10 φράσεις που δείχνουν ότι κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση
Ένας άνθρωπος παρατηρεί, ότι ο καιρός δεν είναι καλός. Στην συνέχεια, απολογείται στον συνομιλητή που δεν τον ρώτησε, αν ήθελε να μιλήσει για τον καιρό. Μετά απολογείται, επειδή μιλάει για τον καιρό και ακόμα πιο ντροπιασμένος λέει, ότι ενοχλεί τους πάντες. Εδώ υπάρχουν εμφανή θέματα αυτοεκτίμησης.
Δείτε παρακάτω 10 φράσεις που δείχνουν πόση αυτοπεποίθηση έχει ένας άνθρωπος.
Λέτε συγγνώμη 100 φορές την ημέρα
Σύμφωνα με μελέτες στο Ινστιτούτο αυτοεκτίμησης, αυτό υποδεικνύει σοβαρά προβλήματα αυτοεκτίμησης και κάνει τον άνθρωπο να πιστεύει πως ό,τι και αν συμβεί είναι δικό του λάθος.
Τι να κάνετε: Αν έχετε ένα τέτοιο πρόβλημα, μετά από κάθε περιστατικό αναλύστε την κατάσταση: κάνατε κάτι κακό για να απολογηθείτε;
“Απλά ήμουν τυχερός!”
Κάποιοι άνθρωποι, ενώ έχουν καταφέρει αρκετά πράγματα στην ζωή τους, τα αποδίδουν στην τύχη, ξεχνώντας ότι κουράστηκαν πολύ για να τα πετύχουν. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται παράλογη αυτο-δήλωση.
Τι να κάνετε: Παραδεχτείτε, ότι είστε σπουδαίοι και όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο μάθετε να το δέχεστε και να λέτε “ευχαριστώ.”
“Αναρωτιέμαι τι να σκέφτονται για μένα.”
Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του New Hampshire, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ανησυχούν περισσότερο για τη γνώμη των άλλων και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις: προτιμούν να επικοινωνούν με αρνητικούς ανθρώπους από το να διαφωνήσουν και να ξεκαθαρίσουν την σχέση τους.
Τι να κάνετε: Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κατανοήσετε, ότι ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του και όχι εσάς. Φανταστείτε, ότι οι αρνητικοί άνθρωποι είναι ένα περιττό βάρος που πρέπει να ξεφορτωθείτε.
“Πάω να κοιμηθώ.”
Σύμφωνα με την Μαργκαρίτα Ταρτακόβσκι, μια από τις εκδότριες του Psych Central, η χαμηλή αυτο-εκτίμηση έχει όχι μόνο συμπεριφορικές, αλλά και σωματικές επιπτώσεις, όπως η εξάντληση. Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος αποφεύγει τα προβλήματά του.
Τι να κάνετε: Αν πιστεύετε, ότι σας συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να μιλήσετε με τον ψυχολόγο σας.
“Δεν ξέρω τι να διαλέξω.”
Αν ζητάτε συνέχεια από τον σερβιτόρο να σας δώσει ένα ακόμα λεπτό για να διαλέξετε τι θα πάρετε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε για την αυτο-εκτίμησή σας. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτο-εκτίμηση δεν μπορούν να πάρουν γρήγορα αποφάσεις ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.
Τι να κάνετε: Καταλάβετε, ότι η ζωή μπορεί να είναι πιο εύκολη και διασκεδαστική. Οι απλές αποφάσεις όχι μόνο δεν θα την αλλάξουν, αλλά θα την διευκολύνουν.
“Εγώ απλά…”
Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει εμφανής λόγος. Μπορεί να ερμηνεύσουν κάθε φράση ως κριτική προς το πρόσωπό τους και έτσι αρχίζουν να δικαιολογούν τον εαυτό τους.
Τι να κάνετε: Πρέπει να καταλάβετε με σαφήνεια αυτό που μόλις ακούσατε και να απαντήσετε κατάλληλα: με ευγνωμοσύνη στο καλό και εξήγηση ή ερώτηση στο κακό.
Λένε υποτιμητικά πράγματα για τον εαυτό τους
Μερικοί άνθρωποι με χαμηλή αυτο-εκτίμηση κάνουν συνέχεια άσχημα αστεία για τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν υποτιμητικές λέξεις. Πιστεύουν, ότι οι άλλοι βλέπουν συνέχεια τα ελαττώματά τους και νομίζουν, ότι είναι καλύτερο αν τα αναφέρουν εκείνοι πρώτοι
Τι να κάνετε: Αν δεν τραβήξετε την προσοχή των άλλων στα προβλήματά σας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα παρατηρήσουν.
“Μάλλον έχω δίκιο, αλλά δεν είμαι σίγουρος.”
Η συνεχής χρήση αυτής της φράσης χρησιμοποιείται ως δικαιολογία σε περίπτωση που οι απόψεις του ανθρώπου αποδειχθούν λανθασμένες.
Τι να κάνετε: Αρχίστε να ελέγχετε τα λεγόμενά σας και να θυμάστε, ότι κανένας δεν είναι 100%.
“Όλοι αυτό πιστεύουν.”
Αυτή η φράση υποδεικνύει, ότι ο άνθρωπος φοβάται να υποστηρίξει την γνώμη του.
Τι να κάνετε: Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι μόνο μια ολοκληρωμένη άποψη μπορεί σχηματίσει την προσωπικότητά σας.
“Δεν το πιστεύω, αλλά θα συμφωνήσω.”
Μερικοί άνθρωποι δεν διαφωνούν ποτέ και συμφωνούν εύκολα με όλα. Στην ουσία πρόκειται για παθολογικό φόβο της αποτυχίας.
Τι να κάνετε: Πρέπει να καταλάβετε, ότι οι άλλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για εσάς και ποιες θα είναι οι απόψεις σας.