Συνταγή για ένα κλασσικό ραβανί με σπιτικό παγωτό
Το ρεβανί παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει και τριμμένη καρύδα. Το ρεβανί της Βέροιας θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα και είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Το ρεβανί φτιάχνεται και στην Τουρκία με την ίδια ονομασία, revani. Το ίδιο γλυκό κυκλοφορεί τόσο σε χώρες της Μεσογείου όσο και στον Αραβικό κόσμο με διάφορες ονομασίες.
Ας δούμε τώρα μια συνταγή για σίγουρη επιτυχία.
Υλικά
Υλικά για το ραβανί
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο φρέσκο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 1 λεμόνι, το ξύσμα
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ αραιωμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- η φλούδα ενός λεμονιού και λίγες σταγόνες
Για το παγωτό
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 2 μπαστουνάκια βανίλιας
- 5 αυγά, μόνο οι κρόκοι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 300 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
- Για το παγωτό Zεσταίνετε το γάλα μαζί με 100ml νερό και τα μπαστουνάκια βανίλιας μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρετε το γάλα από τη φωτιά, το αφήνετε για 30’ και κατόπιν αφαιρείτε τη βανίλια.Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτετε το αρωματισμένο γάλα ανακατεύοντας και στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε καθαρό σκεύος. Το ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτά μέχρι να αρχίσει να πήζει, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Βγάζετε το σκεύος από τη φωτιά και το βάζετε στο ψυγείο (όχι κατάψυξη) για 1 ώρα.Ανακατεύετε τη σαντιγί με την παγωμένη κρέμα γάλακτος-αυγών και βάζετε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο κατάλληλο για παγωτό. Καταψύχετε για 6-8 ώρες, χτυπώντας το παγωτό 2-3 φορές στο διάστημα αυτό.
- Για το ραβανί Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε έναν έναν τους κρόκους. Συνεχίζετε με το ξύσμα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα και τέλος το σιμιγδάλι. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύετε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνετε το γλυκό στους 170 – 180 °C για περίπου 1 ώρα.Το αφήνετε να κρυώσει καλά και ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού για 5’ – 7’. Σιροπιάζετε το κρύο ραβανί με το καυτό σιρόπι.