Connect with us

Καλά καλά δεν έχεις τινάξει την άμμο του Αιγαίου από τσάντες και παπούτσια και ήδη ψάχνεσαι για φθινοπωρινές αποδράσεις;

Σε καταλαβαίνω, λίγο παραπάνω από μήνας έχει περάσει από την επιστροφή και μοιάζει να πέρασε εξάμηνο… Άδεια έχεις; Αν έχεις έστω και μία μέρα, κολλητά με το Σαββατοκύριακο κάνεις city break ωραιότατο. Πάλι έξοδα θα πεις, αλλά με λίγο προγραμματισμό, η μελετημένη λίστα που ακολουθεί βάζει ιδέες για μετρημένες -όσο όσο- αποδράσεις που κλείνονται στα γρήγορα. Πάρε ημερολόγια, κάνε τηλέφωνο στην παρέα, ενθουσιάσου προκαταβολικά κι έφυγες.

Η Telegraph δημοσιεύει τα αποτελέσματα του ετήσιου καταλόγου* της βρετανικής Post Office, του απόλυτου οδηγού τιμών για οικονομικές αποδράσεις στις πόλεις της Ευρώπης. Η φετινή λίστα δείχνει ξεκάθαρα στην Ανατολή για οικονομικές διακοπές, ενώ στα δυτικά η καλύτερη λύση φαίνεται να είναι η Λισαβόνα. Η Αθήνα μπαίνει θριαμβευτικά στο top 10 και παρακάτω κρύβονται πολλές εκπλήξεις για ταξίδια μακρινά ή κοντινά που δεν έκανες ακόμα.

10. Λιλ, Γαλλία

Συνολικό  κόστος: 217€

Ξεχωριστή πόλη στο γαλλικό Βορρά, είναι μια αυθεντική φλαμανδή, αφού συνορεύει με το Βέλγιο και την παραμυθένια Μπριζ. Η γοητεία της έγκειται στην αυθεντική και απροσποίητη αύρα της που θυμίζει τον λατρεμένο Νότο. Αν και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Γαλλίας, δε συμπεριφέρεται καθόλου όπως θα περίμενες. Είναι αλέγρα και απεχθάνεται την παγερή αλαζονεία που χαρακτηρίζει άλλες πόλεις παρομοίου μεγέθους. Ακόμα κι ένα βροχερό απόγευμα Παρασκευής με κίνηση και μουντάδα, η Λιλ θα το απολαύσει με χαρά. Τα τραπέζια στα βρεγμένα πεζοδρόμια του κέντρου θα σφύζουν από κόσμο και παρά την κίνηση των δρόμων, καμία θυμωμένη κόρνα δε θα διαταράξει τη χαρά του Σαββατοκύριακου.

Τip: Πριν πας δες οπωσδήποτε το υπέροχο «Bienvenue chez les Ch’tis».

9. Κρακοβία, Πολωνία

Συνολικό κόστος: 210€

Η απόλυτη  νέο-μποέμ ατμόσφαιρα σε έναν ανερχόμενο city break προορισμό. Αν και ο αυξανόμενος τουρισμός έχει ανεβάσει τις τιμές των ξενοδοχείων, η διαμονή εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Κρακοβία η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας είναι παραμυθένια, φθηνή, με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και νεανική ζωντάνια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις φτάνοντας στην Κρακοβία είναι να βρεθείς στην πανέμορφη πλατεία. Τεράστια, πολύβουη κι ανήσυχη, περιστοιχίζεται από καλοδιατηρημένα περίτεχνα  κτίρια και αποτελεί την καρδιά της πόλης. Συνέχεια έχουν οι νεανικές γειτονιές και το καλό φαγητό στα παραδοσιακά εστιατόρια και καφέ με τις εξαιρετικές τιμές.

Tip: Για νέους στα χρόνια και την ψυχή το ιδανικό στέκι είναι η μποέμ γειτονιά Kazimierz. Η παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης, διάσημη από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ», συνδυάζει street art, πολύχρωμες αυλές, λογοτεχνικά στέκια, ψαγμένα cafe και εστιατόρια που σερβίρουν από burgers μέχρι γεύσεις κοσέρ.

8. Ταλίν, Εσθονία

Συνολικό κόστος: 203€

Όταν μπορείς να περάσεις δύο βράδια με 86€ διαμονή, δεν είναι να το σκέφτεσαι. Επίσης ανερχόμενος low budget προορισμός με τις απαραίτητες δόσεις dark σκηνικού που ίσως να χρειάζονται μετά την καλοκαιρινή ανεμελιά. Από τις πιο νεανικές πόλεις της Βαλτικής, έχει πολύ ωραίο στυλ, μια πανέμορφη παλιά πόλη –μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- και μπορείς να την εξαντλήσεις με δύο ρόδες. Για ποδηλατάδες και αυθεντική σάουνα είναι το κάτι άλλο.

Tip: Βγες για λίγο εκτός πόλης, κλείσε διαμονή σε κάποιο σπίτι της εσθονικής εξοχής και ζήσε την απόλυτη εμπειρία sauna.

7. Ρίγα, Λετονία

Συνολικό κόστος: 198€

Δωρεάν είσοδος σε αρκετά μνημεία και επισκέψιμους χώρους και η φθηνότερη μεταφορά από το αεροδρόμιο με μόλις 2€! Τέτοιες μέρες και κάθε αρχή ενός γλυκού φθινοπώρου είναι η ιδανική εποχή για μία επίσκεψη στη Ρίγα, που πρέπει να παραδεχτείς ότι δε σου είχε περάσεις από το μυαλό. Πλακόστρωτα μεσαιωνικά σοκάκια που μπερδεύονται ανάμεσα σε κτίρια με μπαρόκ και γκόθικ αρχιτεκτονική, ενώ έχουν κάτι από ρωσική αναγέννηση. Έκπληξη οι art-nouveau γειτονιές, οι πύργοι και η κοσμοπολίτικη αύρα της Ρίγα που κλέβει αμέτρητες καρδιές επισκεπτών κερδίζοντας φανατικό κοινό.

Tip: Για cult περιβάλλον και παραδοσιακή κουζίνα, στα Krogs. Οι ταβέρνες της Λετονίας είναι το καλύτερο μέρος για περιήγηση στην ντόπια γαστρονομία με σερβιτόρους ντυμένους χωρικούς.

6. Μόσχα, Ρωσία

Συνολικό κόστος: 194€

Οι λόγοι να την επισκεφτείς αμέτρητοι και τώρα που οι τιμές έχουν γνωρίσει μία αισθητή πτώση, δεν είναι να χάνεις καιρό. Τα αξιοθέατα είναι πασίγνωστα και η τέχνη είναι παντού σ’ αυτή την επιβλητική μητρόπολη που ζει στη σκιά της ιστορίας. Τα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου και τα αξιοθέατα της Κόκκινης Πλατείας, οι στοές του GUM, ο ναός του Αγίου Βασιλείου και τα θρυλικά θέατρα είναι στ’ αλήθεια μόνο μερικοί από τους λόγους που κάνουν ένα ταξίδι στη Μόσχα απαραίτητο.

Tip: Για απίστευτη θέα, στο λόφο που βρίσκεται το ιστορικό «Ukraina Hotel». Σήμερα ονομάζεται Radisson Royal Hotel, βρίσκεται στη λίστα με τα ψηλότερα ξενοδοχεία του κόσμου και ανήκει στις περιβόητες «Επτά Αδερφές» που έχτισε ο Στάλιν.

5. Αθήνα, Ελλάδα

Συνολικό κόστος: 188€

Για όλους τους μη Αθηναίους κατοίκους αυτής της χώρας, αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν μία τουριστική εμπειρία στην πόλη τους, τα νέα είναι πολύ καλά. Η Αθήνα αρχίζει να γίνεται αληθινά city break πρωτεύουσα με προσιτές τιμές και απολαύσεις που δε ζητούν πολλά. Όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την αγαπημένη μας Αθήνα βρίσκονται φυσικά στο νέο site της Athens Voice!

Τip: Αν ξέρεις την Αθήνα αρκετά καλά, τότε μοιράσου τις γνώσεις σου. Γίνε μέλος των showaround.com ή dopios.com και κάνε τον ξεναγό επί πληρωμή!

4. Βαρσοβία, Πολωνία

Συνολικό κόστος: 182€

Και η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας είναι στη λίστα, έτσι για να μην υπάρχει δίλλημα μεταξύ Βαρσοβίας και Κρακοβίας. Το ιστορικό κέντρο ισοπεδώθηκε στο Β΄ Παγκόσμιο και χτίστηκε ξανά με βάση παλιές ιστορικές φωτογραφίες. Είναι από τις  πόλεις που όσο νωρίτερα επισκεφτείς, τόσο το καλύτερο για σένα. Αν και μεγαλούπολη, έχει μία «χύμα» ατμόσφαιρα με αντιθέσεις και ζωντάνια.

Tip: Ψάξε για εγκαταλελειμμένες αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε underground στέκια με ψαγμένα πάρτι και βότκα παντού.  Διάσημο για τις techno μουσικές του, το «1500m2» έχτισε τη φήμη του σε μία πρώην αποθήκη εργοστασίου και φιλοξενεί πάρτι που υπογράφουν τα μεγαλύτερα ονόματα.

3. Πράγα, Τσεχία

Συνολικό κόστος: 177€

Κοινό μυστικό για τους περισσότερους Έλληνες. Την αγαπάμε πολύ και την έχουμε τιμήσει επειδή είναι κουκλίστικα όμορφη και πολύ οικονομική. Μια ατμοσφαιρική πόλη που έχει απ’ όλα: μουσεία, ωραία αρχιτεκτονική, jazz μουσικές και εναλλακτικές προτάσεις που σερβίρονται με γοτθικό στυλ.

Tip: Ιδανική για τους λάτρεις της μπίρας η Πράγα είναι γεμάτη μικρά ζυθοποιεία. Ένα από τα πιο ιστορικά βρίσκεται  στο Μοναστήρι Στράχοβ, κοντά στο Κάστρο.

2. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Συνολικό κόστος: 167€

Ρομαντική με την αύρα του Δούναβη σε πρώτο πλάνο, η Βουδαπέστη είναι όμορφη και λίγοι θα διαφωνήσουν. Εκεί που δεν το περιμένεις εμφανίζονται μπαράκια και καφέ με χαρακτήρα και αν πας στα σωστά μέρη η νύχτα δεν τελειώνει νωρίς. Τα κελάρια της Βούδας εξιτάρουν, τα σπα χαλαρώνουν και οι βόλτες στα πανέμορφα κτίρια χαζεύουν.

Tip: Δύο προτάσεις εγγύηση. Για καφέ στο τρισχαριτωμένο Szimpla Kert και για βράδυ στο πολύ ιδιαίτερο Csendes Létterem: φτηνό φαγητό και ποτό σε ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό –χαρακτηριστικό το τραπέζι που αντί για καρέκλες έχει μία τεράστια μπανιέρα κομμένη στη μέση που χρησιμοποιείται σαν καναπές με πλάτη!

1. Βίλνιους, Λιθουανία

Συνολικό κόστος: 164€

Δε χρειάζονται άλλες αποδείξεις, γιατί είναι επιτέλους επίσημο. Η Βαλτική είναι μόδα. Όχι απλά μόδα δηλαδή, από αυτές που δημιουργούν κάποιοι άλλοι κι εσύ τις κοιτάς από μακριά. Προσιτή και για όλα τα βαλάντια, στην κορυφή των φθηνών city break προορισμών, το Βίλνιους είναι αυτή τη στιγμή η πόλη με τις φθηνότερες ταξιδιωτικές προτάσεις. Είναι μικρή πόλη με πράσινο και θυμίζει βαλτικό χωριό. Η σοκολάτα που σχεδόν αναβλύζει από τα δεκάδες ζαχαροπλαστεία έχει φόντο το κάστρο, αμέτρητες εκκλησίες και το ποτάμι, ενώ τα ζεστά καφέ και οι γκαλερί κάνουν τη ζωή στο Βίλνιους άκρως μποέμ.

Tip: Οι ντόπιοι τρώνε στο Kitchen και πίνουν στο Gringo Pub. Το πρώτο το βρίσκουν μόνο όσοι ξέρουν, αφού είναι σε όροφο και είναι το καλύτερο μέρος για καλό φαγητό  με παράδοση στις ομαδικές κουβέντες των θαμώνων  επί παντός θέματος. Το δεύτερο αξίζει γιατί είναι απλό, χύμα και με ωραίες μπίρες. Φυσικά μην παραλείψεις μία βόλτα στην Ουζούπη, τη…  Μονμάρτρη της Λιθουανίας.

*Τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό των τιμών περιλαμβάνουν διανυκτέρευση δύο ατόμων σε ξενοδοχείο τριών αστέρων για δύο βράδια, είσοδο σε γνωστό μουσείο, γκαλερί τέχνης και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, περιήγηση σε αξιοθέατα με τουριστικό λεωφορείο, πακέτο μεταφορών με τουριστική κάρτα 48 ωρών, μεταφορά από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, ένα γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα με ένα μπουκάλι κρασί, ένα επιπλέον ποτήρι κρασί, ένα αναψυκτικό, μία μπύρα και έναν καφέ.

Advertisement