Connect with us

Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δήσκολη για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον πρώην υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ να βλέπει, ότι ο κλοιός έχει σφίξει, οδηγούμενος σε άμεση παραίτηση.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, άλλωστε, είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί, μετά τις εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα χυθεί άπλετο φως γύρω από την τραγωδία των Τεμπών. Σε αυτό το πνεύμα, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ναι στην προανακριτική για τον Τριαντόπουλο». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συμφωνήσει μόνο εάν το αίτημα του ΠΑΣΟΚ παραμείνει εντός του πλαισίου της δικογραφίας που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σήμερα (6/2), ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έχει αποφασίσει να υποβάλει την παραίτησή του για να δώσει τη δική του κοινοβουλευτική μάχη.

Η μάχη στη Βουλή και η στάση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πώς θα επιδιώξει το πεδίο έρευνας της προανακριτικής να κινηθεί αποκλειστικά σχετικά με «το αδίκημα της παραβάσεως καθήκοντος που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα» όπως ανέφερε στην Βουλή ο Μάκης Βορίδης. Παρόλα αυτά τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται πως οτιδήποτε νέο στοιχείο προκύψει πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της προανακριτικής επιτροπής ή ακόμη και αντικείμενο νέας προανακριτικής εφόσον αυτή που θα συσταθεί εξαντλήσει τα χρονικά της περιθώρια.

Την πρόθεση της να περιοριστεί το αντικείμενο της προανακριτικής άλλωστε διαφαίνεται και στην διαρροή που υπήρξε από την πλευρά της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας.

Αφού επισημαίνεται πως από την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι «η περιβόητη «συγκάλυψη» Τριαντόπουλου δεν βασίζεται σε κάποια μαρτυρία, εντολή ή άλλο στοιχείο αλλά συνίσταται στην απλή συμμετοχή σε «άτυπη συνάντηση» και στην παροχή «ψυχικής συνδρομής» στους αρμοδίους υπαλλήλους».

Επίσης ξεκαθαρίζεται πως αν και η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσει την πρόταση παράλληλα «σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης».

Νωρίτερα πάντως στην συζήτηση που έγινε στην Βουλή με αφορμή την παρέμβαση του, Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα, έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και 3 ακόμη πολιτικοί αρχηγοί (Σ. Φάμελλος, Α. Χαρίτσης, Ζ. Κωνσταντοπούλου) τάχθηκαν με έμφαση υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Όμως ο – παρών στην συνεδρίαση ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού- Μάκης Βορίδης σε κανένα σημείο της απαντητικής ομιλίας του δεν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του Χρήστου Τριαντόπουλου. Θυμίζουμε ότι την επίμαχη περίοδο ο Χρήστος Τριαντόπουλος είχε την θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Δηλαδή ήταν – αντικειμενικά- ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Επικρατείας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο την δικογραφία που από τον Αύγουστο βρίσκεται στην Βουλή σχετικά με τις κινήσεις «καθαρίσματος» που έγιναν στον χώρο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών. Επίσης στην τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στα γεγονότα. Μια στάση που σωστά εκτιμήθηκε από τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως δείγμα ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την σύσταση προανακριτικής. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Όπως προαναφέραμε σχετικά με την ουσία της πρόταση για την σύσταση προανακριτική ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «εκ της τοποθετήσεώς σας αντιλαμβάνομαι ότι η πρότασή σας θα είναι στο πνεύμα της διάταξης της εισαγγελέως εφετών. Εκεί η εισαγγελέας ζητά να κινηθεί η ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβάσεως καθήκοντος που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα».

Στις τοποθετήσεις τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη που υποστήριξε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής, όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου τέθηκε το ζήτημα η διερεύνηση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο να «ανοίξει» συνολικά την υπόθεση των ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα. Επίσης αφέθηκαν αιχμές για την προφανή σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με όσα φέρεται να διαπράχθηκαν.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε έντονη πίεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως πρέπει «να πάρετε αποφάσεις ξεκάθαρες» για την αποδοχή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Λέγοντας πως σε αντίθεση περίπτωση «αποδεικνύετε ότι συνεχίζετε να παίζετε το ίδιο παιχνίδι της συγκάλυψης». Αναρωτήθηκε μάλιστα για το αν «θα κάνετε για τον κ. Τριαντόπουλο ότι κάνατε με τον κ. Καραμανλή».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «αν δεν γίνει προανακριτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο κ. Τριαντόπουλος για τις πράξεις που περιγράφονται στη συγκεκριμένη δικογραφία. Και μην παίζετε παιχνίδια σύγχυσης της κοινής γνώμης. Ή ψηφίζουμε προανακριτική για να οδηγηθεί για τις συγκεκριμένες πράξεις στη Δικαιοσύνη, είτε δεν θα οδηγηθεί. Εάν προκύψουν άλλες πράξεις στο μέλλον, μπορεί να γίνει εκ νέου προανακριτική ή και να έρθουν σε αυτή την προανακριτική εφόσον προκύψουν σύντομα.».

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα και ο Σωκράτης Φάμελλος επίσης από το βήμα της Βουλής. Τόνισε πως «έχω ήδη τοποθετηθεί και δημόσια για την προοπτική Προανακριτικής Επιτροπής και για το δυστύχημα αλλά και για τη συγκάλυψη (μονταζιέρα ηχητικών συνομιλιών μηχανοδηγών, μπάζωμα του χώρους του εγκλήματος). Τα δεδομένα και στοιχεία για τη συγκρότηση αιτήματος για το μπάζωμα υπάρχουν Θέτω όμως και μία επισήμανση Τα πορίσματα που αναμένονται για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας πρέπει να συζητηθούν στην προανακριτική. Γιατί δεν μιλάμε για ένα απλό πλημμέλημα αλλά για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και σε απόκρυψη δια του μπαζώματος του λόγου της έκρηξης».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης έθεσε το ρητορικό ερώτημα του αν «ο κ. Τριαντόπουλος πήρε μόνος του την πρωτοβουλία και πήγε στον τόπο της σύγκρουσης όπου έγιναν οι συνεννοήσεις για το «καθάρισμα» του χώρου;». Τόνισε πως λόγω της θέσης του «λάμβανε εντολές μόνον από τον πρωθυπουργό προσωπικά. Τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, τελεία και παύλα».

Στις ευθύνες που ανακύπτουν αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έκανε όλες τις προσπάθειες συγκάλυψης αλλά νόμιζε ότι δεν θα την πιάσουν».

Advertisement