14 φαγητά και πράγματα που απαγορεύεται να μπουν το φούρνο μικροκυμάτων.
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα μικρό θαύμα και μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές ώρες αναμονής- εντάξει όχι πολλές, αλλά όταν πεινάς οι ώρες μέχρι να ζεσταθεί το φαγητό, σου φαίνονται αμέτρητες.
Υπάρχουν όμως μερικά φαγητά που δεν πρέπει να βάλουμε ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων μας αλλά θα πρέπει να υπομείνουμε το αργό και βασανιστικό ζέσταμα στο μάτι της κουζίνας.
1. Βραστά αυγά
Είτε είναι καθαρισμένα είτε όχι, τα βραστά αυγά μεταμορφώνονται σε μικρές βόμβες όταν τα βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να σκάσουν! Όχι τίποτα άλλο, μετά θα έχεις και καθάρισμα!
2. Παιδικό γάλα
Όπως έχει παρατηρήσει ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνει σωστά το φαγητό που βάζεις μέσα, με αποτέλεσμα να έχεις σημεία πιο ζεστά- όταν λοιπόν ζεσταίνεις το παιδικό γάλα, είναι πολύ πιθανό να κάψεις το στόμα του μωρού. Επιπροσθέτως τα μικροκύματα δεν κάνουν καθόλου καλό στον οργανισμό του παιδιού για αυτό καλύτερα να το ζεσταίνεις σε μπεν μαρί, ακόμα και αν παίρνει περισσότερο χρόνο.
3. Επεξεργασμένο κρέας
Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χημικά συστατικά και συντηρητικά, τα οποία παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Δυστυχώς όμως όταν ζεσταίνεις ξανά ένα κομμάτι επεξεργασμένου κρέατος συμβάλλεις στη δημιουργία προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης, που είναι επιζήμια για τις αρτηρίες σου και βοηθούν στην ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.
4. Ρύζι
Το ξαναζεσταμένο ρύζι μπορεί να σου προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σύμφωνα με το Food Standars Agency. Το ωμό ρύζι περιέχει κάποια βακτήρια που μπορούν να επιβιώσουν στα σπόρια του αν ζεσταθεί ξανά. Όταν βγάλεις το ρύζι από το φούρνο και το αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και εμετό.
5. Κοτόπουλο
Δεν πρέπει ποτέ- ΠΟΤΕ να μαγειρεύεις κοτόπουλο (ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό) στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί δεν γίνεται με σωστό τρόπο και μπορεί να κολλήσεις σαλμονέλα. Επίσης για να απελευθερωθεί σωστά η πρωτεΐνη που περιέχει και να την χωνέψεις σωστά χρειάζεται να γίνεται σωστή κατανομή της θερμοκρασίας, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το ζεσταίνεις στο μικροκυμάτων.
6. Πράσινα λαχανικά
Όσο και να θέλεις να φας αργότερα το βραστό/ ψητό σπανάκι που περίσσεψε από το μεσημέρι καλύτερα να το πετάξεις, παρά να το ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των νιτρικών στα φύλλα των πράσινων λαχανικών μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες εξαιτίας της μεγαλης θερμοκρασίας, συστατικό που είναι καρκινογενές.
7. Πιπεριές
Το κακό με τις πιπεριές στο φούρνο μικροκυμάτων –εκτός του ότι μπορεί να «αρπάξουν»- είναι ότι όταν ανοίξετε την πόρτα, αφού τις έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, τα χημικά που απελευθερώνονται θα τσούξουν τα μάτια σας και θα «κάψουν» το λαιμό σας.
8. Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι
Βάζοντας κόκκινη σάλτσα σε ένα πιάτο κι έπειτα στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι η σάλτσα –ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- να εγκαταλείψει το πιάτο και καταλήξει στα τοιχώματα του φούρνου. Μην το δοκιμάσετε, εκτός κι αν ψάχνετε αφορμή να καθαρίζετε το φούρνο σας.
9. Φαγητό σε πλαστικά τάπερ
Το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπιμπερό, τάπερ κ.ο.κ.) που ερευνήθηκαν, απελευθέρωσαν αυτά τα χημικά, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά αναγραφόταν BPA-free. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο και να το ζεσταίνετε από εκεί.
10. Ψωμί
11. Φρούτα με τη φλούδα
Γνωρίζατε ότι φρούτα όπως τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να εκραγούν. Αν είναι, λοιπόν, απαραίτητο να τα βάλετε στα μικροκύματα, φροντίστε να τα έχετε τρυπήσει πρώτα.
12. Απαγορεύονται τα μεταλλικά
Κατά τη λειτουργία του, ο φούρνος εκπέμπει μικροκύματα. Ωστόσο, αυτά αντανακλώνται στις μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη ή ακόμη και έκρηξη.
13. Όχι δια ροπάλου στο αλουμινόχαρτο
Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο σε πολύ μικρό χρόνο θα πάρει φωτιά. Προτιμήστε ένα πιάτο αν θέλετε να σκεπάσετε το φαγητό σας.
14. Τίποτα
Αν ανάψετε το φούρνο σας αφήνοντας το εσωτερικό του άδειο, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φούρνος. Όσο, λοιπόν επικίνδυνο είναι να βάζετε κάποιες λάθος τροφές στο φούρνο σας, άλλο τόσο είναι να μη βάλετε τίποτα.