.

Για να αποθηκεύσετε τα χρήματά σας, χρησιμοποιήστε σχέδια που δεν σας επιτρέπουν να έχετε αρνητικό υπόλοιπο. Εάν χάσετε ή δανείσετε το τηλέφωνό σας, χάνετε τα χρήματα που ήταν στο λογαριασμό σας, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχετε ένα τεράστιο χρέος για να καλύψετε.

Advertisement