Παστίτσιο αυθεντικό
Μαζί με τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το μοσχάρι ή τα πουλερικά, ένα παστίτσιο πιθανόν θα το χρειαστείτε στις γιορτές.
Παρακάτω ακολουθεί η αυθεντική συνταγή. Προτείνω πένες αντί για χοντρά μακαρόνια, δεν λασπώνουν. Μη μπερδεύεστε, το παστίτσιο είναι μια πολύ απλή διαδικασία.
Υλικά
1 πακέτο χοντρές πένες
Για τον κιμά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κιλό κιμά μοσχάρι (προαιρετικά με λίγο αρνίσιο κιμά)
1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
3 σκελίδες σκόρδο
Φύλλα δάφνης, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτα
Για την μπεσαμέλ
3 φλυτζάνια γάλα
300 γραμμάρια βούτυρο
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, τριμμένη παρμεζάνα, κρόκος ενός αυγού
Εκτέλεση
Σε τηγάνι βάλτε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο να ροδίσει για 5 λεπτά Προσθέστε τον κιμά και ροδίστε για 10 λεπτά Ρίξτε το κρασί, ροδίστε ακόμη 4 λεπτά
-Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης και ανακατέψτε για 5 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, κλείστε το τηγάνι και σιγοβράστε για 1 ώρα
Δεν είναι υπερβολή, όσο βράζει τόσο καλύτερα
Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Βράστε τις πέννες όπως λέει το πακέτο, al dente Ετοιμάστε την μπεσαμέλ σε κατσαρολίτσα: Λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά
Προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε προσεκτικά, πολύ καλά
Ζεστάνετε το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε το σιγά σιγά στο μείγμα
Ανακατεύετε συνεχώς
-Προσθέστε ξύσμα μοσχοκάρυδου Θέλει υπομονή για 15 λεπτά περίπου
-Ανακατεύετε συνεχώς
Οταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσθέστε την παρμεζάνα, τον κρόκο αυγού, αλάτι
Σουρώστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα στον κιμά, αναμείξτε απαλά
Σε ταψάκι τοποθετήστε τα μακαρόνια και από πάνω απλώστε την μπεσαμέλ προσεκτικά Στην επιφάνεια απλώστε παρμεζάνα, ψήστε για 45-60 λεπτά ώσπου να χρυσίσει