Connect with us

Υλικά συνταγής

Για τις πέννες:

1/2 κιλό ζυμαρικό πέννες
αλάτι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ/τυριού:

30 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα ζεστό
1 φλ. τσαγιού φορμαέλα Αράχωβας (ή χαλούμι ή ταλαγάνι) τριμμένη
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή κασέρι πικάντικο, τριμμένο
1 φλ. τσαγιού ροκφόρ (μπλέ τυρί ή γκοργκοντζόλα), θρυμματισμένα
λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τις πέννες: Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη, διατηρώντας τες ζεστές.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ/τυριών: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα για 2-3 λ ή μέχρι να καβουρδιστεί και πάρει ένα καστανό χρώμα. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3-4 λ ή μέχρι να “δέσει” και έχετε ένα λείο μείγμα χωρίς “κομπαλάκια”.

Προσθέτετε όλα τα τυριά και ανακατεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα τυριά. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι (μετά από δοκιμή), πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τις βρασμένες πέννες σε ένα μέτρια βαθύ πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε τα 2/3 της σάλτσας μπεσαμέλ/τυριών και ανακατεύετε πολύ καλά να καλυφθούν όλες οι πέννες μέχρι κάτω μα τη σάλτσα τυριών.

Για το ψήσιμο: Τις σκεπάζετε από πάνω απλώνοντας το υπόλοιπο 1/3 της ποσότητας σάλτσας τυριών και τις ψήνετε στο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 15-20 λ ή μέχρι η επιφάνειά του πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το σερβίρετε ζεστό ΄σε μπουφές ή σαν συνοδευτικό ή σαν κυρίως πιάτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Advertisement