Connect with us

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
180 γρ. βούτυρο
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.σ αμαρέτο
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. κακάο
200 ml ξινόγαλο

Για τη μους

400 γρ. τυρί κρέμα
250 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ μέλι

Για τη γκανάζ

125 γρ. κουβερτούρα
125 ml κρέμα γάλακτος

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

10-12 κομμάτια
(σε ταψί με διάμετρο 24 εκ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

​Για το παντεσπάνι
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, αλάτι), προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά ξεκινώντας με το χτύπημα των αβγών με σύρμα. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, το αμαρέτο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μπολ με τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην περιέχει καθόλου σβώλους.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 24 εκατοστών όπου έχουμε στρώσει στη βάση του βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί για έξτρα προστασία.

Χτυπάμε το ταψί σε μια επιφάνεια αντοχής από ύψος 10 εκατοστών περίπου για 2-3 φορές ώστε να απλωθεί παντού το μείγμα και να φουσκώσει ομοιόμορφα χωρίς το “βουναλάκι” που δημιουργείται συνήθως στο κέντρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει για 1 ώρα περίπου.
Όταν κρυώσει το κόβουμε σε δύο ίσα μέρη.

Για τη μους
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το τυρί κρέμα με το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα (σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και αφράτη μους.

Για την γκανάζ
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να αχνίζει την αδειάζουμε σε ένα μπολ με ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου να λιώσει η σοκολάτα και έπειτα ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να γίνει τελείως λεία και γυαλιστερή.

Σε αυτή τη φάση η γκανάζ είναι ρευστή, για αυτό τον λόγο την αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για 1 ώρα πριν την χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη της τούρτας.

Για την συναρμολόγηση

Σε μια τουρτιέρα ή πιατέλα απλώνουμε στο κέντρο λίγη από τη μους και τοποθετούμε το κάτω μέρος από το παντεσπάνι. Αυτό το κάνουμε για να μη μετακινηθεί το παντεσπάνι στη συνέχεια του στησίματος της τούρτας.

Πάνω από το παντεσπάνι απλώνουμε με ένα κουτάλι τη μισή μους και καλύπτουμε με το πάνω μέρος του παντεσπανιού.

Απλώνουμε την υπόλοιπη μους και τέλος , διακοσμούμε με την σταθερή πλέον γκανάζ.

Με ένα μικρό κουτάλι παίρνουμε λίγη γκανάζ, την ρίχνουμε περιμετρικά της τούρτας και στα πλαϊνά μέχρι τα μισά του ύψους της.

Με τη ράχη του κουταλιού την απλώνουμε προς το κέντρο σα να δημιουργούμε πολλά μικρά πέταλα λουλουδιών. Τοποθετούμε στο κέντρο ένα κερασάκι.

Υπέροχη, σοκολατένια τούρτα χωρίς μίξερ με το νοστιμότερο παντεσπάνι που έχετε δοκιμάσει και την πιο ανάλαφρη μους! Ιδανική για τα γενέθλια των αγαπημένων μας!

TIPS
Το συγκεκριμένο παντεσπάνι δεν χρειάζεται σιρόπιασμα, είναι αφράτο και όσο ζουμερό χρειάζεται και μπορεί να καταναλωθεί και ως σκέτο κέικ.

Για εξοικονόμηση χρόνου μπορείτε να ξεκινήσετε την γκανάζ μόλις βγάλετε το παντεσπάνι από τον φούρνο για να κρυώσει. Έτσι, θα είστε ταυτόχρονα έτοιμοι για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση της τούρτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η τούρτα διατηρείται εκτός ψυγείου για 1-2 μέρες. Αν την βάλετε στο ψυγείο, το παντεσπάνι της θα σκληρύνει και θα πρέπει να την αφήσετε αρκετή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να επανέλθει η σύσταση του.

Advertisement