Συνταγή για έναν εκπληκτικό Κορμό Πραλίνας!
Μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
- 3/4 φλ. αλεύρι
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 2 πρέζες αλάτι
Για γέμιση και επικάλυψη
- 2 κ.σ. άχνη
- 2 κ.σ. κακάο
- 1/3 φλ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. πραλίνα σοκολάτας
- 1 φλ. χτυπημένη άγλυκη σαντιγί
- 1 φλ. τρίμμα σοκολάτας
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε τα φουντούκια για 10′. Τα βάζουμε σε πετσέτα καθαρή και τα τρίβουμε να ξεφλουδίσουν. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, να κρεμώσουν, για 3′ σε δυνατή ταχύτητα. Χαμηλώνουμε το μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τα στερεά, κοσκινισμένα υλικά. Σταματάμε το μίξερ.
4. Σε ταψί ρηχό για παντεσπάνι στρώνουμε λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μίγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160ºC, για 12′-15′. Δεν το παραψήνουμε, πρέπει να σταθεροποιηθεί και συγχρόνως να είναι αφράτο και να έχει επαναφορά όταν το αγγίζουμε. Όχι ξεροψημένο, γιατί δεν θα τυλίγεται σε ρολό, θα σπάει.
5. Στρώνουμε καθαρή πετσέτα στον πάγκο. Πασπαλίζουμε με άχνη και κακάο.
Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε στην πασπαλισμένη πετσέτα. Με την άκρη της πετσέτας το τυλίγουμε σε ρολό. Η ένωση της πετσέτας να είναι από κάτω για να μην ξετυλιχτεί. Το μεταφέρουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
6. Με προσοχή αφαιρούμε την πετσέτα, το αλείφουμε με την πραλίνα σοκολάτας, κάνουμε μια στρώση τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια. Το τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τρίμμα σοκολάτας.