ΒΟΜΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ
Η ισχυρή άμυνα ως προϋπόθεση ευημερίας από τον πρωθυπουργό
Τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια ριζική αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες για ένα ασφαλές και ισχυρό κράτος.
Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων βασική προτεραιότητα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαρκής επαγρύπνηση είναι το τίμημα της ελευθερίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επενδύει στην αμυντική της ικανότητα με υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και δεν αφορά μόνο την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και τη συνολική ενίσχυση της εθνικής ισχύος της χώρας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει ήδη θωρακιστεί απέναντι σε απειλές, όπως η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, ενώ έχει υποστηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κρίσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, ανέφερε τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το διαχρονικό δίλημμα «επενδύσεις στην οικονομία ή στην άμυνα» είναι πλέον ξεπερασμένο, καθώς χωρίς εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Επεσήμανε ότι η αμυντική πολιτική της χώρας πρέπει να χρηματοδοτείται από ένα ισχυρό και ανθεκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα της χώρας να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας, Τετάρτη 2 Απριλίου 2025. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι οικονομικές αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αναδιαμορφώνουν τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αμυντική πολιτική της Ελλάδας έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Σημείωσε πως η εσωτερική σταθερότητα και η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδεις στόχους, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη σοβαρού σχεδιασμού και προτεραιοποίησης των επενδύσεων στον αμυντικό τομέα.
Ο «θυμός» του Μητσοτάκη με τον Άδωνι, το ΠΑΣΟΚ, οι νέες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία του Κρητικού
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, με την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belharra, εκ των οποίων η πρώτη αναμένεται να παραδοθεί εντός του έτους. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια νέα φιλοσοφία στην προσέλκυση και διατήρηση στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, με ένα ανανεωμένο μισθολογικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και την αποδοτική λειτουργία του στρατεύματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση των απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές υπερβολικής παροχολογίας, καθώς η δημοσιονομική υπευθυνότητα παραμένει βασική προτεραιότητα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναβάθμιση του θεσμού του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί υπό τη Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, με άμεση εποπτεία από τον ίδιο. Τόνισε επίσης ότι ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας απαιτεί εθνική συναίνεση, καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις στρατηγικές επιλογές που διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία της χώρας.
