Connect with us

Συναγερμός επικράτησε στη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/3), καθώς ένας σεισμός μεγέθους 7.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την χώρα και την ταρακούνησε, με γραφεία και καταστήματα να εκκενώνονται άμεσα, τη στιγμή που στην χώρα μας η Σαντορίνη συνεχίζει στον «χορό» των Ρίχτερ.

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στη Μιανμάρ

Ο σεισμός σημειώθηκε με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το GFZ. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, λόγω της ισχυρής έντασης του σεισμού, πολλά κτίρια και καταστήματα εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Μας ανησύχησε ο Λέκκας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: «Ένα ποτήρι σε τραπέζι έτρεμε επί 3 ώρες»
Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της σεισμολογικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, κάνοντας λόγο για τους προβληματισμούς των επιστημόνων και την πιθανότητα ενός ισχυρότερο σεισμού.

Όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας

«Είχαμε πάνω από 20.000 σεισμούς μέσα σε 25 ημέρες. Υπήρχε πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας τόσο στην Καλντέρα της Σαντορίνης όσο και στο Κολόμπο, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο έξω από την Καλντέρα. Παράλληλα, υπήρχε και ένα σύνολο γεωθερμικών φαινομένων που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν αμέσως μετά από μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αυτός ο φόβος υπήρχε και με βάση αυτή την εκτίμηση ενημερώθηκαν τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι επιχειρησιακοί φορείς. Δεν ήταν μια αβάσιμη υπόθεση», σημείωσε για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου ρυθμού.

«Φοβηθήκαμε για μερική κατάρρευση περιοχών»

Ερωτηθείς ποια μέρα ήταν πιο δύσκολη για τους κατοίκους απάντησε ότι «ήταν στις 13 Φεβρουαρίου, όταν για τέσσερις ώρες η περιοχή της Σαντορίνης παρουσίαζε αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα. Ένα ποτήρι στο τραπέζι έτρεμε για τρεις ώρες. Εκεί φοβηθήκαμε ότι μπορεί να υπάρξει μερική κατάρρευση σε κάποιες περιοχές. Ευτυχώς, η κατάσταση εκτονώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμέναμε».

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στην κλοπή πολύτιμου εξοπλισμού από τον σεισμολογικό σταθμό στην περιοχή, κάτι που δυσχεραίνει την επιστημονική παρακολούθηση. «Το όφελος για τον κλέφτη μπορεί να είναι μόλις 100 ευρώ, όμως ένας σταθμός κοστίζει 30.000 ευρώ και η απώλεια του δημιουργεί ανυπολόγιστες συνέπειες. Δεν πρόκειται για μια απλή κλοπή, αλλά για πράξη που στερεί από την κοινωνία κρίσιμες πληροφορίες», τόνισε.

Όπως θα δείτε, οι κάτοικοι των 2 περιοχών ζουν στιγμές απόγνωσης καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη, οι πολυκατοικίες ξεκίνησαν να κουνιούνται, με πολλές από αυτές να καταρρέουν μπροστά στα μάτια τους.

Άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους ζητώντας βοήθεια καθώς υπάρχει φόβος για αρκετούς εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια.

Δημοσιογράφοι του AFP στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, δήλωσαν ότι δρόμοι λύγισαν από τη δύναμη των δονήσεων και κομμάτια από οροφές έπεσαν από κτίρια.

Όσον αφορά την Ταϊλάνδη, ο σεισμός «χτύπησε» την πρωτεύουσα της χώρας και δυστυχώς η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική. Αναφορές κάνουν επίσης λόγο για κατάρρευση δεκάδων κτιρίων και ουρανοξυστών.

Ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν ήταν υπό κατασκευή. Εντός του δεν είναι γνωστό αν υπήρχαν εργάτες αλλά εικόνες από το Reuters δείχνουν αρκετούς εργαζομένους είτε να κλαίνε, είτε να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος προσπαθώντας να συνέλθουν από το σοκ είτε να είναι λερωμένοι από την σκόνη που σήκωσαν τα συντρίμμια.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και αυτή τη στιγμή όλα τα κτίρια έχουν εκκενωθεί.

Πέρα από τις ζημιές εντός της πόλης, ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και την κατάρρευση της κεντρικής γέφυρας Sagaing που βρίσκεται στη Μιανμάρ.

«Άκουσα έναν ήχο την ώρα που κοιμόμουν σπίτι μου, έτρεξα όσο πιο μακριά μπορούσα έξω από το κτίριο με τις πυτζάμες μου», δήλωσε η Νουανγκάι κάτοικος της Τσιάνγκ Μάι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ταϊλάνδης, δίνοντας μια εικόνα για τα όσα έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το πόσα ή το αν υπάρχουν θύματα ενώ οι έρευνες των αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Advertisement